Csökkentsük a mobilnetes forgalmunkat

|

Akár videókat is képes betömöríteni az androidos Opera Max.

A mobilozók úgy vetődnek az otthoni és publikus Wi-Fi hálózatokra, mint szomjazók a kulacsra. Ez teljesen érthető, hiszen a fogyasztók többsége kedvező havidíjú előfizetést választ, amelyben tipikusan 150-500 MB adatforgalom foglaltatik. Igazság szerint még a drága csomagoknál sem feltétlenül jobb a helyzet, egy erős mobilfelhasználónak nem jelent kihívást 2 GB idő előtti elégetése sem.


Szerencsére van megoldás arra, hogy sokkal többet kihozzunk a mobilnetünkből, méghozzá megkötések nélkül. Az ehhez szükséges szoftvert Opera Maxnak hívják, nevéből sejthetően pedig ugyanaz a vállalat áll mögötte, amely az Opera böngészőt is fejleszti. Telepítése után (minimum Android 4.0 kell neki) az ingyenes alkalmazás saját webszerverei beékelődnek az alkalmazásaink, továbbá az alkalmazások által megkeresett internetes kiszolgálók közé: a bejövő adatok még azelőtt erős tömörítésben részesülnek, hogy megérkeznének a telefonunkra, így csökken az adatforgalmunk. Az Opera szerint a szoftverrel akár 50 százalékkal is csökkenthető az adatforgalom, de a valós érték a felhasználási szokásoktól függően változik.


Fontos, hogy a titkosított kapcsolatot használó alkalmazások esetén nem működik a tömörítés: az Opera szerverei ilyen esetekben csak a titkosított adatfolyamot „látják”, amellyel nem tudnak mit kezdeni. Ez természetesen jó hír, hiszen pontosan azért titkosítottak egyes kapcsolatok, mert érzékeny adatok utaznak át rajtuk (például jelszavak, elektronikus levelezés). Kellemetlen lenne, ha ezek az adatok közbeékelődéses támadással ellophatóak lennének.


Az Opera Max képes alkalmazásonként megmutatni az adathasználatot, prezentálja a megspórolt sávszélességet. További hasznos adalék, hogy teljesen megtiltható vele a programoknak a mobilneten keresztüli kommunikáció, ez a lehetőség szintén alkalmazásonként szabályozható.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A Project029 Magyarország Kft. közleménye
Bezár