Hirdetés

Ezért nem ad neked saját robotautót a Google



|

A robotautók csak akkor kerülhetnek forgalomba, ha biztonságosabbak egy emberi sofőrnél.

Hirdetés

A Google mostanra 8 éve fejleszti folyamatosan a sofőr nélküli autóit, és egyre inkább úgy tűnik, hogy idővel senkinek nem lesz muszáj autót vezetnie. 

Hirdetés

Nagy kérdés, hogy milyen messze vagyunk a robotautók korától. Chris Urmson, a Google robotautókért felelős vezetője azt mondja, hogy csak akkor juthatnak majd ilyenhez a fogyasztók, ha a járművek biztonságosabbak és jobbak lesznek az emberi sofőröknél

A halálos balesetek számát figyelembe véve talán ez már most is áll átlagban, ugyanakkor a Google projektjének 1,4 millió lefutott mérföldje alatt sok érdekességet láttak a kamerák. 

Volt, hogy egy nő egy elektromos rolleren, seprűvel a kezében kergetett egy kacsát, az út közepén, körbe-körbe. Hogyan reagál az ilyenekre egy robotautó?

Urmson szerint a járműnek képesnek kell lennie az általános ismeretei alapján kulcsfontosságú döntéseket hozni. Általában a robotautók defenzíven reagálnak a történésekre, így minden kockázatos helyzetet elkerülnek, többet, mint az emberek általában. 

Bár a Google robotautói biztonságosak, egyelőre nem tökéletesek: ezt bizonyítja, hogy februárban egy busz oldalával ütközött az egyik Lexus. Akkor az autó úgy döntött, a lassan közeledő busz kiengedi, a buszsofőr ezt mégis másképp gondolta. 

A program keretében heti 10 000 mérföldet tesznek meg a Google autói. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.