Hirdetés

Heti Hardver: játékra született gépek a HP és a Gigabyte palettáján, 6 TB-os SSD a Fixstars-tól



|

Emellett egy csúcskategóriás Linksys hálózati eszköz, illetve egy kiváló árszabású, mégis rendkívül mutatós Thermaltake ház is helyet kapott e heti összefoglalónkban.

Hirdetés

Hirdetés


6 TB-os SSD-vel támadja le a piacot Fixstars


A várhatóan méregdrága kiegészítő új távlatokat nyithat a memória-alapú háttértárak szegmensében.


A hazánkban jórészt ismeretlennek számító gyártó kínálatában felbukkanó „SSD-6000M” jelenleg a világ legnagyobb kapacitású, szabvány 2,5 hüvelykes méretű SSD-je, ezáltal komoly érdeklődésre tarthat számot mind a felhasználói piac, mind a nagyobb OEM gyártók részéről. A technikai paramétereit tekintve – leszámítva persze a tárkapacitást – semmilyen extra megoldással nem rendelkező eszköz 15 nm-es MLC NAND lapkákra épül, amelyet egy közelebbről meg nem nevezett gyártótól származó vezérlő szolgál ki. Az adatátvitel sebessége lineáris olvasás során 540 MB/s, írás esetében pedig 520 MB másodpercenként. Az elérhető IOPS értékekről sajnálatos módon nem közölt információt a Fixstars. Az alkalmazott szoftveres technológiák körét tekintve a már megszokott palettával szembesülhetünk, hiszen TRIM, NCQ, illetve SMART támogatás egyaránt helyet kapott az újdonság fedélzetén. A teljes egészégben Japánban gyártott egységre 3 év garanciát vállal a gyártó, amely figyelembe véve a kommersz egységek hasonló paraméterét, közel sem számít kiemelkedő értéknek.
 


A júliusban piacra lépő „SSD-6000M” várható vételárával kapcsolatban egyelőre nem nyilatkozott a gyártó, az azonban már biztosra vehető, hogy az újdonsággal egy időben forgalomba kerül majd egy némileg olcsóbb, 3 TB-os változat is.


MU-MIMO támogatással felvértezett routert mutatott be a Linksys

Az egykoron szebb napokat is megélt vállalat a „EA8500” modell révén újra a vásárlók figyelmének középpontjába kerülhet.


A marketing osztály keresztségében csak „Max-Stream AC2600 MU-MIMO Gigabit Router” nevet kapó hálózati eszköz legnagyobb újdonsága, hogy teljes mértékben támogatja a „MU-MIMO” technológiát, amely elsősorban több felhasználós környezetben villantja meg képességeit. Az eljárás révén elérhetővé válik a kliensek egy időben történő szimultán kiszolgálása, anélkül, hogy a rendelkezésre álló sávszélesség, vagy a hálózat válaszideje jelentős mértékben csökkenne. A technológia alapját ez esetben a Qualcomm „QCA9980” vezeték nélküli modul alkalmazása teszi lehetővé, amely a „MU-MIMO” mellett többek között a „Beamforing” eljárást is támogatja, azaz képes a kibocsátott sugárzás irányát és erősségét a fogadó fél aktuális fizikai pozíciójához adaptálni. A 4 darab, állítható kivitelű antennával ellátott készülék maximális adatátviteli sebessége 5 GHz-es tartományban, a „802.11ac” szabványt használva 1733 Mbps, a „802.11n” protokoll révén kommunikáló kliensek esetében pedig 600 Mbps.


A régebbi, kizárólag a 2,4 GHz-es frekvenciát támogató eszközökkel rendelkező felhasználókról sem feledkezett meg a Linksys, amelyek kapcsolódását szintén lehetővé teszi az „EA8500”, igaz, ez esetben a maximális sebesség „mindössze” 800 Mbps lehet. Az útválasztó nyers számítási teljesítményét a Qualcomm műhelyéből származó „IPQ8064” SoC adja, amely két fizikai magja, valamint 1,4 GHz-es órajele révén minden körülmények között villámgyors működést szavatol. A gigabites szabványú WAN illetve LAN csatlakozókkal felvértezett eszközt USB 2.0/eSATA, illetve USB 3.0-ás kapuval szintém ellátták a mérnökök, így vélhetően print szerverként, valamint hálózati adattárként is funkcionálhat majd a Linksys újdonsága. Szintén az extrák sorát gyarapítja a mobilon futtatható „Smart Wi-Fi” alkalmazás támogatása, amely Android, illetve iOS rendszereken keresztül távolról is lehetővé teszi a router legfontosabb beállításainak módosítását.
 


A heteken belül piacra lépő „Max-Stream AC2600 MU-MIMO Gigabit Router” árazása képességeivel összhangban csúcskategóriás: a gyártó 280 dollár fejében kínálja megvásárlásra a készüléket, amely hazai viszonylatban (adókkal, egyéb terhekkel együtt) várhatóan 100 ezer forint környékén realizálódó kiskereskedelmi vételárat jelent majd.


Izmos asztali gépet dobott piacra a HP

Az elsősorban az irodai PC-k szegmensében brillírozó vállalat az „Envy Phoenix” révén a „gamer” szegmensben is utat törhet.


A már-már elegánsnak ható, minden ízében letisztult formavilággal rendelkező összeállítás a sorozat korábbi tagjainál lényegesen visszafogottabb megjelenésű, amely vitán felül az előnyére vált. Az időszakos ráncfelvarrás természetesen nem kerülte el a konfiguráció belső értékeit sem, így az már az Intel ötödik generációs processzoraival a fedélzetén kerülhet a boltok polcaira: a vásárlók választásától függően „Core i5”, illetve „Core i7” egység kerülhet az alaplapra, amelyek között szorzózármentes, „K” típusjelű modellek is megtalálhatóak. A léghűtés mellett opcionálisan vízhűtés is kérhető az újdonságba, így a túlhajtás mértékét jószerivel csak az adott CPU vonatkozó képessége határolja be. A grafikuskártyák tekintetében szintén számtalan opció kínálkozik: a kínáalt csúcsán az NVIDIA GeForce GTX 980, illetve az AMD Radeon R9 380 áll majd. A rendszermemória mennyiségét nem részletezte a gyártó, ahogyan a választható háttértárak körére sem tért ki a hivatalos közlemény, mindenesetre utóbbi komponens esetében biztosnak tűnik a 3TB-os merevlemez, valamint a különféle tárkapacitású SSD meghajtók alkalmazásának lehetősége, akár RAID kötetbe szervezve is.
 


Jó hír, hogy az „Envy Phoenix” mellett egy olcsóbb modellről is lerántotta a leplet a HP, amely a keresztségben az „Envy” nevet kapta: ez a változat megjelenését illetően igen csak hasonlít a nagytestvérre, ugyanakkor az azon található vörös LED csíktól, és tekintélyt parancsoló fekete színtől ezúttal meg kell válnunk. A teljesítményt illetően ugyancsak lejjebb kell adnunk az igényekből, azonban a negyedik generációs „Core” platform mellett már AMD gyártmányú processzor is választható a rendszerbe, a legerősebb „FX” modellekig bezárólag. A grafikus alrendszert illetően semmilyen korlátozással nem élt a gyártó, azaz a „Phoenix”-hez választható opciók mindegyike elérhető az „Envy” esetében is.
 


A gépek árcédulájára pillantva sajnos nem sok ok marad az örömre, hiszen az nem éppen a magyar pénztárcákhoz lett szabva: az „Envy Phoenix” kezdőára nem kevesebb, mint 899 dollár, míg a kistestvér „Envy” birtoklásáért cserébe minimum 699 dollártól kell búcsút vennünk.


Letisztult megjelenésű ház a Thermaltake kínálatában

A „microATX” rendszereket fogadó újdonság kifejezetten szolid megjelenést kapott, így a játékosokon felül az egyszerű, mégis látványos megoldásokat preferáló gépépítők körében is népszerűvé válhat.


A többségében acélból készített, „Versa H15” néven bemutatott modell alapvetően a már unásig ismert formajegyekkel operál, azonban esetében a szögletes formák, a sötét szín, valamint a fekete rácsozás egy valóban megkapó egésszé áll össze. Szerencsére a Thermaltake mérnökei a ház tervezésekor a design mellett a megfelelő szellőzésre is kiemelt figyelmet fordítottak, így a relatíve kis méret ellenére négy darab 120 milliméteres ventilátor beépítésére nyílik lehetőségünk, amelyek (megosztva) a ház első, illetve hátsó részében egyaránt helyet kaphatnak. A vízhűtés alkalmazása szintén megoldott a „Versa H15” esetében: a méretbeli kompromisszumok okán hivatalosan maximum 240 milliméteres radiátor beszerelését támogatja a gyártó.


További jó hír, hogy az alaplaptálca mögött elhelyezett kábelvezetők, valamint a számos szerelőnyílás révén a ház szerelése sem rémálom, így kevés gyakorlattal is letisztult, jól szellőző konfiguráció építhető a Thermaltake újdonságába. Fontos momentum, hogy a mai divattal ellentétben a „Versa H15”-öt 5,25-ös bővítő hellyel is ellátták a mérnökök, amely az optikai meghajtók mellett természetesen a különféle előlapi panelek fogadását is lehetővé teszi. A bővíthetőségről egyébiránt 3 darab 3,5/2,5 hüvelykes meghajtókat fogadó keret gondoskodik, amely szükség szerint (például egy nagyobb méretű, maximum 315 milliméter hosszú grafikuskártya alkalmazása esetén) akár el is távolítható a rendszerből. Az USB 3.0-ás kapuk, illetve az audio csatlakozók elhelyezését ezúttal a gépház tetején oldotta meg a gyártó, így a külső perifériák használata az előlapi megoldásokhoz képest kényelmesebb lehet.
 


A 3,5 kilogramm súlyú, alsó tápos kialakítású újdonság hagyományos, illetve ablakos oldallappal egyaránt a boltok polcaira kerül; előbbiért 35 dollárt kér a gyártó, utóbbiért pedig 45 dollárnak megfelelő összeget kell a kasszánál hagynunk.


Csúcsteljesítményű notebook a Gigabyte-tól

A LAN partyk sztárja lehet a gyártó legújabb, „P55K” típusjelű hordozható számítógépe.


A Gigabyte neve az elmúlt években elválaszthatatlanul összeforrt a „gamer” eszközök piacával, elsősorban a kiváló minőségű alaplapoknak, valamint a rendkívül hatékony hűtéssel ellátott grafikus kártyáknak köszönhetően. A jelek szerint a gyártó nem elégszik meg ennyivel, hiszen a „P55K” személyében már a sokadik Gigabyte notebookot köszönthetjük, így világosan látszik az elhivatottság a mobil gépek fejlesztésének irányában is. Kérdés, hogy a távolabbi jövőben a portfólió mennyire lesz majd életképes az olyan nagy nevek, mint a Dell „Alienware”, vagy az ASUS „RoG” sorozata mellett, azonban tény, hogy az újdonság papíron minden tekintetben tartja a lépést a konkurenciával. A 15,6 hüvelyk képátlójú, 1920 x 1080 képpont felbontású megjelenítővel ellátott konfiguráció szívét az Intel műhelyéből származó „Core i74720HQ” processzor képezi, amely 3,6 GHz-es maximális órajele révén minden bizonnyal elegendő számítási teljesítményt biztosít majd a legújabb játékok futtatásához is. Ugyanez mondható el az NVIDIA GeForce GTX 965M grafikus alrendszerről is, amely munkáját 2GB-nyi GDDR5 memória segíti.
 


A háttértárak tekintetében akár 2 TB kapacitású, 5400 fordulat/perc sebességű merevlemez alkalmazására is lehetőségünk nyílik a klasszikus SATA port révén, azonban szerencsére az mSATA foglalatú SSD sem maradt ki az összeállításból; utóbbi választásunktól (no és persze pénztárcánktól) függően akár 512 GB-os változat is lehet. A gépbe épített, DDR3L szabványú fedélzeti memória összmennyisége maximum 16 GB-ra rúghat, amely ha nem is kiemelkedő, mindenképpen elismerésre méltó érték. Az előzőeken felül a felszereltség részét képezi továbbá a 802.11n hálózatokkal kompatibilis Wi-FI adapter, a Bluetooth 4.0-ás rádió, a négy darab USB 3.0-ás port, illetve a D-SUB, valamint a HDMI kimenetek is, ahogyan nem maradt ki a repertoárból a gigabites hálózati vezérlő, a HD webkamera, a „Dolby Digital Plus Home Theater” hangrendszer, valamint az SD kártyaolvasó sem. Nem meglepő módon optikai meghajtó szintén választható a géphez, így igényeink szerint a klasszikus DVD lemezek mellett akár Blu-ray korongok olvasása és írása is megoldható az eszköz segítségével. A konnektortól távol eső helyszíneken történő gondtalan játékot egy 6400 mAh-ás akkumulátor szavatolja, amely figyelembe véve az újdonság teljesítményét, az elérhető üzemidő tekintetében egészen biztosan nem repíti majd az ultrabook-ok magasságába azt.
 


A háttérvilágítással rendelkező, „chiclet” típusú billentyűzettel is ellátott „P55K” vételárával kapcsolatban egyelőre nem nyilatkozott a Gigabyte, azonban a közvetlen konkurensek árszabásának tükrében a kezdőár vonatkozásában jó eséllyel félmillió forint feletti összegről beszélhetünk majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.