Hirdetés

Milyen az Office mobilon? Kipróbáltuk!



|

Egységesítette irodai appkínálatát a Microsoft a népszerű mobilplatformokon. Az Office app nem csak a népszerű programokat tartalmazza, annál sokkal többet kínál: megnéztük, mit tud.

Hirdetés

Az év elején több mint 200 millió üzleti és 37 millió magánfelhasználóval rendelkezett az immár Microsoft 365 - korábban Office 365 - néven elérhető szolgáltatás a redmondiak tőzsdei jelentése alapján. Hatalmas tömegről van szó, és vélhetően az ingyenes felhasználókkal együtt még nagyobb sokaságról beszélhetünk, hiszen a PC-n és Mac-en elérhető termékek egy komplett irodai szolgáltatáscsomagot kínálnak már évek óta.

Mobilon azonban adós volt egy hasonló egységes megjelenéssel a redmondi szoftvercég, hiszen korábban a megoldásait külön appokba voltak szervezte (például Word és Excel Mobile). Az év elején azonban változott a helyzet és megjelent elsőként androidra, majd iOS eszközökre - a korábban Unity kódnéven futó - az egységes Office applikáció, amely felszámolta a felesleges párhuzamosságokat, és új funkciókat is hozott.

Dokumentumtár

Az Office appba többek között az Excel, a Word, a PowerPoint és a Lens alkalmazását is belezsúfolták, amelynek mérete messze elmarad attól mintha egyenként telepítenéd a fent megnevezett programokat. Sőt, az appba egy QR-kód olvasó modult is beépítettek, PDF-kezelő rutinokkal együtt, így az PDF-ek készítésére és digitális aláírására is alkalmas, azaz minden olyan fontos dokumentumműveletre, amelyre a legtöbb dolgozónak szüksége van. Természetesen nem érdemes elvárni a kliensoldali programok gazdag funkcionalitását, ám könnyű szerkesztésre, meglévő állományok megtekintésére mind alkalmas az androidos és az iOS-es Office.

A program fő ablaka alapvetően három részre tagoldóik: a média csoport tartalmazza a legutóbbi beolvasásokat, a jegyzetek a Microsoft Cetlik - más néven Sticky Notes - feljegyzéseket, amelyek mellett listában jelennek meg a legutóbb általunk megnyitott, szerkesztett dokumentumok és azon fájljavaslatok, amelyeket az applikáció mögött álló mesterséges intelligencia relevánsnak ítél. A javaslatok érkezhetnek a kapcsolt OneDrive fiókon keresztül, ám a Microsoft felhő szolgáltatása mellett többek között a Google Drive, a Dropbox, a Box és például a Syncplicity tárhelye is becsatornázható a programba, így az ténylegesen egy mindenes dokumentumtárrá tud várni.

A [+] gombra kattintva lehet új dokumentumokat létrehozni. Alapvetően a Word, az Excel és a PowerPoint található a listában - azaz a OneNote például nem - és mindegyik esetén háromféle létrehozási mód közül választhatnak a felhasználók. Az első opció a telefon kamerája által beolvasott képen alapul, legyen az kép, dokumentum vagy éppen táblázat; a második lehetőség egy üres dokumentumot jelent; a harmadik pedig sablonokkal egészíti ki a választékot mindhárom programnál.

Egy dokumentumba belépve pedig egy teljes mértékben érintésre optimalizált felület várja a felhasználókat. Míg PC-n a menü az ablak tetején helyezkedik el, addig mobilnál azt alulra helyezték, ami jó döntésnek tűnik, hiszen így a szerkesztő területet kevésbé takarja ki az ujjunk. A menürendszer lecsukható egysorosra, kibontva pedig könnyen lehet navigálni a "szalag" különböző csoportjai között, úgy mint Kezdőlap, Beszúrás, Rajz, Elrendezés, Véleményezés és Nézet.

Mi, ha nem MI?

Már az Office 2019 fejlesztésekor nagy hangsúlyt kapott az úgynevezett mesterséges intelligencia beépítése a klasszikus alkalmazásokba, amely Excelnél a diagramjavaslatokban, az Outlooknál pedig az Ütemezési segéd részeként manifesztálódott. A gépi intelligencia, egészen pontosan a Microsoft Graph több területen is jelen van a mobilalkalmazáson belül. Egyrészt több tényező - állományban töltött idő, megnyitás gyakorisága, időpontja stb. - alapján előtérbe helyezi a legutóbb megnyitott dokumentumoknál azokat a fájlokat, amelyek valószínűleg érdekelhetnek minket. Ez nem csak lokálisan, hanem univerzálisan történik, azaz aktív Microsoft 365 fiókkal például a PC-n legutóbb megnyitott fájlokat is az első helyen láthatód, így azokat nem kell hosszasan keresgetni.

A gépi intelligencia a Lens mögött is jelen van, amely képes felismerni a nyomtatott szövegeket, táblázatokat, így például optimális körülmények között egy nyomtatott táblázat egy érintéssel Excel adattáblává konvertálható. A beszkennelt szövegeket ezt követően az Office appal felismertethetjük, hogy azok azonnal Wordben szerkeszthetőké váljanak. Tesztünk alapján utóbbi angol nyelven 90 százalékos, magyar nyelven 70 százalékos hatékonysággal működik. Vélhetően utóbbinál kevesebb információból, adatból tud gazdálkodni a karakterfelismerő modul.

Kiegészítő funkciók

Ezen felül az Office appba néhány mobil exkluzív megoldás is került. A [Fájlok átvitele] segítségével asztali gép és a telefon között lehet egyszerűan átvinni a fájlokat egy QR-kód beolvasásával, míg a [Megosztás a közelben] aktiválásával a közeli ismerősöknek, munkatársaknak lehet egyszerűen fájlokat küldeni, amelyhez elég, ha azok szintén használják az adott app adott funkcióját.

S ez még csak a jelenlegi helyzet, az applikáció februári bemutatásakor a Microsoft bemutatta már mindazon funkciókat, amelyek ősszel elérhetővé válnak majd. Érkezik majd a Wordbe a diktálás funkció, amely vélhetően angol nyelven azonnal jól használható lesz. Az Excel kártyanézet kisebb kijelzőkön is kezelhetővé teszi az adattáblákat, míg a PowerPoint-os Outline a leírt jegyzetekből egy kattintással tud majd prezentációt készíteni.

Fő funkciók:

1. Jegyzetek: A Microsoft Sticky Notes termékének mobilos leágazása, amellyel gyors feljegyzések készíthetők, amelyek az előbb említett programmal párban azonnal meg tudnak jelenni a PC-den is. A bejegyzésekhez akár képek is csatolhatók.

2. Média: Itt található minden, a kamera által beolvasott kép, amelyet az Office alkalmazással hasznosíthatunk, legyen szó egy táblázat vagy szöveg digitalizálásáról, vagy egy fotó alapú PowerPoint prezentációról. A modul egy jó karakterfelismerővel is rendelkezik.

3. Utoljára megnyitott fájlok: A legutóbb PC-n és mobilon megtekintett, szerkesztett és a Graph mesterséges intelligencia által relevánsak ítélt fájlok gyűjteménye, amelyek a OneDrive mellett akár Google Drive és Dropbox tárhelyekről is érkezhetnek.

4. Hozzáadás: A [+] gombbal új Word, Excel, PowerPoint állomány, gyorsjegyzet vagy egy Lens beolvasás hozható létre. A dokumentumok esetén akár sablonokból is választhatnak a felhasználók. Utóbbiak közül sok magyar nyelven is jól használható.

5. Extra funkciók: Mindazon modulok gyűjteménye, amelyek PC-n nem érhetők el. Segítségükkel egyszerűen megoszthatod a dokumentumokat a közeli eszközökkel, képet szöveggé, táblázattá konvertálhatsz, vagy éppen elérheted a PDF-kezelő funkciókat.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.