Hirdetés

Kezd beérni az Apple harca a diabétesz ellen



|

A cupertinói cég közel másfél évtizede dolgozik a cukorbetegek életét megkönnyítő technológián.

Hirdetés

Az Apple már hosszú ideje szeretné bővíteni hordható eszközeinek funkciókészletét a vércukor szintjének mérésére alkalmas technológiával: már 2021-ben is írtunk a témáról, mivel akkor is azt pletykálták, hogy az Apple Watch-ba bekerül majd az úgynevezett szúrásmentes vércukormérési funkció, erre azonban akkor nem került sor.

Az Engadget azonban most arról számol be, hogy a céghez közeli források szerint elkészült a technológia proof of-concept változata, azaz egyfajta működő prototípus, amely már megfelelően elvégzi a rászabott feladatot, de még nem feltétlenül alkalmas a kereskedelmi bevezetésre.

Hirdetés

A lap információi szerint a készülék, amely lézerekkel képes mérni a vérben található glükóz koncentrációját a bőrön keresztül, korábban még egy asztali eszköz volt, a méretei miatt azonban mostanra már egy nagyjából okostelefon méretű hordozható eszközzé zsugorodott.

A technológia nem csak a cukorbetegek számára hasznos az állapotuk figyelésére, de a cukorbetegség előszobájának tekinthető, úgynevezett prediabétesz jeleire is képes figyelmeztetni az érintett felhasználókat. Ennek köszönhetően ők még időben változtathatnak az életmódjukon, hogy elkerüljék a 2-es típusú, felnőttkorban kialakuló diabéteszt.

Az Apple egyelőre nem kommentálta az értesüléseket. A cég diabétesz-projektje már 2010-ben elkezdődött, amikor még Steve Jobs vezetése alatt felvásárolták a RareLight vércukorszint mérésre specializálódott startupot.

A hosszú fejlesztés ellenére aoznban egyelőre úgy tűnik, hogy még évekre lesz szükség, mire az említett technológia valóban eljuthat a hétköznapi felhasználókhoz. A technológiai iparnak ugyanis egyelőre komoly problémákat okoz a szúrásmentes, noninvazíz eszközök kifejlesztése. 2018-ban a Google anyacége, az Alphabet alá tartozó Verily kukázott egy okos kontaktlencse kifejlesztésére irányuló projektet, amely a könnyek összetételének elemzésével számolta volna ki a vércukorszintet.

Az Apple azonban előszeretettel nevezi az Apple Watch okosóráját egészségügyi eszköznek, amely például a szívritmuszavar bizonyos formái vagy az alacsony véroxigénszint jeleit képes érzékelni, a Series 8 pedig az ovulációs ciklust is képes követni. A glükózmérés lehetősége pedig elképesztő könnyebbséget jelentene a diabéteszesek számára, akiknek így nem lenne szüksége egy dedikált készülékre, illetve arra, hogy minden nap tűvel szurkálják magukat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.