Hirdetés

Nyolc laptop tesztje: multimédia a nappaliban 2.



|

A válság fenekestül forgatta fel a hazai notebook piacot, a forgalmazók szerint mégis van kereslet a drágább modellekre. Összeállításunk második része.

Hirdetés

Összehasonlító tesztünk első része ide kattintva olvasható!

 

multimedia_notebook_laptop_teszt_online_illusztracio2.jpg
 

 

HP Pavilion dv5

 

szerk_aj.jpg
Kecses, ívelt vonalak, lekerekített sarkok, fényes, csillogó felületek - ezzel fogad minket a HP Pavilion gépe. A notebook fedőlapja egészen apró négyzethálóval szőtt fényes fekete, jobb alsó sarkában egy háttérvilágítással rendelkező HP logóval. A gép oldala és a belső része krómhatású, fényesen csillogó műanyag - az összhatás kissé extravagáns, divatos. Érdekes a kijelző kialakítása: nincs síkban elkülönülő karimája, az LCD felülete elnyúlik a fedél széléig.

 

 

multimedia_notebook_laptop_teszt_hp_pavilion_dv5_2.jpg

 

A HP noteszen is megtalálható a sok helyen feltűnő érintős multimédia-panel, itt a kijelző alatt kapott helyet. A Pavilion gép hangrendszerét az Altec Lansing szállította, ennek megfelelően - persze a maga kategóriájában - szépen is szól. Különlegesség a két fülhallgató-kimenet, amely közösségi élménnyé teheti a filmnézést. A beépített digitális tévévevőhöz a külső antennát szintén tartalmazza a doboz. További érdekességek is vannak még a csomagban, távirányítóból például rögtön kettőt is találunk, a kisebbik az ExpressCard-foglalatba illeszthető, a nagyobbik pedig jól mutat a tévé és a hifi távkapcsolója mellett is.

 

A Pavilion dv5 család nálunk járt konfigurációjába erős processzor, és hozzá megfelelő mennyiségű memória is került, egy korrekt teljesítményt nyújtó grafikus kártya mellé. Vagyis nem fognak gondot okozni a HD-filmek, a HDMI-kimenetnek köszönhetően akár külső megjelenítőn sem, de a HP gép a korszerű játékok futtatásakor sem jön zavarba. Az árat tekintve a Pavilion gép a mezőnyben az olcsóbbak közé tartozik, bár a legolcsóbb és a legdrágább gép között nincs komoly árkülönbség. Összességében jó minősége, gazdag szolgáltatás-kínálata, és extra tartozékai miatt mindenképpen kiérdemli a PC World Felszereltség díját.

 

Lenovo ThinkPad SL500

 

A Lenovo ThinkPad SL500 fekete bárány egy otthoni multimédiás noteszgépeket felvonultató összehasonlításban. Bár kétségtelen, hogy vannak előnyei, ilyen például az egyedülállóan nagy felbontású (1680x1050 pixel) és hasonlóan kiváló képminőségű, matt felületű kijelző, de formatervezése okán ez a notebook nem lesz a nappali dísze, a multimédiás rendszer lelkeként. Paradoxon persze egy ThinkPad gépet multimédiás notebookként emlegetni, de ebbe az összeállításba most ez jutott, és ha a száraz tényeket nézzük, az SL500 megfelel a feltételeknek.

 

multimedia_notebook_laptop_teszt_lenovo_sl500_09.jpg
 

 

A komor, fekete készülékház a Lenovótól megszokott jó minőségben érkezik, panaszra nem nagyon ad okot a gép, bár a billentyűzete a Dell gépéhez hasonlóan kicsit hullámzik - kár érte. Érdekes és a gyártótól szokatlan a fedlap fényes, zongoralakkhoz hasonló felülete, ahol bekapcsolt állapotban a ThinkPad logó „i" betűjén a pont pirosan világít. Hiába, a Lenovo sem tud szembemenni a trendekkel. Ami a hardveres felépítést illeti, a Lenovo ennél a gépnél egy kategóriával lejjebb keresett processzort, és memóriából is csak 2 gigabájt jutott a tesztelt modellbe. Nem mintha ez a mindennapi használathoz ne lenne elegendő, de az összesítő táblázatból kiolvasható, hogy ezen az árszinten a versenytársak általában egy szinttel erősebb konfigurációt kínálnak - ez utóbbi igaz a grafikus rendszerre is. Szerencsére a merevlemez kapacitása hozza a mezőny átlagát, és olyan különlegességeket is megtalálunk a Lenovo gépén, mint a pöcökegér, vagy az ujjlenyomat-olvasó.

 

A cikk még nem ért véget, kérjük, lapozzon!


Sony Vaio VGN-CS21S/R

 

ncs_noknek.jpg
A bevezetőben szándékosan nem említettük megkötésként a kijelzőméretet, nem volt ilyen igényünk, hiszen egy kisebb monitorral rendelkező gép is lehet ugyanolyan jól használható, adott esetben akár egy külső monitorral, mint ahogy erre már volt is példa. A Sony Vaio notebook több szempontból is különleges. Egyrészt a márka viszonylag újnak számít a magyar piacon, korábban hivatalos forrásból nem voltak beszerezhetőek Vaio gépek, másrészt ez a modell az első, amely megfordul a PC World tesztlaborában. Nem véletlenül kezdtük a kijelzővel, ugyanis a Sony modellje csak 14 hüvelykes, de annál szebb képet adó megjelenítőt kapott. Kár, hogy ezt ebben a minőségben csak a noteszgépen élvezhetjük, mivel a videokártyának nincs digitális kimenete.

 

multimedia_notebook_laptop_teszt_sony_vaio_cs_red_lg.jpg
 

 

További különlegessége a Sony gépnek (immár pozitív értelemben) a megjelenése. Nálunk egy mélyvörös, egyesek szerint bordó gép járt, ezt jelöli a típusszám végén az R betű, de ez a sorozat kapható még hasonló paraméterekkel fehérben és rózsaszínben is. A vörös és talán a fehér a leginkább uniszex a három verzió közül, a rózsaszín egyértelműen a hölgyeket célozza. Az eleganciához nagymértékben hozzájárul a fekete billentyűzet, amely az Apple gépekre emlékeztető kialakítású, vagyis a gombok elkülönülnek egymástól. Ízlés kérdése, hogy ez megfelel-e vagy sem, szerkesztőségünkben volt, aki pozitívan értékelte, mások viszont hosszú távú használatra elképzelhetetlennek tartják ezt a formát.

 

Hardveresen a Vaio gép vegyes képet mutat: az erős processzor és a 4 gigabájt memória mellé elfért volna egy izmosabb videokártya, és sajnos nincs HDMI-, vagy más digitális kimenet sem a gép oldalán, illetve e-SATA-portot is hiába keresünk.

 

Toshiba Satellite A300

 

Szerkesztők ajánlata
Fényes, fekete lapos tévé, fekete ágytakaró, fekete bútorok, kanapé - a Toshiba dizájnerei valószínűleg ilyen környezetbe szánták az A300-as modellcsaládot. Szinte az egész gép csillog, és a burkolat elemein a sötét színek dominálnak. A formaterv kétségtelenül ízléses, de a fényes, ujjlenyomat-gyűjtő felületek gyakori tisztítást igényelnek majd. Hasonlóképpen a billentyűzet is, amely illeszkedve a dizájn egészébe, szintén fényes felületet kapott.

 

multimedia_notebook_laptop_teszt_toshiba_satellite_a300.jpg
 

 

Túllépve az ízlésbeli kérdéseken, összességében pozitív benyomást szereztünk a Toshiba Satellite A300 kapcsán. Ugyan nem a legerősebb konfiguráció a tesztelt modell a mezőnyben, a különböző hardverelemek mégis egymással összhangban vannak, egyik összetevő sem lóg ki a többi közül sem felfelé, sem pedig lefelé. Itt is megjelenik az oly divatos érintésérzékeny multimédiás kezelőfelület, szerencsére diszkréten, csak néhány "gombot" találunk a kijelző alatti részen.

 

Érdemes kiemelni a 15,4 hüvelykes kijelzőt, mely nagyon szép képet ad, de a felbontása miatt is jár a pluszpont: ebben a méretben az 1440x900 pixel még bőven elfér. A Satellite A300 hangrendszerét a neves harman/kardon szállította, kedvencünk ezzel kapcsolatban a kissé retróhatású, de kétségkívül praktikus hangerőszabályzó tekerő a gép elején. Monitorkivezetésben nem szenved hiányt a Toshiba modellje, találunk az oldalán hagyományos VGA-, HDMI- és S-Video csatlakozót is, mint ahogy van 4 USB-kapu, FireWire- és e-SATA-port is. Árban a határon mozog az A300, ez a konfiguráció 300 ezer forintért talán picit drága is, de ezért cserébe egy tetszetős, és minden szempontból minőségi gépet kapunk, 2 év garanciával.

 

A cikk még nem ért véget, kérjük, lapozzon! Következik az értékelés.

 

Tíz százalék, vagyis 30 ezer forint a különbség a legdrágább és a legolcsóbb értékelt gép ára között. Ilyen kis különbség és összeghatár esetén talán nem az ár az elsődleges befolyásoló tényező a vásárláskor. Akinek van 270 ezer forintja notebookra, az valószínűleg 300 ezret is ki tud fizetni. Ezért a teszt szereplőinek értékelésekor nem elsősorban az ár volt a fontos, csak a véletlen műve, hogy a legolcsóbb gép lett a tesztgyőztes.

 

multimedia_notebook_laptop_teszt_nyito.jpg
 

 

Technológiai oldalról megközelítve a tesztelt modelleket egyértelműen látható az Intel, és a Core 2 Duo processzorok köré épült rendszerek főlénye. Ahogy tavaly szeptemberben, most is csak egy AMD platformra épült gép volt a mezőnyben, és a Fujitsu modellje nem csak ezért volt különleges. A noteszgépekkel együtt töltött két hét tapasztalata, hogy az Intel alapú rendszerek között, ha azonos elemekből épülnek fel, nincs különbség, tulajdonképpen ízlés kérdése, hogy ki melyik gyártó gépe mellett teszi le a voksát. Szerencsére nem találkoztunk olyan megoldással egyik gyártó esetében sem, amelyet komoly kritikával kellett volna illetnünk, de tudni kell, hogy a teszt meghívásos alapon szerveződött, azokat a gyártókat ezúttal nem kerestük meg, amelyeknél gyakori a rossz tapasztalat, a minőségi kifogás, vagy ismerve a kínálatukat, tudtuk, hogy nem fognak tudni megfelelő gépet küldeni. Máshonnan közelítve: valószínűleg lehet a fentiekhez hasonló konfigurációjú notebookot kevésbé neves gyártóktól még néhány ezressel olcsóbban megkapni, csak nem biztos, hogy érdemes.

 

multimedia_notebook_laptop_teszt_table.jpg

Kattintson a táblázatra, hogy nagy méretben is böngészhesse! (új ablakban nyílik meg)

 

Mivel a gépek teljesítménye, használhatósága között a különbség csupán árnyalatnyi, és a konfigurációkból kiolvasható, felértékelődik a dizájn és az ergonómia szerepe a választáskor. Szerencsére a kínálat elég sokszínű, szó szerint és képletesen is. A Dell Studio gépből például több mint tíz féle szín illetve minta érhető el, de a Sony Vaio modellek esetében is van mód választásra. De ha csak a különböző gyártók gépeit nézzük, akkor is jelentős eltérések mutatkoznak a gépek között, régen véget ért már az egyen fekete notebookok korszaka. Ennek az időszaknak az emlékét őrzi a Lenovo, és bár a Fujitsu is jobbára egyenes vonalakra építette fel az Amilo sorozat megjelenését, itt már a fehér a dominánsabb szín. A legtöbb gyártó esetében a formatervet a lekerekített sarkok, lágy ívek, helyenként extravagáns megoldások jellemzik.

 

multimedia_notebook_laptop_teszt_online_nyito_2.jpg
 

 

A formatervezés és a használhatóság témakörébe sorolható még a majd minden gépen megtalálható érintésérzékeny multimédiás gombsor. Van, amelyik gépen egészen jól használható (Dell), és van, ahol kevésbé (HP). Értjük mi, hogy divatos, hogy a mobiltelefonok világában is az érintőképernyő a trendi, meg fontos a felhasználói élmény, és hasonlók, de lehet, hogy a mindennapokban néhány hagyományos, nyomásponttal rendelkező, valóban benyomható gomb hasznosabb.

 

Díjazottak

 

Tesztgyőztes az Acer Aspire 6935G elsősorban általános jó minősége, megfelelő hardveres felépítése, Blu-ray meghajtója, és végül alacsony ára miatt. Nem véletlenül az egyik legnépszerűbb gyártó az Acer, az utóbbi években mind minőségben, mind dizájn terén nagyon sokat fejlődtek, és egyértelműen az élmezőnyben vannak a gépeik.

 

A Toshiba Satellite A300 az értékelt gépek közül az egyik legdrágább, viszont a megjelenése exkluzív, a teljesítménye megfelelő, és a felépítésének a minősége pedig az egyik legmagasabb a vizsgált gépek közül. A két év garancia már csak hab a tortán, de ez is befolyásolta a nonstop MOBIL szerkesztőinek ajánlata díj odaítélését.

 

Felszereltség tekintetében a HP Pavilion dv5 modellje viszi a prímet. Nagyjából ugyanazokat mondhatjuk el erről a gépről is, mint az imént a Toshibáról, de a HP dobozában olyan extrákat is találunk, mint a beépített DVB-T tévévevő, vagy a géphez járó két távirányító. A Felszereltségi díjunkat illetően nem volt vita.

 

Teljesítményében alig van különbség az Inteles rendszerekhez képest a Fujitsu összeállítása esetében, ráadásul a könnyen hordozható notebook, plusz a külső grafikus rendszer összeállítás mindenféleképpen hasznos és praktikus technológiai különlegesség, amit díjazunk is.

 

A végére maradt, de többször említettük, hogy egyre nagyobb a szerepe a dizájnnak. Bár a Sony Vaio nálunk járt modelljének vannak hiányosságai (pl. nincs digitális videókimenete), a megjelenése tudja ezeket feledtetni. Azt is elképzelhetőnek tartjuk, hogy a Vaio gép vásárlóinak nem is fontos a HDMI csatlakozó, a formaterv és a Vaio név eladja magát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.