Hirdetés

Androidon is szintet lép a Firefox



|

A Mozilla böngészője végre az Androidon is feltuningolja a táblagépes élményt.

Hirdetés

A legfrissebb adatok alapján a Firefox szerény 3,36%-os részesedéssel ugyan továbbra is csak a negyedik a legnépszerűbb webböngészők ranglistáján, a nyílt forráskódú szoftver jelentősége viszont elvitathatatlan, hiszen ez az utolsó komolyan vehető alternatíva, ami nem a Google Chrome-ot is hajtó Chromium motorra épül.

A Gecko-alapú programhoz folyamatosan érkeznek a kisebb-nagyobb frissítések, az egyik jövőbeli update pedig jóval fejlettebbé teheti a táblagépes élményt az androidos felhasználók számára.

A napokban egy osztrák webfejlesztő, Sören Hentzschel hívta fel rá a figyelmet, hogy a Mozillánál az androidos Firefox táblagépekre szóló felületének megújításán dolgoznak. Erre először két hónapja utalt egy kommentár a Bugzilla felületén, amiben egy fejlesztő arról írt, hogy reményeik szerint 2024 első felében már nagy haladást érhetnek el a projekttel.

Hirdetés

Most pedig Hentzschel a GitHubon bukkant rá egy ún. prototípus-javításra, amely egy tablistával bővíti ki a Firefox androidos változatát. A szakember egy videót is készített erről, ennek alapján pedig az asztali nézetre hajaz az eredmény: a böngésző felső sávjában ott sorakoznak a megnyitott lapjaink, egy érintéssel lehetővé téve a váltást az egyes tabek között.

Az androidos Firefox ezzel végre felzárkózna az iPadOS-es kiadáshoz, amelyen már jelenleg is elérhető a megnyitott tabeket tartalmazó felső menüsáv. Hogy mikor jelenhet meg a frissítés, arról egyelőre nincs információ, de ha a Mozilla végül a tervek szerint halad vele, akkor akár már 2024 első felében is debütálhat.

Ezzel pedig még nincs vége, Hentzschel  szerint ugyanis a Mozilla a mobilos kliens kezelőfelületén is nagy változtatásokra készül, ennek részleteit viszont egy későbbi blogbejegyzésben fogja feltárni, ami e sorok írásakor még nem jelent meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.