Hirdetés

Az Európai Parlament két képviselőjének telefonján is kémprogramot fedeztek fel



|

Egy fontos bizottság tagjait érte a támadás, most mindenkit ellenőriznek.

Hirdetés

2024 az EU számára is fontos év, hiszen idén nyáron kerül sor az Európai Parlament képviselőinek közvetlen megválasztására, miközben a 27 államból álló szövetség egy hidegháborút idéző geopolitikai környezetben próbál érvényesülni az Ukrajnát lerohanó Oroszországgal szemben. A biztonsági és gazdasági kihívásokat is tartogató helyzet különös éberséget követel meg az uniótól, most pedig két politikus esete mutatja, hogy a kibervédelem frontján sem járhatnak el elég óvatosan az illetékesek.

A Politico beszámolója szerint ugyanis nemrég az Európai Parlament Biztonság- és Védelempolitikai Albizottságának (SEDE) több politikusa telefonján is kémprogramokra utaló nyomokat találtak, ezért az EP szerdán egy, a laphoz is eljutott e-mailben szólította fel a testület összes tagját a mobilja ellenőriztetésére. A 30 főből álló SEDE az európai biztonsági- és védelempolitikáért felelős, beleértve az intézményeket, a képességeket és a műveleteket, valamint a stratégiai partnerekkel és harmadik országokkal való kapcsolatokat is.

Hirdetés

A Politico érdeklődésére Delphine Colard, az Európai Parlament helyettes szóvivője közleményben tudatta, hogy összesen két politikus mobilján találtak kémszoftverre utaló jeleket. A nyilatkozat alapján az "adott geopolitikai kontextusban" és az albizottság által követett érzékeny akták jellegét tekintve különös figyelmet szentelnek a testület tagjainak, valamint az ő munkájukat kiszolgáló személyzet eszközeire.

Ahogy a lap is emlékeztet, a júniusi választáshoz közeledve a kibertémadásoktól és külföldi beavatkozási kísérletektől tartva az EP fokozott készültségben van. A parlament informatikai szolgálata tavaly áprilisban indította el a rendszert, mely a képviselők telefonjaira juttatott kémprogramok leleplezésére szolgál, a most kiadott közlemény szerint pedig azóta már "több száz műveletet" hajtottak végre vele.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.