Hirdetés

Az OpenAI és a Microsoft is besegít, hogy humanoid robotokra cseréljék a raktári munkásokat



|

Óriási pénz ömlik egy ígéretes startupba, amely emberszerű robotokkal orvosolná a munkaerőhiányt.

Hirdetés

Az utca emberének jó eséllyel nem különösebben ismerős Brett Adcock neve, de az 1986-os születésű üzletember több sikeres vállalkozást is alapított, 2022-ben pedig egy vadonatúj startuppal állt elő Figure AI néven, amely humanoid robotok kifejlesztésén dolgozik, kifejezetten a raktározásban, a szállítmányozásban és a kiskereskedelemben tapasztalható munkaerőhiány enyhítésére.

Az emberek által betöltetlenül hagyott pozíciókra pályázó Figure 01 ugyan még messze van attól, hogy kész termék legyen, de a vállalat most óriási lökést kapott a víziója megvalósításához.

Hirdetés

A Figure AI ugyanis nemrég közleményben dicsekedett el vele, hogy a legutóbbi finanszírozási körben 675 millió dollárnyi új befektetést sikerült összegyűjtenie, s ezzel a cég becsült értéke már 2,6 milliárd dollárra rúg. A tőkeinjekciót biztosító partnerek sorában olyan jelentős szereplőket találunk, mint a Microsoft, az Open AI, az Nvidia és az Amazon-alapító Jeff Bezos, akinek gyakran meggyűlik a baja az elviselhetőbb munkakörülményekért harcoló raktári alkalmazottakkal.

Az OpenAI pedig nemcsak pénzt ad, hanem tudást is, a ChatGPT és a DALL-E képgenerátor kifejlesztője ugyanis a robotok betanításában is segíteni fog. A partnerek a humanoid robotok következő generációs AI-modelljein fognak dolgozni, ötvözve az OpenAI kutatásait a Figure AI tapasztalataival a hardver és a szoftver területén. S mivel az OpenAI maga is élvezi a Microsoft több mint 10 milliárd dolláros támogatását, a redmondiak ebből az üzletből sem maradnak ki, az Azure felhős infrastruktúráját bocsátva rendelkezésre az új modellek betanításához.

Arra vonatkozóan továbbra sincs céldátum, hogy mikor kerülhet piacra az embereket kiváltó robot, de a Figure AI szeretné "minél előbb" meglépni a dolgot, januárban pedig a BMW-vel is partnerséget kötött, amely boldogan vásárolna a termékből. A mintegy 80 fős startup ráadásul nem az egyetlen a piacon, a Tesla ugyanis szintén egy munkára fogható robot fejleszt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.