Hirdetés

Egy izzadó robot készíthet fel arra, hogyan teszi majd tönkre testünket a globális felmelegedés



|

Fontos szolgálatot tehet az emberiségnek az Arizona Állami Egyetem kísérleti fejlesztése.

Hirdetés

Habár az élethű androidoktól még mindig messze járunk, a robotika hatalmas utat tett meg az elmúlt évtizedek során, így ma már olyan fejlesztésekre csodálkozhatunk rá, mint a Boston Dynamics változatos feladatokban bevethető robotkutyája, a focistákat megszégyenítő gépi gólvágó, vagy a tömegesen pusztuló méhek utódjának szánt szintetikus rovar.

Most pedig itt egy újabb látványos szerkezet: egy sétálásra, légzésre és izzadásra is képes robot, amelynek azért kell szenvednie, hogy emberi életeket mentsen.

Az Arizona Állami Egyetem (ASU) által bemutatott ANDI egy fontos kísérlet alanya, melynek keretében arra próbálnak fényt deríteni, hogy pontosan miként hat az emberi szervezetre a magas hőmérséklet, és miért következnek be a hőhullámok okozta halálesetek.

Hirdetés

A tavalyi évben ugyanis csak az arizonai Maricopa megyében 425-en vesztették életüket a magas hőmérséklet miatt, a globális felmelegedés tükrében pedig az áldozatok számának emelkedésére számítanak a szakértők.

A 35 különböző érzékelési felülettel és az emberi szervezetet utánzó hűtésrendszerrel ellátott ANDI-t a Thermatrics nevű cég készítette el az ASU kérésére, és egy akár 60 Celsius-fokra is felfűthető szobában fogják vizsgálni a szenzoraival rögzített értékeket. Az egyetem közleményéből kiderül, hogy világszerte 10 hasonló ANDI van szolgálatban, melyek többségét sportszergyártók használják a ruháik tökéletesítésére, a felsőoktatási intézményé viszont az egyetlen példány, amivel kültéri kísérletek is végezhetők.

"Rengeteg nagyszerű munka létezik az extrém hőséggel kapcsolatban, de még sok minden hiányzik. Megpróbálunk egy nagyon jó megértést kialakítani arról, hogy a hő hogyan hat az emberi testre, hogy kvantitatív módon tervezhessük meg a szükséges ellenintézkedéseket."

- nyilatkozta a kísérletekről Konrad Rykaczewski, a projekt vezető kutatója. ANDI-t egy másik robottal, a precíz biometeorológiai mérésekre szolgáló MaRTy-val együtt fogják munkára, hogy minél részletesebb eredményekkel szolgáljon a kutatás.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.