Hirdetés

Egy régi rádiós trükkel bénították meg a vasúthálózatot



|

A támadás után az orosz himnuszt játszották le az elkövetők.

Hirdetés

Lengyelország fontos közlekedési csomóponttá vált Ukrajna 2022-es megtámadása óta, hiszen a nyugati államok nagyrészt a lengyel vasúthálózaton keresztül juttatják a frontra a honvédő háborút folytató ukrán hadseregnek szánt fegyvereket és felszereléseket.

A napokban azonban egy támadás bénította meg a lengyel vasutat, amelynek következtében 20 tehervonat kényszerült vészfékezésre. Az eset mögött eleinte az Ukrajnát lerohanó Oroszországot sejtették, ám e sorok írásakor már úgy tűnik, hogy mégsem erről van szó.

Az Euronews beszámolója szerint a gyorsan akcióba lépő nyomozók végül egy 24 és egy 29 éves białystoki férfit tartóztattak le a támadás miatt. A gyanúsítottak amatőr rádiósok, és a lengyel  vasút által használt frekvencián adták le a vészjelzést, amely péntek éjfél körül megállásra kényszerítette a szerelvényeket. A vonatok leállása után az orosz himnuszt és Vlagyimir Putyin egy beszédének részletét is lejátszották az éterben.

Hirdetés

Az egyébként több esetben is hasonló vészjelzéseket leadó elkövetők indítékát egyelőre nem sikerült kideríteni, de Pawel Szefernaker belügyminiszter-helyettes egy rádióinterjúban úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg az október 15-én esedékes parlamenti választásokhoz kötődő destabilizációs akcióról van szó.

A tehervonatok megbénítását az tette lehetővé, hogy a lengyel vasút rádiókommunikációja továbbra is nyílt frekvenciára épül, a megállást kiváltó jelzés felépítése pedig szabadon hozzáférhető. Ebből már korábban is volt probléma, például 2011-ben, amikor három részeg a sínek mellől kényszerített megállásra egy krakkóba tartó szerelvényt. Lengyelország 2025-re tervezi, hogy titkosított csatornákra áll át, addig viszont a hálózat ki van téve a hasonló akcióknak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.