Hirdetés

Előnyös üzlettel ússza meg a Play Áruház jutalékfizetését a Spotify



|

Újabb érdekes részlet derült ki a Google üzleti gyakorlatáról.

Hirdetés

Továbbra is zajlik az Epic Games és a Google között zajló pereskedés, amelyben tömören összefoglalva a Fortnite fejlesztője azzal vádolja a keresőóriást, hogy visszaél a Play Áruház kivételes helyzetével az Androidon, súlyosan megsértve a szabad piaci versenyt és a felhasználók érdekeit.

A több mint három éve húzódó eljárás tárgyalási szakaszában eddig több érdekességre is fény derült a Google üzleti gyakorlata kapcsán, így például már tudjuk, mennyi pénzt fizet a vállalat a különböző mobilgyártóknak, hogy azok előre telepítsék vagy alapértelmezettnek állítsák be a szolgáltatásait. Most pedig arra mutatott rá az eljárás, hogy egyes kivételes szereplők a Play Áruház - elméletileg mindenkire érvényes - jutalékrendszerét is kikerülhetik.

Hirdetés

A The Verge beszámolója alapján ugyanis a Spotify egy rendkívül előnyös üzletet kötött a Google-lel, melynek értelmében egyáltalán nem kell jutalékot fizetnie az előfizetések megkötése során, amennyiben az androidos vásárlók a saját fizetési rendszerét használják, ha pedig a Google Play integrált megoldását, akkor is csupán 4%-ot. A földi halandó fejlesztők számára ez úgy néz ki, hogy a Google rendszerével 15% részesedést kell fizetni, illetve a korlátozott User Choice Billing Programon keresztül alkalmazható saját fizetési protokoll is, ami 11%-os jutalékot von a megkötött előfizetések után.

A Spotify-üzletet maga Don Harrison, a Google partnerségekért felelős vezetője tárta fel, aki elmondta, hogy a zenestreaming-platform "példátlan" népszerűsége tette lehetővé a megegyezést. Harrison szerint ugyanis azért volt szükség az alkura, mivel ha a Spotify nem működne megfelelően a Google Play szolgáltatásokkal, az emberek egyszerűen nem vennének androidos telefont.

Itt érdemes megjegyezni, hogy az Apple nem tett ilyen engedményt az App Store-ban, ezért a iPhone-okon évek óta nem fizethetünk elő a szolgáltatásra az alkalmazáson keresztül, ám egyelőre nincs jele a cupertinói mobilos biznisz összeomlásának. Harrison vallomásából az is kiderül, hogy az üzlet részeként a Google és a Spotify is 50-50 millió dollárt fizetett egy ún. "sikeralapba".

A The Verge kérdésére a Google közleményben erősítette meg a tárgyaláson elhangzottakat. A keresőóriás szerint néhány fejlesztő beleegyezett, hogy "közvetlenebbül" fektessen be az Android és a Play Áruház fejlesztésébe, ezért az ő esetükben eltérő mértékű jutalékot számolhatnak fel. Az üzlet ugyanakkor nem mindenkinek csábító, a vallomásban elhangzottak alapján ugyanis a Google a Netflixet is megkörnyékezte a jutalék 10%-os lefaragásával, ám a streaming óriás nem kért a dologból, és inkább a weben keresztül árulja az előfizetést.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.