Hirdetés

Erőszakkal téríti el a mit sem sejtő Chrome-felhasználókat a Microsoft Edge



|

Különös és riasztó jelenséget produkál a Windows 11 aktuális frissítése.

Hirdetés

A Microsoft évek óta próbálja meggyőzni a felhasználókat, hogy térjenek át a saját Edge böngészőjére, mivel ez 2019-től kezdve ugyanazt a Chromium motort használja, mint a piacot domináló Google Chrome, és még néhány hasznos extra funkciót is tartogat. A redmondiak hírhedtek arról, hogy a siker érdekében különféle felugró ablakokkal és egyéb praktikákkal erőltetik a váltást, a legújabb húzásuk viszont mindenen túltesz.

Egy friss beszámoló alapján ugyanis úgy tűnik, hogy bizonyos esetekben a Windows 11 önhatalmúlag  tereli át a Chrome-felhasználókat az Edge-be.

Hirdetés

Elsőként a The Verge újságírója, Tom Warren számolt be róla egy cikkben és az X felületén, hogy a KB5034204 számú Windows 11 frissítés telepítését követő első indításkor a számítógépén automatikusan felugrott az Edge böngésző, benne a korábban használt weblapokkal, holott a szerzőnek a Chrome az alapértelmezett böngészője, és a munkamenetet is ott hagyta abba az update installálásakor.

A posztra több felhasználó is reagált, akik ugyanezt tapasztalták. A dolognak utánajárva egy hozzászóló felfedezte, hogy az Edge-nek van egy funkciója, amelyet engedélyezve a böngésző minden indításkor automatikusan átemelheti a tabeket a Chrome-ból. Ez közvetlenül a edge://settings/profiles/importBrowsingDat parancs beírásával csalható elő a keresősávban, és az alábbi menübe vezet.

Warren állítása szerint nála ugyan ki volt kapcsolva a folyamatos szinkronizálás, de valószínűleg ez okozhatta a Chrome-tabek spontán átvándorlását is. Az újságíró mindenesetre egy másik számítógépen is telepítette a KB5034204 frissítést, és sikerült reprodukálnia a jelenséget. A Microsoft e sorok írásáig nem reagált a lap megkeresésére, de a Warren több arra utaló panaszt is talált a Redditen és a cég saját támogatási fórumán, hogy a jelenség hónapok óta tart, így nem is feltétlenül az új update-hez köthető.

Hogy hibáról van-e szó, avagy a redmondiak újabb szándékos trükközéséről, az hivatalos nyilatkozat híján rejtély.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.