Hirdetés

Ezúttal a Wikipediába szállt bele Elon Musk



|

A milliárdos szerint érdemes lenne jobban szétnézni a Wikipedia pénzügyei körül.

Hirdetés

A világ leggazdagabb embereként és a 44 milliárd dollárért felvásárolt, majd X-re átnevezett Twitter uraként Elon Musk sosem szégyenlősködik, ha a kötözködésről van szó, hiszen a milliárdos rendszeresen használja a platformot arra, hogy kiossza a vélt vagy valós ellenlábasait a médiától a Microsofton át az MMA-meccsre kihívott Mark Zuckerbergig.

Ezúttal viszont egy váratlan szereplő, a Wikipedia került célkeresztbe, természetesen ugyancsak az új fizetős modellekkel készülő mikroblog felületén.

Hirdetés

Muskot látszólag a közel 7 millió szócikket tartalmazó online enciklopédia adománygyűjtő felhívása akasztotta ki, melyhez kapcsolódóan azt a kérdést tette fel, hogy vajon miért kell ennyi pénz a platformot kezelő Wikimedia Foundationnek. A mágnás szerint a felhalmozott forrásokat biztosan nem a Wikipedia üzemeltetése emészti fel el, hiszen az összes azon olvasható szöveg elférne egy mobiltelefonon is.

Cikkünk írásáig ugyan a Wikipedia hivatalos fiókja nem reagált a megszólításra, a felhasználók viszont a közösségi fact-checking funkciót kihasználva egy tételes kimutatást fűztek a poszthoz. Ez a Wikimedia Foundation által közölt adatok alapján azt írja, hogy a bevételek 43-45%-a mérnöki fejlesztésekre, 31-32%-a képzések és projektek támogatására, 13%-a adminisztrációra, 11-12%-a pedig az adománygyűjtő kampányok finanszírozására megy el.

Hogy Musk valójában miért pécézte ki magának a Wikipediát, arra egy vele szimpatizáló felhasználó bejegyzése lehet a válasz.  Az XHabib néven futó illető több olyan bekezdést is lefotózott a milliárdosról szóló szócikkből, amelyek a vele kapcsolatos kritikákat részletezi. A screenshotok mellé azt írta, hogy valaki fizethetett a szövegért, amire maga Musk is válaszolt, egy emojival illusztrálva, hogy szerinte 100%-ban erről van szó.

Ennek fényében könnyen lehet, hogy a milliárdost inkább a személyes sérelmek, mintsem az adományozók pénzéért való aggodalmak vezérlik, amikor a Wikimedia Foundation zsebében turkál.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.