Hirdetés

Ha iPhone-osként hosszabb időre elhagyod az EU-t, ezzel jó, ha tisztában vagy



|

Az Apple korlátozni fogja az egyik frissen bevezetett funkciót.

Hirdetés

A héten jelent meg az iOS 17.4-es verziója és vele párhuzamosan a táblagépes változat is iPadOS 17.4 néven. Az Apple új szoftvere tulajdonképpen csak kisebb változtatásokat, módosításokat tartalmaz, ám van egy lényeges újdonság is, amiről nem árt tudni.

Nemrégiben lépett életbe az EU Digitális Piacokról szóló törvénye (DMA), aminek célja, hogy tisztességes versenyt biztosítson a digitális platformok között azok méretétől függetlenül, szélesebb választékot kínáljon a fogyasztóknak, valamint új lehetőségeket teremtsen a kisvállalkozások számára. A szabályozás már tavaly május 2-a óta érvényben van, de a végrehajtás részletei mai napig vita tárgyát képezik a digitális világban.

Egy sajtóközleményből kiderült, hogy az ügy egy úgynevezett támogatási dokumentummal gördül tovább. A kérdéses írás többek között arról is rendelkezik, hogy a harmadik félhez köthető alkalmazásboltokhoz milyen feltételek mellett férhet hozzá egy uniós állampolgár.

Hirdetés

A szabályzat úgy rendelkezik, hogy az a felhasználó, aki túl hosszú időre elhagyja az Európai Unió területét, elveszíti a hozzáférését ezekhez a platformokhoz. Tulajdonképpen ez az az új törvény, amihez az iOS legújabb verziója is igazodik.

Az, hogy mi számít "túl hosszú időnek", nincs konkrétan meghatározva. Az Apple nyilatkozata szerint, ha csak rövid időre hagyod el az Uniót, elindul egy kvázi türelmi idő, amiről konkrét információ híján nem lehet tudni, hogy meddig is tart.

Ha bármilyen okból úgy döntenénk, hogy huzamosabb időre elhagyjuk az EU területét, egy idő után nem fogunk tudni a továbbiakban harmadik féltől származó alkalmazásboltokból letölteni, és a már innen telepített alkalmazásainkra sem érkezik majd frissítés. A telepített appok működése elvileg zavartalan lesz mindaddig, amíg a frissítés hiánya el nem lehetetleníti azt.

Ezeken felül a jövőben kötelező lesz beállítani az Apple ID-t valamilyen EU-s tagállamra. Az új szabályozást a cupertinóiak nem direkt ellenőrzéssel kívánják betartatni, hanem a telefonunkon keresztül intézik az egészet, mivel a jogosultságot érintő eredményéről jelzést küld a készülék az Apple központjának.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.