Hirdetés

Hamarosan megszabadulhatunk a Bingtől és az Edge-től



|

Nem önszántából ilyen engedékeny a Microsoft, de a lényeg, hogy hamarosan törölhetővé teszik a böngészőt és a keresőt is.

Hirdetés

Az Európai Unió még 2022 szeptemberében léptette életebe a digitális piacokról szóló rendeletet (Digital Markets Act, DMA), amely úgynevezett kapuőrként határozza meg a világ legnagyobb technológiai vállalatait, egy sor előírást kényszerítve rájuk az átláthatóság és a szabad verseny érdekében.

Ez az a szabálycsomag, ami miatt az Apple kénytelen feladni az App Store egyeduralmát és az iMessage zártságát, most pedig a Microsofton van a sor, akik a DMA-hoz igazodva teljesítik a felhasználók egy régi kívánságát.

Hirdetés

A redmondiak ugyanis nemrég egy blogposztban adták hírül, hogy a digitális piacokról szóló rendeletet tiszteletben tartva a Windows 11 tesztelés alatt álló novemberi biztonsági frissítésével (Build 22631.2787) törölhetővé teszik az Edge böngészőt, a Windows keresőjében pedig eltávolíthatóvá válik a Bing integrációja. A módosítás kizárólag az Európai Gazdasági Térség országaiban (az EU tagjai plusz négy másik állam) érvényes.

Ez jelentős fordulat, hiszen hagyományos módszerekkel eddig egyik említett szolgáltatástól sem lehetett megszabadulni. A blogposzt egyben azt a korábbi jelentést is megerősítette, mely szerint olyan rendszeralkalmazásokat is törölhetünk majd, mint a Fotók, a Cortana vagy a Kamera. A DMA-konform változtatások a Windows 10-et is érintik, ennek kapcsán viszont csak annyit tudni, hogy valamikor a későbbiekben kerítik sorra a redmondiak.

Itt pedig még nincs vége, a DMA szellemében ugyanis a Microsoft biztosítani fogja a Widgetek és a Keresés interoperabilitását, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy külső szereplők szolgáltatásait, így például harmadik féltől származó tartalmakat és a Google keresőt is elérhetjük ezekkel a Windows-funkciókkal. További fontos módosítás, hogy a Windows egyértelműen fel fogja tüntetni a Start menüben található listán a gyári alkalmazásokat, ahogy azt az alábbi képernyőfotó mutatja.

A digitális piacokról szóló rendelet ugyan már tavaly novemberben életbe lépett, a kapuőrként meghatározott vállalatok (Google, Microsoft, Apple, Meta, Amazon) ugyanakkor 2024 tavaszáig türelmi időt kaptak az összes szabálynak való megfelelésre.

Te le fogod törölni az Edge-et?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.