Hirdetés

Hiába a szankciók, Oroszország tömegesen importálja a nyugati chipeket



|

Az AMD, az Intel és más nagy cégek termékei is eljutnak a szankciókkal sújtott országba, végső soron a háborús erőfeszítésekhez is hozzájárulva.

Hirdetés

Február 24-én már két éve lesz annak, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát, a háború vége azonban még annak ellenére sem látszik, hogy a nyugati szövetségesek jelentős katonai segítséget nyújtottak a fennmaradásért küzdő szomszédunknak, az agresszor ellen pedig gazdasági szankciók sorát vezették be.

Ezen korlátozások értelmében egyebek mellett a nyugati cégektől származó csúcstechnológiás eszközök, köztük a mikrochipek sem juthatnának el az orosz piacra, ám egy friss jelentés alapján az import még így is utat tör, méghozzá nem is akármilyen mértékben.

A Bloomberg hírügynökség az orosz vámszolgálat titkos dokumentumaihoz szerzett hozzáférést, amelyek alapján 2023 első kilenc hónapjában 1,7 milliárd dollár értékben importált chipeket az ország. Ezekből 1,2 milliárd dollárnyi hardvert 20 nagyvállalat, köztük európai és amerikai szereplők gyárthattak, míg a többi kisebb cégekhez köthető.

Hirdetés

A listán olyan neves kibocsátók szerepelnek, mint például az AMD, az Intel, a Realtek, a Texas Instruments, az Infineon Technologies vagy a Macom, becsélések szerint pedig a chipek teljes 2023-as importja akár a 2 milliárd dolláros értéket is meghaladhatta. Mivel az érintett cégek hivatalosan nem szállítanak Oroszországba, az erőforrások kerülőutakon érnek célt, jellemzően Kínán, Törökországon és az Egyesült Arab Emírségeken keresztül.

Az importált chipek egy része normál felhasználókhoz kerülhetett, viszont az orosz titkosszolgálathoz és a fegyvergyártókhoz is juthatott belőlük, a szürke import így végső soron a háborús erőfeszítéseket is támogatja. A Bloomberg kérésére több érintett gyártó is elmondta, hogy tiszteletben tartják a gazdasági szankciókat, és a háború kitörése után beszüntették az oroszországi tevékenységüket.

Az viszont nehezen ellenőrizhető, hogy a forgalmazókkal kapcsolatban álló viszonteladók végül milyen csatornákon adják tovább a termékeket, így habár az USA és az EU is aktívan igyekeznek megakadályozni a korlátozások kijátszását, a vámszolgálattól származó adatok alapján eddig nem igazán jártak sikerrel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.