Hirdetés

Huawei Watch GT 4 teszt – fitnesz és egészség vonzó áron



|

Az új Huawei okosórának van esélye a sikerre, mert sok mindenre képes, szép és még csak nem is drága. Kipróbáltuk, mennyi igaz a hangzatos ígéretekből.

Hirdetés

2014-ben, vagyis a Huawei időszámítása szerint 10 évvel ezelőtt lépett a cég a viselhető eszközök piacára, ahol azóta megkerülhetetlen szereplővé nőtte ki magát. Ez nem minden termékkategóriában mondható el, de tény, hogy hazánkban is rengetegen hordanak Huawei okosórát, fitneszkarkötőt vagy fülhallgatót, még akkor is, ha telefonból egészen mást választottak. A Watch-széria mellett a Huawei a Watch GT-családdal is sok felhasználót sikeresen megszólított: ezek kevésbé drága, ám mégis elegáns és okos funkciókkal felszerelt karórák.

A Watch GT széria legutóbbi, hármas számozású tagja két évvel ezelőtt, 2021-ben jelent meg, így itt volt már az ideje frissíteni a szériát. A Watch GT 4 az ősz egyik slágere lehet, és hogy ez biztosan így legyen, a cég teljesen eltérő dizájnú modelleket készített nőknek és férfiaknak. Mi a 46 mm átmérőjű férfi modellt teszteltük, de előbb nézzük a két óra újdonságait és különbségeit.

Hirdetés

Kicsi vagy nagy, mindenképp elegáns

Az idén megjelenő, negyedik generációs Watch GT 4 órák teljesen új dizájnt kaptak, amit a Huawei azzal indokolt, hogy napjainkra az okosórák lettek az egyik legfontosabb divatkellékek. A 46 mm-es férfi változat oktogonális, enyhén szögletes, de lekerekített élekkel rendelkező rozsdamentes acél készülékházba került, az 1,43"-os AMOLED-kijelzőt körülölelő keret pedig 0,5 mm-rel magasabban van, mint a kijelző síkja, ezzel is védve azt. Ez nem is árt, mert a GT 4 kijelzőjét nem holmi speciális réteg, hanem normál üveg védi a karcoktól.

A kisebb tömeget és vékonyabb kivitelt sikerült úgy elérni, hogy az üzemidő nem csökkent, a 46 mm-es modellnél 14 napos használatra számíthatsz egyetlen töltéssel. Oldalt a szokásos két gombot találod: a felső gomb egyben tekerhető is, megkönnyítve ezzel a navigálást, míg az alsóhoz a számodra legfontosabb funkciót rendelheted. A 46 mm-es modell négyféle színben készült, de hazánkban az alap fekete és az ezüst változat lesz elérhető. Előbbinek fluoroelasztomer szíja, utóbbinak rozsdamentes acél szíja van.

Az igazán divatos modell a 41 mm-es, hölgyek számára készített, klasszikus óradizájnt követő Watch GT 4, amely teljesen köralakú, a káva rendkívül vékony, a készülékház pedig mindössze 9,8 mm vastag. Annak érdekében, hogy még inkább ékszernek tűnjön a karóra, a szíjtartó füleket elválasztották a mérnökök az óratesttől. Sehol egy határozott él, sehol egy szögletes forma, vagy kiszögellés, sőt, még a káva is csupán 1,9 mm vastag, ez veszi körbe az 1,32"-os AMOLED-kijelzőt. Ahogy a 46 mm-esnél, úgy itt is többféle változat lesz elérhető. Mindkét modell 22 mm-es szíjakat fogad, a 41 mm-es női modell pedig fehér bőrszíjjal, milánói arany színben és rozsdamentes acélszíjjal is elérhető lesz Magyarországon. Most viszont nézzük, mire is képes a 46 mm-es férfi Watch GT 4.

Elegáns és okosabb, de nem a legokosabb

Első olvasatra furcsa volt, hogy a Watch GT 4 szögletes készülékházat kapott, de a valóságban ez tényleg működik: az óra határozottan szép, férfias, a kávával együtt szép látványt mutat. Az előző modellhez képest változatlan méretű és felbontású, 1,43"-os, 466×466 pixeles kijelző fényereje szuper, tűző napsütésben is leolvasható róla minden információ. A Watch GT 4 szoftvere az AOD-módot, vagyis a végig bekapcsolt kijelzőt is támogatja, sőt, ehhez több számlap is képes igazodni, de ez természetesen az akkumulátort is sokkal jobban meríti, így neked kell mérlegelned, hogy mennyire van rá szükséged.

Az óra rengeteg szenzorral lett felszerelve, amelyet a HarmonyOS 4.0 rendszer fog össze, iOS-es vagy androidos telefonodon pedig a Huawei Egészség appal tudod szinkronizálni. A szenzorok és a funkciók a rendeltetésüktől függően különböző szolgáltatásokba vannak csoportosítva. Ilyen a TruSeen 5.5+, a TruSport vagy például a TruSleep. A Watch GT 4 pulzusmérésre képes a nap 24 órájában, emellett nézi a bőrhőmérséklet-változást, méri a véroxigénszintet, a stressz szintet, figyeli az alvásodat és segít a menstruációs ciklusban is.

Az órán a legújabb HarmonyOS 4.0 fut, méghozzá abszolút gördülékenyen, a teszt során megakadást, lassulást egyszer sem tapasztaltunk. Az alapvető irányítás és funkciók nem változtak, de például teljesen új a főmenü megjelenítése: a középen lévő ikonok nagyobbak, mintha egy gömbfelületen görgetnéd őket, így könnyebb a navigálás, jobban láthatók a kis piktogramok. Alulról felfelé söpörve az értesítési menü fogad, ahol alkalmazásokra bontva találod az üzeneteidet. Ezeknek egy részére akár azonnal válaszolhatsz is, ám sajnos képernyőbillentyűzet nincsen, csak előre rögzíthető válaszaid közül válogathatsz. Szintén nem tudja megjeleníteni az óra a chaten kapott képeket, pedig erre a konkurensek már jó ideje képesek.

A számlapok között ismerősökkel is találkozhatsz, ám a Huawei 12 teljesen új dizájnt is készített a Watch GT 4-hez, amelyek megjelenését ráadásul testre is szabhatod. Jó hír továbbá, hogy egyrészt a számlapok többségéhez tartozik megfelelő AOD (Always on Display) dizájn, másrészt a legtöbb számlap aktív, vagyis például a pulzusmérő mutatójára pöccintve a pulzusmérés képernyőjére tudsz ugrani.

Az órára harmadik féltől származó appokat is telepíthetsz, ám ezt csak a telefonról teheted meg, a lista pedig alig több mint 40 szoftverből áll, ami édeskevés. Szintén csalódás, hogy bár a Watch GT 4 végre kapott NFC-t, sőt, a menüben a fizetés opció is megjelent, hazánkban ez nem érhető el és a hazai képviselet nem is tudta megmondani, mikorra várható ezen funkció aktiválása. Ahogy a legtöbb Huawei Watch esetében, úgy itt is indíthatsz és fogadhatsz hívást okosórádról, sőt, bluetooth-os fülhallgatódat, pulzusmérődet, wattmérődet stb. is párosíthatod az órával, így például futáshoz nem feltétlenül kell magaddal vinned a telefonodat. Ilyenkor az óra tárhelyére manuálisan átmásolt zeneszámokat hallgathatod, ám a kapacitás mindössze 4 GB, ami nem túl sok.

Az óra fontos szolgáltatása a TruSleep 3.0, amely egészen pontos és nagyon részletes alváskövetést végez. Az óra jól felismeri az egyes alvásfázisokat, sőt, a GT 4 már arra is képes, hogy a légzés-rendellenességeket kiszűrje és riasszon, ha bajt érzékel (ez az applikációban az Alvási légzéstudatosság).

Kiemelt, tulajdonképpen elsődleges funkció a sportkövetés. Itt minden szenzor összedolgozik, az óra pedig több mint 100 mozgástípust képes megkülönböztetni és mérni. A támogatott sportok között újdonság a foci, az evezés, az e-sport és a kosárlabda (bár utóbbinál igencsak veszélyes egy ekkora karórát a kezeden hagyni). Az aktív életmódot medálokkal díjazza a Huawei rendszere, sőt, az Egészség appban célokat is beállíthatsz néhány kérdés megválaszolásával, így a program automatikusan összeállít számodra egy edzéstervet, amivel elérheted kitűzött célodat (például gyorsulás, fogyás stb.). Hasznos extra a kalóriabevitel számolása is, ám itt a telefonon, manuálisan kell megadnod minden étkezésnél az elfogyasztott kalóriamennyiséget, ételadatbázisa nincsen a programnak. Ahogy már jó néhány Huawei Watch-nál, úgy itt is működik néhány sportnál az automatikus mozgásfelismerés, de ennek érzékenysége továbbra sem állítható és például sétát (még az erőltetettebb menetet sem) nem nagyon ismerte fel. Kellemes újdonság viszont az egészségi trendelemzés, ami nagyjából 2 hét viselés után kielemzi a mért értékeidet és ezek alapján trendet állít fel pulzusodról, alvásodról, stresszkezelésedről vagy éppen aktív életmódodról. Szintén üdvözlendő, hogy immáron több Huawei-tulaj alkothat csoportot (Egészségközösség), vagy akár a család is csoportot alakíthat, így mások értékeit is szemmel követheted.

Szerencsére a Huawei továbbra sem korlátozta le eszközeinek kompatibilitását,

így nem csupán HarmonyOS-t, de Androidot vagy iOS-t futtató mobilokkal is jól működik a Watch GT 4, mindössze azzal kell megbarátkoznod, hogy a szükséges Huawei Egészség appot böngészőből kell a hivatalos oldalról sideloadolnod (ezt követően már képes az app saját magát frissíteni).

Természetesen megmaradt az ötrendszeres GPS-technológia, amihez bejött a jelformálás és az antennák is oldalra kerültek, hogy az óra még gyorsabban kapcsolódjon és még pontosabb pozicionálásra legyen képes. Nem is készülhet ma már okosóra vízállóság nélkül - a Watch GT 4 IP68-as besorolást kapott és ATM5 nyomásig víz alá is merülhetsz vele. Szintén örömteli, hogy a Huawei rendszere nyitott, így más appokkal is használhatod, mint például a Strava vagy a Komoot.

A Huawei okosórák egy legnépszerűbb tulajdonsága a hosszú üzemidő: ez abszolút igaz a Watch GT 4 esetében is, pláne a 46 mm-re. Ez akár 14 napot is kibír egyetlen töltéssel, míg a 41 mm-esnél ez a 7 nap. Tesztünk során normál használat, napi 2-3 telefonhívás, 1 GPS-szel követett kocogás, folyamatos üzenetfogadás, alvásfigyelés, folyamatos pulzus-SpO2 és stresszmérés és aktivált AOD mellett nagyjából 5-6 napot bírt az óra egy töltéssel, ami rendkívül jó eredmény, kikapcsolt AOD-vel könnyedén összejön a 10 nap is.

Értékelés

A Watch GT 4 első megismerésekor már készültünk a panaszáradattal, hogy nincsen benne EKG, nincsen vérnyomásmérés és még eSIM-kezelés sem, ám ezt követően megtudtuk a hivatalos árát és megbocsájtóbbak lettünk. A fekete szíjas Huawei Watch GT 4 ára 100 ezer forint, vagyis nem mérhető például a drágább Garmin, vagy Samsung Galaxy óráékhoz. Ezért cserébe pedig egy dizájnos külsőbe bújtatott, modern és látványos rendszerrel felvértezett, amatőr sportoláshoz ideális órát kapsz, ami képes jó néhány ügyes trükkre, pontatlannak sem lehet nevezni, de azért érezhető, hogy nem a Watch 4 Prónak akartak házon belüli ellenfelet kreálni (sőt, egyes Huawei Watch 3 Pro funkciók is hiányoznak). Nincsen eSIM, EKG és vérnyomásmérés, fizetni sem tudsz vele, az üzenetkezelés még mindig nem ér fel a konkurensek szintjére, nincsen AppGallery az órán, Spotify offline-áttöltés és offline térkép sem. Kevés a harmadik féltől származó app, nagyon limitált a kipakolható kártyák száma (összesen 1+6) és az intelligens asszisztens lap sem túl informatív.

Akinek ennél olcsóbb okosóra kell, a Watch GT 3 SE-t nézze meg, de néhány kompromisszumra készüljön fel. Hasonló áron ma a Watch GT 3 Pro szerezhető be jelenleg, ami minőségi(bb) anyagokból készült és tud néhány extrát (EKG, offline térkép, AppGallery az órán) és értesüléseink szerint megkapja majd a HarmonyOS 4.0-át is. A Watch GT 4 október másodikától érhető el Magyarországon. A 46 mm-es, fekete szíjas változat 99 990 Ft, a rozsdamentes acél szíjas 139 990 Ft, a 41 mm-es modellből pedig háromféle lesz elérhető: a fehér bőrszíjas 99 990 forinton nyit, a Milánói arany modell 119 990 Ft, a Rozsdamentes acélszíjas pedig 149 990 Ft.

Huawei Watch GT 4 (46 mm)

Ár: 99 990 Ft
A Watch GT 4 első megismerésekor már készültünk a panaszáradattal, hogy nincsen benne EKG, nincsen vérnyomásmérés és még eSIM-kezelés sem, ám ezt követően megtudtuk a hivatalos árát és megbocsájtóbbak lettünk.
  • 46 mm-es modell
  • 1,43" AMOLED-kijelző
  • 466×466 pixel
  • 100+ sportkövetés
  • pulzus-, véroxigénszint-, stressz, bőrhőmérséklet-mérés
  • ötrendszeres GPS
  • akár 14 napos üzemidő, vezeték nélküli töltés
  • NFC-kompatibilis (fizetésre nem használható)
  • BT 5.2 (külső eszközöket kezel)
  • rozsdamentes acél ház, műanyag hátlap, üveg kijelzővédelem
  • tekerhető felső gomb
  • IP68, ATM5
  • 22 mm-es cserélhető szíj
  • HarmonyOS 4.0
  • iOS éa Android kompatibilitás
PRO
  • sok egészség- és sportfunkció
  • HarmonyOS 4.0
  • hosszú üzemidő
  • jó kijelző és dizájn
  • pontos szenzorok
Kontra
  • sima üveg és műanyag elöl és hátul
  • kevés app
  • néhány funkció hiányzik limitáció (AppGallery, EKG stb.)
  • gyenge automatikus mozgásérzékelés
  • nincsen fizetés
  • a Huawei egészség appot sideloadolni kell
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8482
    [topic] => 1
    [group] => 15
    [gameinfo_name] => Huawei Watch GT 4 (46 mm)
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 82
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-09-11 15:58:08
    [gameinfo_webpage] => https://consumer.huawei.com/hu
    [gameinfo_tags] => huawei, watch gt 4, okosóra, fitnesz, egészség, életmód, teszt
    [gameinfo_url] => huawei-watch-gt-4-46-mm
    [gameinfo_pro] => sok egészség- és sportfunkció
HarmonyOS 4.0
hosszú üzemidő
jó kijelző és dizájn
pontos szenzorok
    [gameinfo_kontra] => sima üveg és műanyag elöl és hátul
kevés app
néhány funkció hiányzik limitáció (AppGallery, EKG stb.)
gyenge automatikus mozgásérzékelés
nincsen fizetés
a Huawei egészség appot sideloadolni kell
    [gameinfo_data] => 46 mm-es modell
1,43" AMOLED-kijelző
466×466 pixel
100+ sportkövetés
pulzus-, véroxigénszint-, stressz, bőrhőmérséklet-mérés
ötrendszeres GPS
akár 14 napos üzemidő, vezeték nélküli töltés
NFC-kompatibilis (fizetésre nem használható)
BT 5.2 (külső eszközöket kezel)
rozsdamentes acél ház, műanyag hátlap, üveg kijelzővédelem
tekerhető felső gomb
IP68, ATM5
22 mm-es cserélhető szíj
HarmonyOS 4.0
iOS éa Android kompatibilitás
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 99 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A Watch GT 4 első megismerésekor már készültünk a panaszáradattal, hogy nincsen benne EKG, nincsen vérnyomásmérés és még eSIM-kezelés sem, ám ezt követően megtudtuk a hivatalos árát és megbocsájtóbbak lettünk.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 82
            [manufacturer_name] => Huawei
            [manufacturer_url] => huawei
            [manufacturer_link] => http://www.huawei.com/
            [link] => /gyarto/huawei
        )

    [link] => /termekinfo/huawei-watch-gt-4-46-mm-8482.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => sok egészség- és sportfunkció
            [1] => HarmonyOS 4.0
            [2] => hosszú üzemidő
            [3] => jó kijelző és dizájn
            [4] => pontos szenzorok
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => sima üveg és műanyag elöl és hátul
            [1] => kevés app
            [2] => néhány funkció hiányzik limitáció (AppGallery, EKG stb.)
            [3] => gyenge automatikus mozgásérzékelés
            [4] => nincsen fizetés
            [5] => a Huawei egészség appot sideloadolni kell
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.7
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    7

  • Extra funkciók:

    6

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.