Hirdetés

Huszonöt év börtönt kapott az FTX kriptotőzsde csaló vezetője



|

Ítélet született a "történelem egyik legnagyobb fehérgalléros bűncselekményének" ügyében.

Hirdetés

A 2019-ben alapított FTX kriptotőzsde az egyik legnépszerűbb platform volt, ám földbe állt, miután egy másik nagy hal, a Binance eladta a céghez kötődő összes blokkláncpénzét. A vállalat alapítója és vezetője, Sam Bankman-Fried egy másik érdekeltségével, az Alameda Research befektetőcéggel összejátszva értékesebbnek tüntette fel az FTX kriptovalutáját, mint amilyen valójában volt, ami Bankman-Fried számára letartóztatással végződött, tavaly novemberben pedig bíróság elé állították.

Az egykori kriptokirályt 10 milliárd dollár értékű csalással és visszaéléssel, valamint ügyfelek és befektetők félrevezetésével vádolták meg. Bankman-Fried egyetlen vádpontban sem tudta megvédeni magát, mindegyikben bűnösnek találták, ez pedig akár 110 évnyi börtönbüntetést is jelenthetett volna számára. A vesszőfutása idén márciusban folytatódott, most a kriptotőzsde összeomlásának körülményeiért kellett felelnie, és bár elítélték, még "kevéssel" megúszta. 

Hirdetés

A "történelem egyik legnagyobb fehérgalléros bűncselekményének" nevezett ügyben Lewis Kaplan manhattani szövetségi bíró 25 év börtönbüntetésre ítélte Sam Bankman-Friedet: a 32 éves férfi 57 éves korában szabadulhat. A szövetségi ügyészek azt javasolták, hogy Bankman-Fried hosszabb, 40-50 évnyi büntetést kapjon csalás, bűnszövetség és pénzmosás vádja miatt, ráadásul a volt elnök háromszor is hamisan tanúskodott a büntetőper során.

Bankman-Fried végig naiv, de zseniális vállalkozónak állította be magát, akinek a feje felett összecsaptak a hullámok, az ügyészek azonban bebizonyították, hogy egy pénzügyileg meggondolatlan, a szabályokra fittyet hányó vezérigazgató volt, ráadásul előkerültek a drogproblémái is, valamint ellene vallottak az FTX és az Alameda vezetői, akik egyben a volt barátnője és a legjobb barátai - ők rossz főnöknek, toxikus embernek nevezték. 

Kaplan bíró elutasította a védelem azon érvelését, hogy védencüknek csak 6 év börtönbüntetést kellene kapnia, mert az FTX ügyfelei kárpótolva lesznek, és ügyvédei hiába érveltek spekulatív módon azzal is, hogy az ügyfelek veszteségei minimálisak, mivel a kriptopénz árfolyama emelkedik. SBF végül a két véglet közötti 25 évet kapott. A bíró a következőket mondta az ítélethirdetés előtt: 

"Bankman-Fried úr tudta, hogy az Alameda az ügyfelek pénzét kockázatos befektetésekre, politikai hozzájárulásokra és bahamai ingatlanokra költötte. A pénzeszközök nem az ő rendelkezésére álltak. [...] Egyes kriptovaluták értékének véletlenszerű emelkedése nincs összefüggésben az elkövetett bűncselekmények súlyosságával. Egy tolvaj, aki a zsákmányát Las Vegasba viszi, és sikeres fogadásokat köt, nem jogosult az ítélet enyhítésére".

Sam Bankman-Fried pedig ekképpen nyilatkozott a bíróság előtt: 

"Sajnálom. Sajnálom, ami történt. Vannak dolgok, amiket meg kellett volna tennem, és vannak dolgok, amiket nem kellett volna."

A férfi ügyvédje, Marc Mukasey megjegyezte, hogy fellebbezni fognak a döntés ellen, védence ugyanis "matematikával a fejében, nem pedig rosszindulattal a szívében" hozta meg a döntéseit. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.