Hirdetés

Online folytatja egy rádióállomás, miután megfújták a 61 méteres adótornyát



|

Senki sem tudja, miként tűnhetett el az óriási fémszerkezet.

Hirdetés

A 61 méteres magasság cseppet sem csekély, hiszen közel két, 10 emeletes magyarországi panelháznak felel meg, ez az összehasonlítás pedig adhat némi fogalmat arról, mekkora mutatvány egy ekkora adótorony szőrén-szálán való eltüntetése.  

Márpedig egy amerikai rádióállomás tornyával pontosan ez történt, a háttérben viszont sajnos nem a Szabadság-szobrot is elvarázsoló David Copperfield vagy egy lelkes tanítványa, hanem fémtolvajok állhatnak, akik a lopással az állomást is az összeomlás szélére sodorták.

A meghökkentő eset a múlt héten történt az Egyesült Államokban található alabamai Jasperben, ahol a WJLX nevű helyi rádióadó rövidhullámú (AM) tornyát fújták meg ismeretlen tettesek. A 61 méter magas rádiótorony egy erdős területen állt, a közelben viszont egy működő baromfitelep is található, ami még érthetetlenebbé teszi, miként lehetett észrevétlenül megfújni az építményt.

Hirdetés

A The Guardian beszámolója alapján lopás nem érintette a rádióállomás jóval szélesebb közönséget kiszolgáló FM infrastruktúráját, így a torony eltűnése csak akkor derült ki, amikor a területet gondozó munkások a helyszínre érve hűlt helyét találták az óriási szerkezetnek. Az adótorony pótlása 100-150 ezer dollárba (kb. 36-54 millió forintba) kerülne, márpedig a WJLX-nek nincs ennyi pénze, az AM-adás híján viszont az érvényes jogszabályok szerint az FM-sávot sem működtethették tovább.

A rádió így most kénytelen online folytatni a műsorszórást, miközben a rendőrség nyomoz az ügyben. A WJLX abban bízik, hogy a közeli baromfitelep biztonsági kamerái vagy dolgozói láttak valamit, ami végül nyomra vezethet. A tornyot persze valószínűleg ez sem hozza vissza, hiszen jó esély van rá, hogy a tettesek már túl is adtak az értékes fémen.

A WJLX mindenesetre nem az egyetlen környékbeli adó, amely lopás áldozata lett: hat hónappal korábban egy másik állomás klímaberendezése, réz vezetékei és egyéb nyersanyagai is eltűntek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.