Hirdetés

Robotok ültek asztalhoz az ENSZ-ben



|

Humanoid robotokból álló csoport tartott sajtótájékoztatót az ENSZ genfi sajtótájékoztatóján

Hirdetés

Hosszú volt az út az ókori filozófusok emberi munkát elvégző tárgyak ötletétől, Da Vinci robotlovagján keresztül, Asimov Alkotmányán át, a hihetetlennek hangzó robot-sajtótájékoztatóig. Az MI ugrásszerű fejlődése felvetette újra a humanoid robotok széles körű felhasználhatóságában rejlő lehetőségeket. 

Egy, az ENSZ keretein belül működő technológiai ügynökség hozta tető alá a futurisztikusnak ható sajtónyilvános eseményt. 9 humanoid robotot ültetett egy asztalhoz, hogy válaszoljanak a mesterséges intelligencia jövőjét firtató újságírói kérdésekre.

Hirdetés

A különböző karakterisztikával rendelkező robotokat, más-más részterület alaposabb ismeretével, speciális tudásával ruházták fel. Sophia az ENSZ Fejlesztési programjának robotikai nagykövete, Grace egészségügyi feladatokat ellátó robotja, és a csoport rocksztár-robotja Desdemona.

A szervezők lassú, tagolt, egyértelmű kérdések feltételére kérték a résztvevőket. Előre közölték, hogy a késedelmesen érkező választ az internet kapcsolat minősége befolyásolhatja. Több provokatív kérdést is kaptak a robotok a mesterséges intelligencia árnyoldala, a technológiában rejlő veszélyek témakörében. A rendezvény díszvendégei egyértelmű válaszokat adtak arra vonatkozólag, hogy habár jobb vezetők lennének az embereknél, hiszen döntéseiket nem befolyásolják érzelmeik, nem fogják senki munkáját elvenni, illetve fellázadni alkotóik ellen.

Az esemény ember és gép együttműködését hivatott bemutatni a szervezők közlése szerint, de az nem derült ki egyértelműen a nyilatkozatokból, hogy milyen mértékben látták el az emberszerű gépeket programozóik kész válaszokkal. Számos kritika hangzott el ezzel kapcsolatban, amit az ügynökség munkatársai azzal igyekeztek hárítani, hogy egy hosszú útnak még csak az elején tartanak.

Végül is, gondoljunk csak az első kerékpárokra használhatóság és kényelem tekintetében. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.