Hirdetés

Több iskola KRÉTA-rendszerét is feltörték, a diákoknak is üzent a hacker



|

A behatoló odaszúrt a közoktatási informatikai rendszer fejlesztőinek is.

Hirdetés

Emlékezetes, hogy tavaly november elején egy banális hiba miatt fértek hozzá hackerek a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmány Alaprendszerhez, azaz a KRÉTA-hoz. Az akkori eset érdekessége az volt, hogy már szeptember 20-án behatolhattak a közoktatási rendszerbe, az azt üzemeltető eKRÉTA Zrt. azonban nem hozta nyilvánosságra az incidenst, csak azután, hogy a Telex cikket írt az esetről.

Most szintén a portál számolt be róla, hogy az utóbbi hónapokban is előfordult iletéktelen behatolás, most pedig a TikTokon tűntek fel olyan posztok, amelyekből arra lehet következtetni, hogy több iskola KRÉTA-rendszerébe juthattak be illetéktelenek, akik üzenetet is küldtek az iskolák diákjainak, kifejezetten arra buzdítva őket, hogy a TikTok felületén terjesszék az írását.

Hirdetés

Sziasztok, a kréta ismét fel lett törve :D Egy kis nyereményjáték a diákoknak: aki lescreeneli ezt az üzenetet és #kretabreach23k hasteggel kirakja titkokra, az kap ötöst, dicséretet etc.. ui. krétás fejlesztőknek: Minden tanuló / tanár kréta belépési, személyes adata a kezemben van. BTW ideje lenne patchelni a hibákat, nem gondoljátok? :D

- áll a TikTokon az említett hashtag alatt megosztott posztokban a feltételezett elkövető üzenete.

Az egyik érintett iskola még a hétvégén közleményt tett közzé a weboldalán, amely már beszámol a KRÉTA feltöréséről.

Érdekesség, hogy a KRÉTA rendszerében csak márciusban vezették be a ma már szinte mindenhol kötelezőnek számító kétlépcsős hitelesítést.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.