Hirdetés

Visszanyeri az egyik legjobb képességét a mobilos Firefox böngésző



|

Fontos fejlesztést jelentett be a Mozilla Foundation.

Hirdetés

Az egykori piacvezető Firefox böngésző ugyan az évek során rengeteget veszített a népszerűségéből, ma viszont talán fontosabb szerepet tölt be, mint valaha, hiszen ez az utolsó jelentősebb játékos a műfajban, amely nem a Google által kontrollált Chromium-motorra épül.

A szoftver androidos kiadása 2020-ban esett át egy komolyabb ráncfelvarráson (kódnév: Fenix), melynek következtében elvesztette az egyik legnagyobb fegyvertényét, az extra funkciókat kínáló bővítmények támogatását. A fejlesztő Mozilla Foundation ugyan időközben elérhetővé tett néhány kiegészítést, a régi, korlátlan kompatibilitás viszont azóta is várat magára. De már nem sokáig.

Hirdetés

Az alapítvány ugyanis nemrég a hivatalos blogján hívta fel a fejlesztők figyelmét, hogy a Firefox for Android visszakapja a teljes bővítménytámogatást. A közleményből sajnos nem derül ki, hogy mikor számíthatunk a rajtra, cserébe viszont a bejegyzés azt ígéri, hogy valamikor szeptember elején felfedik a dátumot, és hogy még valószínűleg az idén sor kerül a támogatás elindulására.

A program jegyében az asztali változathoz hasonlóan a Firefox androidos kiadása is egy nyílt bővítmény-ökoszisztémával gazdagodik, a kiegészítők leszállítására vállalkozó fejlesztők pedig közvetlenül a Mozilla Foundationtől kapnak útmutatókat, forrásokat és vitafórumokat a munkájukhoz. A célközönség így remélhetőleg zökkenőmentesen használható add-onok között válogathat majd, legyen szó helyesírás-ellenőrzőkről, hirdetésblokkolókról, árkövetőkről és egyéb jóságokról.

Fontos viszont, hogy a bővítmények visszatérése nem érinti az iOS-es kiadást, hiszen az Apple szigorú szabályai miatt ennek muszáj a cupertinóiak saját motorját, a Safarit is hajtó webKIT-et használnia.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.