Hirdetés

Brutálisan erős, de még annál is drágább lehet az RTX 5090



|

A legfrissebb források szerint nemcsak a nyers erőben lehet közel 70% az emelkedés.

Hirdetés

Továbbra sincs kihívója az Nvidiának a királykategóriában, hiszen az Intel csak alsó polcos videokártyákat dob a piacra, az AMD csúcsmodellje pedig legfeljebb a felső-középkategóriában elég, azonban a gyengébb Ray Tracing és képkockagenerálás miatt gyakorta itt is alulmarad. Ezzel együtt a zöldeknek eszük ágában sincs lassítani, és nemcsak az AI szegmenst, de a gaming piacot is dominálni akarják.

A várhatóan Blackwell architektúrára épülő RTX 5090 várhatóan alaposan ráver majd az RTX 4090 teljesítményére: eddigi ismereteink szerint kb. 70%-os növekedésről beszélhetünk. Ezt a 192 streaming multiprocesszornak (az RTX 4090-ben csak 128 van), a 24576 CUDA magnak, a 192 ray tracing magnak és a 768 tensor magnak köszönheti. Ha a pletykák beigazolódnak, egy igazi behemóttal lesz dolgunk.

Hirdetés

Ugyanez a forrás viszont azt is elhintette, hogy nem csak a benchmarkok láttán már csak akkor esik le az állunk, ha felszedtük a földről, miután szembesültünk az árral. Az RTX 4090 1600 dollárról indult a megjelenéskor, az 5090 ára viszont akár 2000-2500 dollár is lehet. Amikor Jensen Huang korábban azt mondta, hogy az olcsó videókártyákat elfelejthetjük, valószínűleg valami ilyesmire gondolt. Nem minden chipet mérnek azonban aranyárban: az RTX 5080 1000 dolláron, az RTX 5070 700 dolláron, míg az RTX 5060 400 dolláron nyithat a legfrissebb infók szerint.

Persze mire ezek a kártyák magyar kiskereskedelmi forgalomba kerülnek, ezek az összegek sokkal nagyobbra híznak majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.