Hirdetés

Bukásnak tűnik a Radeon RX 7600 XT



|

Nagy reményekkel indult a 16 GB-os középkategóriás videokártya értékesítése, az Nvidia azonban gyorsan lereagálta az újdonság megjelenését.

Hirdetés

Az RDNA 3 architektúrára épülő Radeon videokártyák kiemelt tulajdonságai közé tartozik a jókora VRAM-mennyiség, a csúcskategória 24 GB-ja mellett egyre elterjedtebb a 16 GB-os kiszerelés; mintha ez lenne az új iparági sztenderd. Ennek a játékosok csak örülhetnek, és aki esetleg találkozott korábban az Intel Arc 770 LE kiadásával, értheti, hogy a fedélzeti memória kapacitását tekintve jól mutat a tizenhatos szám.

A 4K játékélmények mellett a különféle AI-számításokra is jó hatással van a növelt memória mennyiség, pont ez volt az egyik érv az év elején jelentkező RX 7600 XT mellett. A számadat megjelenésekor sokan a grafikus lapka terén vártak még fejlődésre, ám pici csalódásként hatott, hogy az AMD nem nyúlt a Navi 33 lapkához, pont ugyanazt kapjuk, mint a normál 7600-ason üzemel. Lesz-e így bármi haszna a 16 GB-nak, ha a GPU nem lett erősebb?

Hirdetés

Már a tesztekből látszott, hogy az új kártya nem képes a játékosok számára érzékelhető módon kihasználni a normál modellekhez mérten kétszerezett videomemóriát, nüansznyi a különbség, amit játék során képtelenség érzékelni. Sebaj, tekinthetünk jövőálló megoldásként az RX 7600 XT-re, a probléma mindössze annyi, hogy az aktuális VGA-kínálatban kell helyt állnia, és bizony az Nvidia nem várt sokat a reakcióval.

Általános árcsökkentésről egyelőre nincs szó, de egy-két kiválasztott partner segítségével betolták az RTX 4060 Ti 8 GB-os kiadásait a Radeon árszintjére. A VRAM-különbség alapján még utóbbi számítana jobb vételnek, a játéktesztek azonban azt mutatják, hogy a GeForce 10-20%-kal magasabb képkockasebességre képes a népszerű felbontásokon. Többek között 4K-n is, hiába a kevesebb VRAM, a GPU jóval erősebb, és akkor még nem vettük számításba a DLSS és FSR technológiák és képgenerálás támogatottságát.

Egész jó vétel 145 ezer forintért a Sapphire Pulse kiadása. Nagy kár, hogy kb. egyedül van, a többi gyártó ajánlata 20-30 ezer forinttal drágább
Egész jó vétel 145 ezer forintért a Sapphire Pulse kiadása. Nagy kár, hogy kb. egyedül van, a többi gyártó ajánlata 20-30 ezer forinttal drágább

Ezzel pedig nehéz helyzetbe kerülhet az RX 7600 XT, különösen azok a partnergyártók, aki mindkét kapura játszanak. Hiszen míg a Sapphire-nél 150 ezer forint alatt található meg a Radeon, addig az ASUS és Gigabyte esetében egyelőre 170 ezer forint a lélektani határ. Igaz, hogy ezek háromventilátoros hűtéssel szerelt, túlhajtott RX 7600 XT-k, de a húszezres különbség jelentős. Pont a Gigabyte kapcsán fordul elő hasonló eset az RTX 4060 Ti 8 GB kártyáknál, az Eagle verzió picivel 170 ezer forint felett vásárolható meg, míg a többi gyártó a 200 ezres határ felett áraz jelenleg. Látszik az is, hogy honnan érkezik még erősítés az árversenyben, az Inno3D Twin X2 típus még lejjebb megy árban, mint a Gigabyte megoldása, és várhatóan nem csak átmeneti promóciós árazásról van szó.

Közel azonos árazás, nagy teljesítménybeli különbség a GeForce javára. Olcsóbban elérhető az RX 6750 XT, ami 12 GB-nyi memóriával okoz fejfájást az Nvidia számára
Közel azonos árazás, nagy teljesítménybeli különbség a GeForce javára. Olcsóbban elérhető az RX 6750 XT, ami 12 GB-nyi memóriával okoz fejfájást az Nvidia számára

A sebességbeli előny egyértelmű, és most már az árcédulákat nézegetve is vegyes a kép. Nem mellesleg az RX 7600 XT kínálat picit szegényes az RTX-hez képest, de ha már Radeon, akkor jobb választás lehet egy RX 6750 XT, ami egészen közel áll teljesítményben az RTX 4060 Ti-hez.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.