Hirdetés

Forró a helyzet: túlmelegednek a PCIe 5.0 SSD-meghajtók



|

Az alapjelenség egyáltalán nem szokatlan, a Phison E26 vezérlővel szerelt tárolók azonban igen kellemetlen módon reagálnak a hőmérsékleti határok átlépésére.

Hirdetés

A nyáron megrendezett Computex óta tulajdonképpen kijelenthető, hogy beköszöntött az új generációs SSD-meghajtók kora, az akár 12-14 GB/másodperces adatátviteli sebességre képes végleges és/vagy még fejlesztés alatt álló példányok új szintet teremtenek a NAND-flash alapú tárhelyek piacán. Virágzik az M.2-csatolószabvány, továbbá az NVMe 2.0 verziója is készen áll az új, nagyobb cellasűrűségű memória lapkák és az azokhoz csatolt többcsatornás vezérlők kezelésére.

Csupán egy bökkenő van, és a szakkiállításon elhelyezett demo példányok kialakítása igazolta a korai félelmeket; az egyre gyorsabb adatcsere várhatóan még magasabb hőtermeléssel jár. Ezt azóta több független teszt is megerősítette, ám a magas hőfokokra a meghajtók kezdetben a megszokott "throttlinggal", vagyis teljesítményfojtással reagáltak. Az adatátviteli értékek ilyenkor lecsökkennek, és a valós sebesség közelében sem lesz annak, amit a gyári specifikációs listák mutatnak.

Hirdetés

A Phison E26 vezérlővel szerelt példányok azonban egyre kellemetlenebb mutatványokra képesek, a túlmelegedésre azonnali lekapcsolással válaszolnak. A probléma önmagában nem ismeretlen, még a tavaszi hónapokban publikált tesztek során derült fény arra, hogy az egyik első, kiskereskedelmi forgalomba érkező Corsair MP700 egy vagy másfél percnyi írás vagy olvasás után egyszerűen lekapcsolt. Tesztről beszélünk, tehát a lekapcsolásig teljes terheléssel futó adatmozgatásokat végzett a meghajtó, az eredmény azonban így is lesújtó.

Mivel több forrás is megerősítette ezt a meghajtó e meglehetősen durva működését, a Corsair nem sokkal később kiadott egy firmware-frissítést, ami a vezérlő fokozatos energiamenedzsmentjén túl a "throttling" jelenséget terelte szabályozott mederbe, avagy a meghajtó fokozatosan belassul, de többet nem kapcsol le.

Azóta a többi, Phison E26 vezérlővel szerelt tárolóról (pl. Crucial T700, Seagate FireCuda 540, csak hogy a hazánkban kapható modelleket említsük) derült ki, hogy hasonlóan reagálnak az intenzív terhelésre, és hűtőborda nélkül gyakorlatilag 1-2 perc alatt teljesen kilövik magukat. A Corsair példáját követve más gyártók is megpróbálkoztak firmware-alapon kezelni a túlmelegedést, ám a Crucial T700-nál a friss szoftverrel is lekapcsol a meghajtó.

Nagyon úgy tűnik, hogy nem érdemes hűtőborda nélkül belépni a PCIe 5.0-s érába, bármilyen hőátadó felület nélkül nemcsak a konkrét hardver, hanem az adataid épségét kockáztatod. Gyors keresés után a hazai boltok polcain is megtalálhatók ezek a típusok, a többsége sajnos bordázat vagy ventilátor nélkül. Ezzel egészen addig nincs is baj, amíg olyan alaplapba kerülnek, aminek az SSD-meghajtókat fedő hűtőfelületei vannak, ennyi már elég ahhoz, hogy ne kerülj túl forró helyzetekbe. Viszont ha az alaplap nem segít, akkor érdemes külön kapható hűtőbordát beszerezned, mert bár jöhet egy firmware, ami nem kapcsolja le a meghajtót a hőfokhatár elérésekor, de az is biztos, hogy a bereklámozott 10-12 GB/másodperces adatátvitel felét sem fogod megkapni végül.

Hűteni, hűteni, hűteni… aztán mehet tovább a gaming.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.