Hirdetés

Bemutatkozott a hackelhetetlen Morpheus processzor



|

A Michigani Egyetemen mutatták be a Morpheus processzor biztonsági architektúráját, amely gyakorlatilag a legügyesebb hackerekkel szemben is sebezhetetlen.

Hirdetés

Igazából nem voltak olyan konkrét jelentések, amelyek alapján a Spectre és a Meltdown sérülékenységek bármilyen katasztrófát eredményeztek volna, amit a hackerek okoztak ezeken keresztül. Mégis óriási figyelem övezi a témát, az elmúlt 10 év legtöbb CPU-ja sérülékeny volt, az Intel és AMD pedig nem győzte kiadni a frissítéseket és a biztonság fokozásán dolgoznak azóta is. 

Hirdetés

Mindkét óriás azon küzd, hogy hardverszintű védelmet garantáljon a rések ellen, de a hackerek aztán újra és újra találnak még kiskapukat, vagyis egyesek szerint ideje lenne leváltani ezt az egész modellt. 

Itt jön a képbe a Morpheus processzor biztonsági architektúrája, amit a Michigani Egyetem kutatói mutattak be

A Morpheus egy proaktív biztonsági rendszerrel titkosítja és véletlenszerűen rendezi újra a saját kódjainak részeit másodpercenként 20 alkalommal. Az egyik fejlesztőmérnök szerint hiába találna hibát vagy sérülékenységet még a legügyesebb hacker is, az ennek kiaknázáshoz szükséges információ 50 milliszekundum alatt eltűnik. Ez ma a legközelebbi dolog a jövőálló rendszerek fogalmához, és olyan, mintha a Rubik-kocka minden pislogáskor átrendezné magát, miközben ki akarjuk rakni. 

A projekt nagyon érdekli az amerikai hadsereget is, a finanszírozásába a DARPA is beszállt. A prototípus a kontrollált támadások során mindent kivédett, a kutatók szerint a legfejlettebb technikák ellen is hatásos a védelem, ráadásul a CPU képes fokozni a randomizáció sebességét, ha nő a támadások száma. Az 50 milliszekundumos beállítás pedig csak 1 százalékban van hatással a teljesítményre. 

Idővel az ilyen rendszereket a fogyasztói processzorokba és az IoT-s eszközökbe is beépíthetik. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.