Hirdetés

A Disney felemásan teszi gyerekbiztossá az internetet



|

Azt még nem tudni, mennyire terjed el a filmvilágból indult óriás új fejlesztése, de a céljuk mindenképpen az, hogy a gyerekekhez ne juthasson el semmi, ami káros lehet nekik. Egyelőre még legalább annyi buktatója van, mint előnye.

Hirdetés

A Circle nevű tartalomszűrő platform neve talán elsőre nem mond sokat, de ha hozzátesszük, hogy a Disney médiamammut áll mögötte, máris komolyabban vehető az elsőre semmitmondó név. A főként kiskorúak védelmét célzó módszert akár egy önálló, 10 ezer forintos IoT kütyüvel is igénybe vehetjük, de neves hálózati gyártók is kezdik beépíteni saját eszközeikbe, így a prémium kategóriás Netgear routerekben is megtalálható, valamint olyan mesh rendszerekben, mint az Orbi RBK50 vagy a Nighthawk R7000P.

Hirdetés

De hogy is működik mindez? A mindenki számára elérhető internet hajnalán is voltak tartalomszűrésre szolgáló próbálkozások, de ezek arra alapoztak, hogy "emberi erővel" listázták a károsnak vagy veszélyesnek ítélt oldalakat, amelyeket aztán letiltottak a felhasználó felé. Ez viszont az internet óriásivá bővülésével, a közösségi média és egyéb szolgáltatások megjelenésével ilyen módon követhetetlen, nincs olyan emberi alapú rendszer, amely követni tudná a napról napra felbukkanó gyanús és veszélyes oldalak ezreit.

A Circle mindezt a big data és a gépi intelligencia segítségével közelíti meg, tehát elvileg már képes felvenni a versenyt a folyamatosan felbukkanó új oldalakkal, trükköző szolgáltatásokkal (és persze a szabályok alól kibújni próbáló kiskorúakkal). Egyelőre kevés adat áll rendelkezésre arra nézve, milyen szinten hatékony a rendszer, és mennyit téved, de a "felhasználói élményről" már írtak néhányan. Az Ars Technica szerint az még kissé nehézkessé teszi a rendszert, hogy az admin felületet csak Android és iOS alapú mobil eszközökön lehet elérni, tehát például nincs böngésző alapú, "nagyképernyős" verzió. Az viszont már kényelmesen használható, hogy akár családtagonként megadjunk külön felhasználói fiókokat és ezeknek egyedi szabályokat léptessünk életbe. Tehát más szűrésen megy át a 10 éves gyerek és a 16 éves fiatal nethasználata, és ezeket a profilokat minden általuk használt eszköz kezelni tudja. Emellett még néhány esetben nem ismer fel jól különféle eszközöket a Circle, főleg akkor, ha csak BSSID alapján lehet őket beazonosítani.

Lényeg a lényeg, ha a Circle megtalálja az adott eszközt, beilleszti az otthoni, szűrt hálózatba és alkalmazza rá a megfelelő profilt (tehát ha egy adott családtag leül egy laptophoz vagy épp a mobilján kezd el internetezni, be kell jelentkeznie Circle alá). Innentől pedig azok a szabályok érvényesek, amelyeket az adminnak kijelölt személyek megszabnak számára.

A szabályokat megadhatjuk életkor alapján, kiskorútól felnőttig, ilyenkor automatikusan állítja be a különféle szűrőket a rendszer. Emellett mindenkinek megadhatunk kategória alapú szűréseket (tehát például lehet, hogy az adott életkori kategóriában elérhető már az erotikus tartalmak köre, de ezt külön is letilthatjuk az illetőnél), és megadhatunk időbeli szabályokat is (hétköznapi és hétvégi internethasználati időszakok, egy-egy internetezés hossza és így tovább). És igen, ha az admin úgy állítja be, megnézheti az adott felhasználó teljes böngészési és szolgáltatás-használati naplóját is.

Óvatos terelgetés vagy túlzott csőszködés?

Arról szintén megoszlanak a vélemények, hogy mennyire etikus egy ilyen rendszer használata. Az odáig rendben, hogy a kiskorúakat érdemes védeni bizonyos tartalomtípusok ellen (gyaníthatólag mindenki tudja, miről beszélünk, p betűvel kezdődik, orn a közepe és ó a vége), de például egyértelműen kijelenthető-e mondjuk egy 14-16 éves fiatal esetében, hogy az ilyesmitől való teljes elzárás nem annyira káros, mint amennyire hasznos is egyben? Emellett a teljes használati napló elérése nem jelenti-e azt, hogy semmilyen magánszférát nem hagyunk a gyerekeinknek?

Emellett az első tapasztalatok szerint a Circle még eléggé botladozik a hatékonyság terén is, a gyerek módra állított fiókoknál is külön kell biztonságos módra állítani a böngészőket, és egy ártatlan Google képkeresésnél is felbukkanhatnak érdekes dolgok - elég annyi, hogy angolul a kiscica szó pontosan ugyanaz, mint amivel bizonyos női szervet is "becéznek", és a Circle értelemszerűen nem szűri ki a kiscica szót. Aztán leshet a kiskölyök, milyen érdekes képek kerülnek a találatok közé. Emellett a Circle egyelőre simán nem szűr olyan alternatív webes keresőket, mint a DuckDuckGo, tehát egy kicsit is élelmes tinédzser simán megkerülheti a szűrőket.

Szóval bármennyire is előremutató a Circle, és bármilyen új technológiákat is vet be az eddig máshogy (félre)kezelt problémára, egyelőre az eredmény ugyanúgy felemás. Még az is lehet, hogy az internetes tartalomszűrés leghatékonyabb módja mindig is az lesz, ha a szülők nyíltan, részletesen beszélgetnek a gyerekeikkel arról, mi vár rájuk az interneten, és folyamatosan odafigyelve terelgetik őket... De persze ez így nem termék, és nem lehet eladni, és nevezzetek nyugodtan cinikusnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.