Hirdetés

Mire jó egy nyitott fejhallgató?



|

A nyitott fejhallgatók felépítése elvben pont ellentmond annak, amiért a fejhallgatókat kitalálták. Pedig van értelmük, és el is magyarázzuk, micsoda.

Hirdetés

A józan ész szerint fejhallgatót akkor használunk, ha a mindenki által hallgató hangszórók helyett a hangokat megtartanánk magunknak, és mások zavarása nélkül szeretnénk úgy hallgatni zenét vagy bármilyen más audió-tartalmat, hogy ez mást ne zavarjon. Épp ezért egy fejhallgatót mindenki egyértelműen úgy képzel el, hogy a fül felé nyitott, a külvilág felé azonban zárt. Ehhez képest még mindig sokan elcsodálkoznak a nyitott dizájnú fejhallgatók létezésén: itt a fejjel ellentétes oldal is valamilyen szinten átjárható, vagy a borítást törik meg nyílások, vagy olyan verzió is létezik, ahol csak alig látható rácsot találunk. Mire jó ez?

Hirdetés

Természetesen nem mindenkinek fontos a két típus közötti különbség, de az audiofilek, akik valóban a lehető legjobb hangzást keresik, esküsznek a nyitott fejhallgatók előnyeire. Nagyon konyhanyelven arról van szó, hogy a zárt fülesekben mindig megfigyelhető egyfajta tompított hatás, ami annak a következménye, hogy a hangszórók membránjairól nem minden irányban tud szabadon terjedni a hang. A füled felé megy a lényeg, ez idáig rendben van, viszont kifelé akadályba ütközik, ami anyagától és kialakításától függően a hangok egy részét elnyeli (ettől válik tompává a hangzás) vagy visszaveri (ez a jól ismert "dobozhang").

Minél profibb és drágább egy zárt fejhallgató, annál jobb anyagválasztással és kialakítással igyekeznek ezeket az effektusokat csökkenteni, de teljesen kiirtani nem lehet. A nyitott fülesekben a hangnak a túloldalon sem állja útját szinte semmi, ezért magát a hangzást is nyitottabbnak érezheti a befogadó. Szintén jobb így a dinamika érzete, hiszen a hirtelen lehalkuló hangokba nem "szól bele" a korábbi, hangosabb részek visszhangja.

Kiknek ajánlott a nyitott fejhallgató?

Sokak szerint egy nyitott fejhallgató hatása már azzal az élménnyel vetekszik, amikor szabadon álló nagy hangszórókat hallgatsz, de ez persze nem teljesen igaz, mert itt hiányzik az a térérzet, amelyet a hangszórókból a szobán áthaladó, falakon szóródó hangok adnak. Viszont sok esetben kifejezetten hasznos lehet a nyitott fülesek használata.

Zenészek, hangmérnökök, zenei producerek például kiválóan alkalmazhatják ahhoz, hogy a normál hangszóróknál kisebb hangerővel, a dinamika és a sztereó hatás lehető legjobb leképezésében segítsen nekik. Emellett akár játékosok is sokkal hatékonyabban használhatják arra, hogy egy lopakodós játékban, ahol minden nesz számít, sokkal könnyebben felfigyeljenek valamire, és arra is, melyik irányból várható valamilyen meglepetés.

Persze a dolognak megvan a hátulütője is: egy nyitott házas fejhallgatót értelemszerűen nem túlzottan tanácsos mások előtt használni, hiszen ők is hallják majd így az abból érkező hangokat (még ha nem is olyan erősen és kissé más hangképpel, mint az, akinek a fülét takarja az eszköz). Emellett csak teljesen csendes környezetben használható, hiszen a nyitott felépítés miatt bármilyen külső zaj megzavarja a hangképet a macska alomkapirgászásától a ház előtt berregtetett kismotorig (mindkettő saját tapasztalat).

Tippek nyitott fejhallgató vásárlására

Amennyiben minden körülmény adott ahhoz, hogy csendes környezetben hallgass jó minőségű zenét, vagy az otthoni gépen játszanál tökéletes audióélmény mellett, és másokat sem zavarsz majd a fülesből áradó hangokkal, valóban elgondolkozhatsz egy ilyen fejhallgató megvásárlásán. Azt azonban érdemes tudni, hogy ezekből még az olcsóbb kategória is a normál fülesek közepes-prémium közötti árszintjénél indul.

Mivel egy audiofileknek szóló termékkörről van szó, nincs is papíron mindenkinek tökéletes választás, a javaslatunk az, hogy az egyes szakboltokban kialakított süketszobákban próbáljanak ki bemutató darabokat, esetleg olyan zenékkel, amiket oda-vissza ismernek már, hogy azonnal hallatsszon a különbség. Szintén érdemes akár a jól bejáratott saját fülesünket is elvinni és egymás után hallgatni az apró különbségeket - ha tényleg hallod és jól esik, akkor jöhet a dolgok kellemetlenebb, pénzügyi része.

Szúrópróba-szerű ajánlónk árban legalsó szintjén érdemes kipróbálni az Audio-Technica ATH-AD700X modellt, amely 65-75 ezer forint környékén található jelenleg a boltokban. A nyitott konstrukció mellett a méhsejtes kialakítású alumínium kagyló és a kényelmes fülpárnák miatt alig érzünk nyomást a viselésekor, és a hangzása is teljesen rendben van. Ennél is kissé olcsóbb lehet a Beyerdynamic DT-990 Pro, amely kifelé valamivel zártabb (az AD700X sűrű rácsa helyett itt a műanyag burkolat van vonalasan áttörve), de a 45-50 ezres ár mellett már korrekt nyitott dinamikával rendelkezik. Még kevésbé nyitott az AKG K240 MKII modell, de ez már 25-30 ezer forint környékén megtalálható, és a fület borító felület kör alakú nyílásai valamelyest már megidézik az átjárható fülesek dinamikáját.

A profi szint felé olyan modellekkel lépdelhetünk, mint a Sennheiser HD 600, a Shure SRH1840, a Monolith M1060, az Audio-Tehnica R70X, de itt már 110-160 ezer forintos kategóriára számítsunk. Ha pedig eltapsolni való vagyonkát ejtene az ölünkbe egy óvatlan szaúdi milliárdos, keresgélhetünk a Planar Magnetic, az AUDEZE vagy a HIFIMAN választékában, itt már általában a gyártói weboldalról rendelés a legjobb opció, de 2500-tól 5000 dollárig is terjedhet egy ilyen modell ára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.