Hirdetés

Pár év múlva már az MI készíti majd helyetted a fotókat a mobiloddal



|

Neked szó szerint csak a gombot kell megnyomni... vagy még azt se. Hátborzongató jóslatokba bocsájtkozott a Qualcomm kamerafelelőse.

Hirdetés

Folytatódik az útóbbi években újra fellángolt megapixelháború, hamarosan külön chip segíti a fotózást, a dedikált lencsék helyett érkeznek az okostelefonba szuszakolt zoomobjektívek, és nincs nagy jövője a kijelző alá rejtett szelfikamerának. Nagyjából ezek a fő jóslatai a Qualcomm mobilos képalkotásért felelős igazgatóhelyettesének.

Judd Heape-pel hosszan beszélgetett az Android Authority; érdemes elolvasni, tanulságos érvei vannak arról, hogy merre tart az okostelefonos fotográfia. Heape hazafelé beszél, így természetesen dicsőítette a megállíthatatlan technológiai fejlődést, melynek hála telefonjaink kamerája és a mögötte dolgozó chipek és szoftverek szó szerint bármire képesek lesznek majd, még azt a mára meglehetősen unalmas közhelyet is bedobta, hogy az okostelefonok hamarosan lepipálják majd a tükörreflexes digitális fényképezőket (DSLR-eket) is.

(Hogy 2022-ben miért nem a fenti gépeket a piacról éppen végleg kiszorító MILC kamerákkal jött, rejtély.)

Hirdetés

A legfontosabb mondandója azonban az, hogy hamarosan a fotózás összes mozzanatát részben vagy teljesen átveszi az MI, amely már most is vastagon jelen van a középkategóriás telefonokban is, sokszor észrevétlenül. Heape szerint azonban csak a jéghegy csúcsa, amit most látunk:

három-öt éven belül a kompozíciótól az utómunkán át a kép utólagos, radikális átalakításáig mindent a mesterséges intelligencia "intéz" majd.

Most a fejlődés harmadik fázisánál tartunk: az első az volt, amikor a kép alapelemeit felismerte az algoritmus, a második az, amikor sok tényezőt figyelembe véve és képről képre tanulva állította nekünk a fehéregyensúlyt, expozíciót és fókuszt, a harmadik pedig, amikor már bonyolultabb jeleneteket is felismer és elkülönít, akár mozgás közben is. Ennek köszönhetőek a beauty filterek, a világítás utólagos (vagy akár valós idejű) megváltoztatása, a csillogás, tükröződés eltüntetése.

A pár év múlva beköszöntő negyedik fázis ennél sokkal többet ígér; erre Heape egy érzékletes példát hozott.

"Képzeljük el, hogy a jövőben azt mondom, szeretném, ha a következő képem úgy nézne ki, mint egy  jelenet a National Geographicben, az MI-motor pedig azt mondja, rendben, úgy állítom be a színeket, a textúrát, a fehéregyensúlyt és minden mást, hogy olyan legyen a végeredmény, mint a fotókon, amelyeket most megmutattál."'

Hogy ez izgalmas vagy inkább ijesztő, mindenki döntse el maga, lehetőleg azután, hogy elolvasta a cikket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.