Hirdetés

Valaki egy működő processzort készített otthon, Excelben



|

A Microsoft táblázatkezelője sokkal többre képes, mint azt a legtöbben gondolnák.

Hirdetés

Még mindig felriadunk néha éjjel, ha álmainkban a 2020-as chiphiányra gondolunk. A COVID miatt belassult gyártás nemcsak a PC ipart sújtotta, az autóipar legalább ennyire szenvedett. Az emberi leleményesség persze határtalan, egyre több DIY megoldással találkozunk a hétköznapokban, és ez a trend a processzorgyártást sem kímélte. Egy egyetemista pár éve a saját garázsában épített működő processzor, míg valaki más a Minecraftban programozott le egy működő számítógépet.

Az igazi kihívást azonban egy Inkbox nevű YouTuber húzta magára az elmúlt hetekben, aki úgy döntött, hogy elkészíti a saját 16-bites processzorát, ehhez pedig egyetlen dolgot fog használni: a Microsoft Excel táblázatkezelőt.

Ráadásul nem ír Visual Basic scripteket, nem használ pluginokat, kizárólag a jó öreg Excel alapokra támaszkodva rakja össze a 128 KB RAM-mal és egy 128x128-as felbontású, 16 színű kijelzővel is megtámogatott virtuális gépét.

Hirdetés

A folyamatot természetesen el is magyarázza az alábbi videóban, Githubra pedig a teljes projektet feltöltötte, így ha van Excel a gépeteken, ti is letölthetitek, kipróbálhatjátok, alaposan megvizsgálhatjátok a felépítését.

Persze senki ne várjon Raptor Lake szintű teljesítményt, jó esetben is 2-3 Hz-es órajelen "ketyeg" a virtuális CPU. Így mindenesetre talán kicsit kellemesebben emlékszünk majd a szoftverre, ami az iskolai számtech órák legunalmasabb pillanataiért felelős.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.