Hirdetés

Megemelték Budapesten a DVB-T jelerősségét

|

Mostantól szobaantennával is több helyen érdemes próbálkozni az ingyenes tévével.

Hirdetés

Sokan csalódtak, akik a hazai DVB-T kereskedelmi indulásakor megpróbálták a kísérleti időszakban bevált antennáikkal fogni az ímmár MPEG-4 formátumú adást. 2008. decemberével nem csak a kódolás változott ugyanis, hanem a frekvencia váltással olyan sávba került az adás, hogy ott katonai okokból nem volt megengedhető a normál energiájú sugárzás. A korlátozás miatt a budapestiek helyenként tetőantennával is alig boldogultak, a szobaantennák pedig hasznavehetetlené váltak. A limitáció néhány napja megígért és most valóra vált részleges feloldásával több ember részesülhet tetőantenna kiépítése nélkül is az ingyen DVB-T örömeiben.

 

roofantennadvb-t_.jpg
Az Antenna Hungária Csoport a héten megkapta a szükséges rádióengedélyeket a budapesti Széchenyi-hegyi adóállomás A és C multiplexét érintő teljesítményemelésre vonatkozóan, a maximális ERP 6,3 és 10 kW-ról 40 kW-ra emelkedett ma délutántól. A Száva utcai adót illetően a teljesítményemelésre jövő szerdán kerül sor. Fenti lépések következtében sokkal kedvezőbb lehetőségek nyílnak az előfizetési díj nélküli MinDig TV digitális földfelszíni televíziós szolgáltatás vételére a fővárosban és környékén élők számára.

 

A Magyar Honvédség engedélyezte az érvényben lévő budapesti teljesítmény-korlátozás részleges eltörlését az elmúlt hetekben, a Nemzeti Hírközlési Hatóság pedig ezen a héten kibocsátotta az emelt teljesítményre vonatkozó rádióengedélyeket mindkét multiplex vonatkozásában. A kibocsátott rádióengedélyek birtokában az Antenna Hungária ma délután az A és C multiplex vonatkozásában a maximális ERP-t (Effective Radiated Power - effektív kisugárzott teljesítmény) jelentősen, 6,3 és 10 kW-ról 40 kW-ra megemelte a budapesti Széchenyi-hegyi adóállomáson.

 

További kedvező hír, hogy amásik budapesti DVB-T telephelyen, a 10. kerületi Száva utcai adónál is teljesítményemelésre kerül sor, a maximális ERP ezen a telephelyen 0,6 kW-ról 2,4 kW-ra emelkedik 2010. február 10-én délután mindkét multiplex vonatkozásában. Annak érdekében, hogy a teljesítménynövelést itt is végre lehessen hajtani, rövid technikai leállás szükséges az érintett nap folyamán a Száva utcai adónál.

 

A két budapesti digitális adóállomás mostani teljesítményemelésével sokkal kedvezőbb lehetőségek nyílnak az előfizetési díj nélküli MinDig TV digitális földfelszíni televíziós szolgáltatás vételére a fővárosban és környékén élők számára. Az Antenna Hungária Csoport mindent megtesz annak érdekében, hogy elérje a budapesti teljesítménykorlátozás teljes feloldását és a lehetséges maximális sugárzási teljesítmény engedélyezését a közeljövőben, hogy a nézők mind nagyobb területen és minőségben juthassanak az előfizetési díj nélküli szolgáltatáshoz.

 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.