Hirdetés

A világ 10 legerősebb PC-je



|

Aki azt hiszi, nagyon erős gép dübörög az asztalán, vagy az ő telefonjában van a legjobb SoC, nézze meg, mekkora számítási teljesítménye lehetne, ha az egész szobáját feláldozná.

Hirdetés

A szuperszámítógépek világa messziről nem tűnik túl izgalmasnak, pedig zajos csatározás folyik itt is, sőt, néhány hónap alatt kompletten átrendeződhetnek az erőviszonyok. Itt nem különösebben nehéz a rangsorolás, márpedig ezért a rangsorolásért megőrülnek a cégek. A TOP500 mellett létezik egy TOP10 is, amely a világ legerősebb gépeit tömöríti egybe.


Hirdetés


10) Shaheen II

Három éve táborozik a TOP10-ben a King Abdullah Tudományegyetem gépe. A Cray-alapú számítógép 200 ezer processzormaggal operál, így 5,536 PETAFLOPS teljesítményre képes LINPACK benchmark alatt.



9) Hazel Hen

A Stuttgarti egyetem egyike a két európai szuperszervernek, amelyek bekerültek ebbe az elitbe. Ez a gép 5,64 PETAFLOPS-ra képes "mindössze" 185 ezer processzormaggal.


8) Piz Daint

A Svájci Nemzeti Számítástechnikai Központ gépe 2012 óta üzemel és NVIDIA Tesla gyorsítókkal felszerelkezve. Összesen mindennel együtt 116 ezer processzormaggal képes 6,27 PETAFLOPS teljesítményre, így az egyik legtakarékosabb szupergép a TOP10-ben.



7) Trinity

A Los Alamosban működő gép az amerikai kutatókat segíti a nukleáris fegyverek elleni harcban. A 8,1 PETAFLOPS teljesítmény legutóbb még a lista hatodik helyéhez volt elegendő, ma már csak a hetedikhez.


6) Mira

A Chicago melletti Argonne Nemzeti Kutatólaboratóriumban dübörög a Mira, amely 786 ezer CPU magot sorakoztat fel és ezzel 8,59 PETAFLOPS-ra képes. A Mira már régóta oszlopos tagja a szuperkomputerek TOP10-es listájának.


5) K Computer

A legöregebb tagja a listának ez a gép, amely a Fujitsu K Computer nevet viseli. A 10,5 PETAFLOPS-os masina a japán RIKEN Intézetben található és igen nagy helyet foglal el.



4) Sequoia

A Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium nehézbombázója ez az IBM gép, amely 1 millió 573 ezer processzormagot dolgoztat, mégis meglepően energiatakarékos. A gép nem szép és nem kicsi, cserébe viszont 17,1 PETAFLOPS teljesítményre képes, így bebetonozott helye van a listán.


3) Titan

A szép festésű, rendezett szuperszámítógép az Oak Ridge-i Nemzeti Kutatólaboratórium gyöngyszeme 17,6 PETAFLOPS teljesítményével pedig szépen befért a TOP3-as elit körbe. Nem is olyan régen még ez a gép vezette a toplistát.



2) Tianhe-2

A Tejút-2 elnevezésű gép nagyon sokáig uralta a listát, de most már csak a második. A számítási teljesítmény hihetetlenül nagy, 33,9 PETAFLOPS, amelyhez 3 millió 120 ezer processzormagot használtak fel. És hogy ki taszította le a trónról?


1) Sunway TaihuLight

Hát mi más, mint egy erősebb, szintén kínai szuperkomputer. Ez jelenleg a legerősebb és legnagyobb gép, amely több mint 10 millió processzormaggal dolgozik - ez még a második helyezetthez viszonyítva is óriási különbség. A teljesítmény szintén nagyságrendekkel jobb, 93 PETAFLOPS-ot kapunk, ráadásul a gép energiatakarékosságban is abszolút az első helyezett a maga 6051 MEGAFLOPS/Watt mutatójával.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.