Hirdetés

CSX Diablo és CEC - CompuStocX memóriák tesztje



|

A CompuStocx új szereplő az alkatrészek piacán – közel 10 évig csak az Apple beszállítójaként tevékenykedett.

Hirdetés

A CSX termékek igazi különlegessége, hogy az informatika piacán oly gyakori made in Taiwan, made in China, szerencsésebb esetben pedig made in Japan feliratok helyett csak annyi szerepel rajta: Germany, azaz Németország. Az alkatrészek természetesen továbbra is távolkeletiek, az összeszerelés és a tesztelés viszont itt, Európában történik. A gyártó memóriák rendkívül széles skáláját kínálja a vásárlók számára, egész a PC66-os SD RAM típusokig visszamenőleg minden hivatalos és nemhivatalos JEDEC szabvány szerinti darab megvásárolható. DDR3 modulok egyelőre nem kaphatók náluk, meglehetősen kevés cég privilégiuma ez egyelőre - azonban a honlap tanulsága szerint már javában folyik a fejlesztés.

 

img_8542.png

 

A csomagolás némiképp olcsónak hat, de ez ne tévesszen meg senkit: a CSX legalább 5 év garanciát vállal termékeire. A beltartalom a Diablo esetében igen látványos: a modulokon nagy méretű, fésűszerű lamellákkal ellátott passzív hűtőbordák terpeszkednek. Szükség is van rájuk, ugyanis a nyomtatott áramkörön dolgozó Micron D9GMH lapkák 2,4 voltos feszültségen akár 1200 megahertzes működési frekvenciára is képesek, 5-5-5-16-os időzítésekkel. Ez kiváltképp hasznos lehet tuning alaplapok használata esetén, ugyanis számos modell - például a Gigabyte EP35-DS4 - félhivatalos támogatással rendelkezik az emelt frekvenciához.

 

img_8541.png

 

Tesztünkben egy másik két gigabájtos készletet is megvizsgálunk: a CSX annyira egyszerűnek tartja ezt a terméket, hogy a Diablóval ellentétben még saját márkanévvel sem rendelkezik, mindössze egy típusszámból tudhatjuk meg, miről is van szó: CSXO-CEC-1066-2GB-KIT. A CEC modulok az előbbihez hasonló, egyszerű csomagolásban - de szintén öt év garanciával - érkeznek. A modul lapkáit kék színűre eloxált, vékony hűtőborda óvja: ez is tuning memória, de egy kis plusz hűtés akkor sem árt, ha szabványos órajeleken használjuk. 1066 megahertzes frekvencián némi pluszfeszültséggel könnyedén viszi az 5-5-5-16-os időzítéseket.

 

motherboard_productimage_ga-ep35-ds4_big.jpg

 

A teszthez a már említett Gigabyte EP35-DS4-et használtuk, mérési eredményekkel azonban nem szolgálunk - ennek oka pedig igen egyszerű. Az alacsonyabb időzítések beállításával a sebességbeli különbségek gyakorlatilag mérési hibahatáron belül vannak, egyéb különbségek híján pedig nem volt értelme a két típust egymás ellen versenyeztetni. Eredményként inkább pár érdekességet vetnénk fel.

 

Kezdjük a Diablóval. Kiváló memória, remek garanciával. Könnyen beszerezhető, ráadásul tudásához képest nem túl drága: az itthoni boltok többségében bruttó 40 ezer forintért hozzájuthatunk. Megvásárlását csak azoknak ajánljuk, akik komoly túlhajtást terveznek eszközölni számítógépükön, az FSB-frekvencia megemelésével. Az árkülönbözet csak ilyenkor fizetődik ki, vagy abban a speciális esetben, amikor alaplapunk támogatja a nem hivatalos, 1200 megahertzes sebességet.

 

img_8545.png

 

Ehhez azonban egyedi opciókra is szükség lesz, ugyanis az említett órajelet csak 2,4 voltos feszültséggel érhetjük el, amit viszont nem minden alaplap támogat. Egy kis kínzással persze feljebb is léphetünk, további - extrém - feszültségemeléssel 1333 megahertzig is sikerült eljutnunk, de ez már természetesen a garancia elvesztésével, illetve a várható élettartam jelentős lerövidülésével jár. Nem árt némi körültekintés továbbá azzal kapcsolatban, hogy milyen házba szereljük be a „pokoli" modulokat: a felfelé terpeszkedő hűtőborda könnyen útjába kerülhet az optikai meghajtó vagy merevlemez hátuljának.

 

img_8544.png

 

A CEC előnyei a Diablóval ellentétben átlagos használat közben is kiütköznek: mindössze 0,1 volttal kell megemelnünk a feszültséget ahhoz, hogy kihozzuk belőle a maximális tudást. Nemhivatalosan ez a modul is képes 1066 megahertznél nagyobb frekvencia elérésre, de nem ez az elsődleges feladata. 25 ezer forintért 2 gigabájtnyi csúcsteljesítményű 1066-os modul egyszerűen remek üzlet.

 

A CompuStocx termékei a lehető legjobbkor érkeztek: az amúgy is meglehetősen olcsó memóriaárak miatt így még komolyabb konkurenciát támaszt a Kingston, a Corsair és az OCZ szentháromsága által védett, csúcsteljesítményű, aranyárban mért tuningmemóriáknak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.