Hirdetés

Drágulni fognak a noteszgépek?



|

A hordozható gépek iránti óriási kereslet és a tömeges mértékű akkumulátor visszahívások miatt kulcsfontosságú alkatrészekből van hiány.

Hirdetés

A legrosszabb esetben áremelkedéstől kell tartanunk az elkövetkezendő öt hónap során, hiszen a gyártók prémium árat kénytelenek fizetni egyes alkatrészekért, amit természetesen áthárítanak a vásárlókra. Mindenképpen kevesebb lesz a bombajó ajánlat és ajándék lehetőség.

 

Eddig, ha alkatrészhiány volt, a gyártók nem emeltek árat, inkább spóroltak valami egyéb jellemzőn (például kevesebb DRAM került a gépekbe), hogy az esetenként többe kerülő akkumulátort ki tudják gazdálkodni az árból. Ezúttal viszont kicsit más a helyzet, mert egyszerre több kulcsfontosságú elemből is hiány van, ráadásul a kereslet jóval nagyobb, mint amire az év elején bárki is számított. Szakértők szerint világszinten majd kétmillió noteszgéppel több fog fogyni idén (összesen kb. 80 millió), mint amit januárban megjósoltak.

 

Szinte az összes gyártó hiánnyal küzd az LCD-monitorok terén, a kisebb cégek viszont krónikus merevlemez és akkumulátorhiánnyal is kénytelenek szembenézni. Az LCD hiányról az LCD TV-k elképesztő eladásai tehetnek, a merevlemezekből pedig azért van kevés, mert számos népszerű multimédiás termékhez (pl. zenelejátszóhoz) „használták" el a gyártókapacitást. Az akkumulátor ipar pedig még mindig nyög a Sonyhoz köthető tízmillió körüli termékvisszahívás helyrehozásától.

 

Újabb problémát vet fel az is, hogy a kereslet csak élénkülni fog az iskolai szezon kezdetével, s ez csak folyamatosan erősödni fog Karácsonyig.

 

A világ első számú PC-összeszerelőjeként a HP rögtön igyekszik megnyugtatni mindenkit: „A HP-nek hosszú távú beszállítói szerződései vannak, így nálunk nem lesz semmi fennakadás" - mondta el Dennis Chen alelnök. Természetesen a HP-hoz hasonló óriásoknak kevésbé kell tartaniuk a hiánytól, hiszen a beszállítók listáján méretükből fakadóan a legelőkelőbb helyeket foglalják el.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.