Hirdetés

Így fejlődik az LCD idén

|

2015-ben nincs hiány új tévés technológiákból - de vajon melyik mit jelent?

Hirdetés

Mivel a januári CES az év egyik legnagyobb rendezvénye volt, ezért már ott kaptunk némi betekintést abból, hogy mire számíthatunk idén a tévék világában. Egy ideje már egyértelmű, hogy 2015-ben nem a 4K a sláger, azonban a sok mozaikszó és új fogalom sokak számára még mindig idegen. Egy biztos: az LCD-tévék képminősége nagy fejlődés előtt áll. Az LCD és az OLED nagy csatát vívnak egymással, így az LCD-paneleknek minden új technológiára szükségük lesz. De mikről beszélhetünk idén? 

Hirdetés

 

HDR

A 4K ma már nem újdonság, manapság sokkal inkább a HDR van előtérben egy új tévénél. Mivel a HDR a tévés világban teljesen mást jelent, ezért fontos tisztázni, hogy itt a hagyományos tévékhez képest valójában nagyobb kontrasztarányról beszélünk. A továbbfejlesztett helyi képhalványítási technológiáknak hála a tévék világos fehéreket tudnak megjeleníteni és mélysötét feketéket tesznek elénk. Szerencsére lassan lesz néhány HDR formátumú film is, tehát a tartalmak gyártása is kezd beindulni. 

 

A 4K ma már alap dolog

 

Kvantum-pont kijelzők

A kvantum-pont kijelzőkről már szintén értekeztünk korábban - bár a kifejezés úgy hangzik, mintha inkább egy marketingfogás lenne, valójában vannak előnyei. A kvantumpontok tulajdonképpen olyan apró részecskék - nanokristályok -, amelyek meghatározott hullámhosszú színben ragyognak, és a segítségükkel a gyártók olcsón tudnak szép színeket előállítani. A Samsung egy komplett sorozatot is szentelt az ilyen modelleknek, amelyeket SUHD tévéknek hív. 

 

Jobb oldalon a kvantumpontos megoldás

 

Lézerek

A lézerek eddig nem törtek be a televíziózás világába, de ha a Philips és a Hisense törekvésein múlik, akkor teljesen hétköznapiak lesznek a jövőben. A kvantumpontos kijelzők és az RGB LED-ek mellett ezek is olyan potencionális megoldások, amelyekkel extrém mértékben pontossá tehető a színek reprodukciója. Azt egyelőre nem tudni, hogy ez az elképzelés mennyire válik be a gyakorlatban, és hányan kapkodnak majd utána. 

 

MEMS

Az IGZO-MEMS (Indium Gallium Zinc Oxide-Micro Electro Mechanical System) a Sharp és a Pixtronix közös próbálkozása. Itt nem egy folyadékkristályos réteggel próbálják tökéletlenül blokkolni a LED-es háttérvilágítás fényét, hanem mechanikai redőnyökkel. Ezeknek a feladata az, hogy elcsúszva blokkolják a fényt, és így egy pixelt kikapcsoljanak. A Sharp szerint ezzel még energiahatékonyabb lesz egy kijelző. Mivel a színeket nem szűrik az RGB LED-ekből, ezért elméletben nem kell elmosódástól tartani, és a színtartomány is nagyobb lehet. 

 

Érdekes ötlet az IGZO-MEMS

 

A pixelszintű fénymanipuláció nagyon sokat jelent a kontrasztarányt nézve. Az OLED-ek és a plazmák képesek erre, de eddig az LCD-k soha nem voltak. Még a helyi képhalványítás is csak bizonyos területeket tud visszafogni, nem egyedi képpontokat. A Sharp egyelőre csak táblagépeknél akarja bevetni a technológiát, pedig tévés fronton is sokat jelenthetne. 

 

Néhányan ugyan még a plazmát siratják, az OLED már egyre nagyobb fenyegetés az LCD-re. Szerintetek az új technológiák segítségével felvehetik az LCD-gyártók a versenyt az ígéretesebbnek tűnő OLED-képernyőkkel? 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A Project029 Magyarország Kft. közleménye
Bezár