Hirdetés

Chipgyártás a jövőben



|

Hirdetés

A megállapodás szerint a Chartered 2006-tól megkezdi a 64-bites mikroprocesszorok gyártását az AMD részére. Ez a megállapodás nagy hírértékkel bírt a félvezető-gyártó és az üzleti körökben, de vajon mit jelent ez a felhasználó számára?

"Ez annyit jelent a végfelhasználói piac számára, hogy az AMD ezzel a lépéssel várhatóan gyorsabban tud majd megfelelni a 64-bites processzorok iránti igényekkel. Így a kapcsolatunknak köszönhetően talán több végfelhasználóhoz jutnak majd el az új processzorok" mondta Kevin Meyer, a Chartered marketing- és szolgálati osztályának alelnöke egy telefon-interjú folyamán. Meyer szerint ez a megállapodás a további együttműködés lehetőségét is nyitva hagyja a két cég között.

A szerződéses chipgyártók - az amerikai szaknyelvben "öntödének" nevezik őket - nélkülözhetetlen elemei az olyan cégek IT termelési láncának, amelyek nem engedhetik meg maguknak, a méregdrága fab-gyárak létesítését. Még az Intel, a világ legnagyobb félvezető-gyártója is kiutal munkát a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) cégnek, bár a cég továbbra is házon belül végzi a PC-kbe és a szerverkbe szánt processzorainak gyártását. Ehhez hasonlóan az AMD is továbbadja termelésének egy részét alvállalkozóinak, de fenntartja saját mikroprocesszorainak gyártását a drezdai Fab 30 elnevezésű, 200-milliméteres szillícium-lapokat szolgáltató telephelyének alapanyagát felhasználva. Több oka is van annak, hogy az Intel és az AMD házon belül tartotta a mikroprocesszorok gyártását, míg annyi más chipgyártó "öntödéknek" utalta ki - talán az egyik az, hogy a mikroprocesszorok a legnehezebben gyártható chipek a világon, és nagyon specializált munkafolyamatokat igényelnek, amelyek egy része tudomány, a többi: művészet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.