Hirdetés

Feltörték a Google Glasst



|

A projekt technikai vezetője szerint szándékosan hagyták, hogy a fejlesztők mindenhez hozzáférjenek, ugyanis azt várják, hogy valami érdekeset mutassanak fel. Vajon mennyire lesz biztonságos a Google Glass, és mire használjuk? Te mit tennél, ha az uszodai öltözőben valaki abban mosolyogna rád?

Hirdetés

A Google Glass eddig úgy tűnt, hogy maga lesz a megtestesült biztonság: a készüléket a fejlesztők kölcsönbe sem adhatják oda másnak, reklámokra pedig még csak gondolni is tilos. Néhány napja a Google elnöke, Eric Schmidt arról beszélt, hogy egy app sem jut majd el a Google Glassre anélkül, hogy azt ők egyesével jóváhagynák. Ezzel az appok terén hasonló szabályozásra lehet majd számítani, mint az Apple App Store-jában.

Mindezek fényében igen nagy meglepetés volt, amikor nem sokkal Schmidt nyilatkozata után Jay Freeman, akit "Saurik" néven is ismernek bizonyos körökben (a Cydia atyja), feltörte az okosszemüveget. Természetesen Freeman sem hagyhatta ki, hogy ideje korán beszerezzen egy Google Glasst, amit annak rendje és módja szerinte azonnal fel is tört. Freeman saját bevallása szerint az Android 4.0.4 (ez fut a szemüvegen) gyengeségeit használta ki. 

 

Azóta Liam McLoughlinnek is sikerült feltörnie a Google Glasst, az viszont már egy másik kérdés, hogy mindez mire is lesz jó. A Forbes magazin úgy gondolja, hogy meg szeretnék akadályozni a tiltást, amit a Google az eladás esetében léptet életbe. Mint ismeretes, ebben az esetben deaktiválják a készüléket, és minden támogatást visszavonnak. A "jailbreakelés" ugyanakkor segít abban is, hogy megkerüljék a Google felügyeletét az appok fölött. 

A Google+ oldalán eközben Stephen Lau, a Google Glass technikai vezetője azt nyilatkozta, hogy senkinek nem akarnak csalódást okozni, de szándékosan hagytak sebezhetőséget az eszközön. Állítólag az volt a cél, hogy a hackerek feltörjék, és megmutassák, mire képesek az okosszemüveggel. Ez valószínű forgatókönyvnek tűnhet, hiszen még meglehetősen hosszú tesztelési időszak vár a Google Glassre. 

De vajon hányan akarják majd rossz célokra használni az új találmányt? A rossz jelző alatt nem feltétlen kell valamilyen bűnözésre gondolni, elég csak a személyes adatainkat és a környezetünket megnézni. Több fejlesztő is hencegett már azzal a Twitteren az elmúlt két hétben, hogy mindenhová magával viszi a Glasst, még az öltözőkbe is, de sehol nem tulajdonítanak neki jelentőséget. 

 

Persze a lehetőségek tárháza itt még nem ér véget. Erre sokan előre gondolnak, így például Nyugat-Virginiában már be is tiltották a készülék használatát vezetés közben. Noha a megjelenésre még jó egy évet kell várnunk, vannak már olyan szórakozóhelyek is, ahol tilos viselni a Google Glasst. Nem örülnek neki a kaszinókban sem, egy plusz app segítségével ugyanis nem nagy feladat számolni a kártyákat. 

Bár a szakértők szerint a következő 3 év alatt majdnem 10 millió okosszemüveg veszünk majd, az indulás meglehetősen nehézkes lehet. A mostani Google Glass prototípusa állítólag egyáltalán nem hozza azt a felhasználói élményt, amit mindenki remélt. Ennek a fő oka, hogy a kijelző képe a periférikus látómezőben található, illetve az sem segít, hogy az akkumulátor elég rövid üzemidőt biztosít. 

Te mit szólnál, ha egy uszodai öltözőben látnád először a készüléket? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.