Hirdetés

IDF 2003 ősz: Első Nap



|

Hirdetés

Ezeket egészítik ki a szakosodott, erősen szakmai előadások, illetve a "csináld magad" laborok. Ez utóbbi két esemény az, amelyekből egyrészt rengeteg van, másrészt mindig dilemmába ejtik a kiküldött tudósítót, hogy melyiket áldozza fel melyikért. A mai napon Paul Otellini, az Intel igazgatója és operatív elnöke nyitotta meg az előadások sorát, a számítástechnika és a kommunikáció összeolvadásáról szóló prezentációjával. Mint mondta: „Ami kommunikál az, számításokat végez, ami számításokat végez, az kommunikál.” A beszédek során nem csak kézzelfogható és az üzletekben hamarosan megvásárolható újdonságokról esik szó, hanem majd esetleg csak évek múlva beérő technológiákról is. Az előbbiek közé tartozik a Centrino mobiltechnológia új építőköve, amely egyszerre kompatibilis az IEEE 802.11a és 802.11b (WiFi) szabványokkal, míg az utóbbiakat a LaGrande és Vanderpool kódnevű technológiák képviselték. A LaGrande hardveres adatvédelmet biztosít az interneten keresztül történő illetéktelen behatolások ellen, míg a Vanderpool a hardvareszközök „partícionálását” hivatott ellátni.

 

Mit is jelent ez pontosan? Az ezzel felvértezett eszközök logikailag két külön eszköznek látszanak. A bemutatott géphez csatolt lapos óriáskijelzőn – melyet zsinór nélküli technológiával illesztettek a géphez – egy rajzfilmet játszottak le, míg a gépet közvetlenül használó felhasználó újraindította az operációs rendszert, anélkül, hogy a film lejátszása egy pillanatra is megszakadt vagy megakadt volna. A LaGrande-ot 2-3, míg a Vanderpoolt 5 éven belül láthatjuk majd viszont a kereskedelmi forgalomba kerülő termékekben.

Az asztali gépekben is debütált és sikert aratott a Hyper-Threading technológia, amely logikailag kettőnek mutatja a számítógépben lévő processzort az operációs rendszer felé. A nem is olyan távoli jövőben, valószínűleg még 2004-ben, az Intel tovább lép a kiszolgálók szívét képező Xeon és Itánium famíliával. Ezekben olyan CPU-kat kíván felvonultatni, amelyek valóban két processzormagot tartalmaznak „egy fedél alatt”. Természetesen ezek is tartalmazzák a Hyper-Threadinget, tehát az egyetlen tokban található dupla processzor négynek fog látszani az operációs rendszer felé! 2005-re még ennél is messzebb mennek: akkor olyan CPU-kat jelentenek majd be a vállalati kiszolgáló szegmens számára, amelyek "kettőnél több" magot tartalmaznak.

 

Természetesen szóba került a félvezetőgyártás is. Már kereskedelmi mennyiségben készülnek a 90 nanométeres csíkszélességű technológiával előállított termékek, például a valamikor ősszel debütáló Prescott kódnevű Pentium 4, illetve a Dothan kódnevű Pentium M verzió. Legnagyobb csalódásunkra, a "Nulladik Napi" bevezetőben leírt várakozásunkkal ellentétben erről nem derült ki olyan részlet, amelyet eddig ne tudtunk volna. Azonban nem maradtunk Pentium 4 újdonság bejelentés nélkül! A nap második beszédében Louis Burns, az Intel asztali megoldásokért felelős igazgatója bejelentette a Pentium 4 Extreme Edition nevű processzort, amelyet kifejezetten a PC-s játékosoknak ajánlanak. Mint ahogy elmondta, a P4 EE, 2 megabájt gyorsítótárat tartalmaz. Mivel az nem derült ki, hogy ez másodszintű-e, vagy valami más, ezért feltételezzük, hogy a Gallatin kódnevű CPU magra épülő Xeon MP processzor lapul meg majd az újdonságban, amely harmadszintű cache-ből tartalmaz ennyit. A 3,2 gigahertzes, i865 és i875 lapkakészletek által támogatott, 800 megahertzes külső órajelű processzor előreláthatólag a karácsonyi időszakban jelenik majd meg az üzletekben.

Burns, beszédének a digitális otthont és a digitális életstílust bemutató részében, a júniusban alakult Digital Home Working Group (DHWG) munkájára hívta fel a figyelmet. Amint arról beszámoltunk, a DHWG egy 17 vállalatot tömörítő szervezet. Céljuk egy olyan kölcsönös együttműködést biztosító platform létrehozása, amely nyílt ipari szabványokra épül, és műszaki tervezési irányvonalakat fektet le, hogy ezek segítségével a tartalmat a lakáson belüli vezetékes vagy vezeték nélküli formában megosztani képes háztartási digitális termékeket állítsanak elő. Az előadáson elhangzott, hogy a DHWG első ajánlásai és tervezetei 2004 elején kerülnek publikálásra. Egy korábbi IDF-en már láthattuk a Big Water kódnevű, kis méretű és csendes platformtervet – nahát, hol és milyen konkurens terméknél is hallottuk már ezeket az irányelveket? A koncepció az ATX szabvány utódjaként, BTX, azaz Balanced Technology Extend néven él majd tovább. A bemutató során meggyőzően hatott, hogy egyetlen gombnyomásra azonnal kikapcsolt, míg szintén egyetlen gombnyomásra kapcsolt be ismét, és onnan volt folytatható a munka , ahol a kikapcsoláskor abbamaradt. Az Egyesült Államok nyugati partvidékén előforduló áramingadozások, illetve a közelmúlt nagy, a keleti partot súlytó áramszünetének említése is meggyőzően hatott az egybegyűltekre, amikor Burns minden teketória nélkül kihúzta az elektromos hálózatból a prototípust, majd mikor visszadugta, az mindenféle adatvesztés vagy probléma nélkül folytatta a munkát.
Az IDF-ek alkalmával nemcsak az Intel háza tájáról tudhatunk meg újdonságokat, hanem számos más cég is előrukkol meglepetésekkel. Az ATI apró standján működő, PCI Express felületen kommunikáló grafikuskártyát mutattak be (bővebben erről valószínűleg majd holnap esik szó). Ennek GPU-ja nem volt újdonság, egy régebbi modellt ültettek át erre az interfészszabványra, de mindenképpen az első ilyen megoldás volt, amelyet működés közben láthattunk.
A zsinórnélküli WiFi hálózatok éppen folyó fejlesztései is terítékre kerültek. A mélyen szakmai jellegű, kiegészítő szabványok közül, a 802.11h „réteget” emelnénk ki, amely pontosan azt a problémát orvosolja, ami miatt a gyors, 802.11a szabványnak megfelelő berendezések nem használhatók hazánkban. A katonai radaralkalmazások által használt 5 gigahertzes sávban dolgozó eszközök ennek az alszabványnak a segítségével érzékelik, hogyha radar dolgozik a közelben, és automatikusan olyan hullámhossztartományra váltanak, ahol nem zavarják azt.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.