Hirdetés

Izraeli város rágalmazásért pereli a Google-t



|

Egy Google Earth jegyzet a kiváltó ok.

Hirdetés

Kirjat Jam egy 40 ezer fős, Haifától északra fekvő tengerparti város. Többször vádolták már meg a várost, illetve Izraelt, hogy a helységet az 1948-as palesztin exodus során üresen maradt arab falu helyén építették, ezt tisztviselői tagadják. A palesztin exodus (arabul legtöbbször Nakba néven emlegetik, ami magyarul katasztrófát jelent) az 1948-49-es arab-izraeli háború során, illetve utána játszódott le. Körülbelül 700 ezer arab menekült el lakóhelyéről, vagy toloncolták ki onnan, illetve számos arab falut is leromboltak az izraeliek.

 

A régi vita akkor lángolt fel újra, amikor egy Google Earth-felhasználó - Thameen Darby - egy jegyzetet helyezettel a városhoz a térképen, amely azt állította: Kirjat Jam a Ghawarina nevű arab falu helyén épült. Darby legalább tíz hasonló jegyzetet helyezett el egyébként Izrael Google-térképén.

google-earth-logo_k.png

Darby, akinek állítása szerint édesanyja a Kirjat Jamhoz közeli Balad al-Sejk faluból menekült el, az Associated Pressnek elmondta: szerinte Ghawarina arab falu a város helyén feküdt. „Nyilvánvalóan nem igaz a beírás, hiszen Kirjat Jamot 1945-ben alapították." - mondta Naty Keyzilberman, a város egyik tisztségviselője. A város Izrael rendőrségénél panaszt emelt a Google ellen rágalmazás miatt.

 

A vitában nem tisztünk állást foglalni, azt történészprofesszorok fogják eldönteni, azonban pár igen érdekes kérdést felvet az ügy IT-szempontból is. A Google szerint oldaluk felhasználók által generált tartalmon alapul, így nem feltétlenül hiteles, vagy pontos, a cég irányelvei pedig nem követelik meg, hogy a hasonló bejegyzéseket eltávolítsák. A Google csak a platformot adja, így a céget perelni pontatlan, vagy bármilyen formában sértő tartalomért meglehetősen céltalannak tűnik. Ugyanakkor a szélsőségesek - legyenek bármely nép, vagy vallás tagjai - már igen régen használják az internetet, hogy mondanivalójukat terjesszék, ez pedig sokak számára rendkívül sértő lehet - gondoljunk csak a Malina Hedviget ábrázoló bábura lövöldöző szlovák rendőrre.

 

Nem a platform a felelős, a szabályokat a józan észnek kellene hoznia - ez azonban egyelőre csak az utópiákban létezik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.