Hirdetés

Vízhűtéses rendszert mutatott be a HP



|

Hirdetés

A cég szerint azért volt szükséges az új eljárás alkalmazása, mert az újabb technológiák egyre inkább megkövetelik a drasztikus és hatékony hűtést.

A Modular Cooling System névre keresztelt rendszer elsősorban szerverek számára lett kifejlesztve. A számítógépház külső felére csatlakoztatható egység szabad levegőn hűti a bordákat, így lehetőség nyílik akár 30 kilowattos rackszerverek megfelelő hűtésére is. Ez nagyjából háromszor akkora, amekkorát eddig meg lehetett oldani a melegedési problémák elkerülése nélkül. Ilyen mértékű használat esetén azonban már a vízhűtő rendszernek is szüksége van egy aktív külső vízhűtő egységre, amely a rendszer hűtővizének hőmérsékletét szabályozza.

A vízhűtést eddig csak az igazán professzionális nagyvállalatok alkalmazták, mint például a Control Data Corp., vagy a Cray. A processzorok fejlődésével együtt növekszik azok hőtermelése is, amely a számítógépekben található többi belső egységre is hatással van. A rendszerek hűtése hagyományos légfúvásos módszerrel már túlzott zajt eredményez. A vízhűtés egy ideje már az úgynevezett moddingolók körében is népszerű. A főként játékokkal foglalkozó számítógép-tulajdonosok olyan köre ez, akik gépük külső megjelenését is nagyra becsülik. A különleges kiegészítőkhöz hozzátartozik az "agyontuningolt" belső kiépítés is. A processzorok és videokártyák magasabb órajelen történő használata azonban nem biztonságos hagyományos léghűtéssel.

Elemzők szerint még időbe telik, amíg a vízhűtés igazán terjedni kezd, mivel áruk egyelőre az elfogadottnál magasabb, és a vállalatok nem is érzik igazán szükségesnek az átállást.

A HP első vízhűtéses rendszere február 6-tól vásárolható meg, és a 10000 G2 Universal Pack rackre szerelhető fel. Az 1200 dolláros összeállítás a vállalat eddigi hét darabos rack modelljét váltja majd fel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.