A Facebook a törölt szavainkat is megjegyzi

|

Hiába nem küldjük el, amit az idővonalra begépeltünk, a Facebook már tud róla.

Mindenki volt már úgy, hogy közzé akart tenni egy hírt a Facebookon, aztán az utolsó pillanatban meggondolta magát: talán mégsem olyan jó ötlet szétküldeni azt a bizonyos véleményt, információt. A közösségi oldal ennek ellenére már rögzítette amit beírtunk, és hiába töröljük vissza, az még azért el lesz raktározva.

Hirdetés

Egy mostani elemzés azzal foglalkozott, a Facebook hogyan tárolja a felhasználók által kitörölt tartalmak metaadatait. Az oldal minden beírt karaktert rögzít egy böngészőn keresztüli kóddal, és még a törölteket is továbbküldi a saját adatbázisába elemzésre. A gyűjtés gyakorlatilag minden területre kiterjed: az állapotfrissítésekre, a mások idővonalaira írt bejegyzésekre és hozzászólásokra, valamint a privát üzenetekre. 

Hasonlóan működik egyébként a Gmail is, azonban a levelező közli is a felhasználóival, hogy a piszkozatokat mentette - a Facebookozók a gyűjtésről nem tudnak. Mindkét cég egyébként a célzott reklámokra használja fel a felhasználók üzeneteinek a tartalmát és a személyes információkat.

A Facebookot állítólag azért is érdekli annyira, mit nem küldünk el, mert minden törölt szó veszteséget jelent a közösségi tartalomgyártásban.

 

Fotó: Christoph Aigner

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!