Hirdetés

Japánban a Winny miatt szivárogtak ki kormányzati anyagok



|

Nyilvánosságra került egy nyílttengeri vitáról készült videó a YouTube-on

Hirdetés

 

Nyilvánosságra került egy nyílttengeri vitáról készült videó a YouTube-on, az ügy megárthat Japán és Kína kapcsolatának. Nem ez az első hasonló eset, a japán Winny fájlmegosztó kliens munkahelyi használata üthetett rést a pajzson.

 

Azért küzdött pénteken a Japán kormányzat, hogy kiderüljön, miként kerülhettek fel a YouTube-ra azok a felvételek, melyek egy kínai halászhajó és egy Japán partiőrség perlekedéséről készültek. Ez a héten már a második anyag, mely érzékeny kormányzati ügyekkel kapcsolatban az interneten szivárgott ki.

Néhány video klipp a YouTube-on bemutatja a szeptember 7-ei incidenst, mely egy vitás illetőségű szigetlánc közelében történt és végül a kínai halászhajó kapitányának letartóztatásával zárult. A legdrámaibb felvételen a japán partiőrség hadihajója elsiklik a halászhajó mellett, miközben szirénázik és angol, illetve kínai nyelven szólítja fel megállásra azt. A két hajó ezt követően összeütközik, illetve egy másik felvételen oldalukkal érintkezve egymás mellett áll.

 

japán-kínai tengeri vita
japán-kínai tengeri vita

„Ha ez igaz, akkor úgy gondolom, hogy nagyon sajnálatos" - kommentálta az esetet a japán igazságügyi miniszter, Minoru Yanagida egy televíziós hírkonferencián.

Ugyan már törölték azt a felhasználót, aki eredetileg az anyagokat feltöltötte, ám ezek más feltöltőktől is megjelentek és pénteken folyamatosan szerepeltek a japán tévés hírműsorokban. Még kínai videós internet oldalakon is feltűntek.

Japán és Kína rendszeresen vitáznak a Kelet-Kínai Tengeren található szigeteken. Japán Senkaku szigetekként, Kína és Taiwan pedig Diaoyutai szigetekként hivatkozik rájuk. A vitáknak rendszerint nincs nagy hatása, de a jelenlegi, a kapitány letartóztatásával végződött eset dugóhúzó spirálba ránthatja a két ország kapcsolatát. Kína tiltakozik Japán eljárása miatt és le is mondott néhány magas szintű kormányzati találkozót az ügy miatt. Tokióban pedig kisebb tiltakozások voltak Kína ellen.

 

japán-kínai tengeri vita
japán-kínai tengeri vita

A kétoldalú kapcsolatok az utóbbi napokban az enyhülés jeleit mutatták, arra lehetett számítani, hogy a két ország az oldalvonalon, a jövő heti APEC (Asia Pacific Economic Cooperation) találkozón találkozik.


Japán törvényhozása már látta a videókat, de azokat nem szándékozták a nyilvánosság elé hozni, hogy ne keltsen feszültséget a közelgő találkozó előtt. Most, hogy internetre kerültek Japán várja, hogy mi lesz Kína hivatalos reakciója. Mellesleg azért is zavarba ejtő az eset, mert az internetre felkerült felvételek mintegy hatszor hosszabbak, mint azok, melyeket a honatyák láthattak.

A videók csak néhány nappal azután szivárogtak ki az internetre, hogy rejtett rendőrségi dokumentumokat felfedeztek fel egy japán állománymegosztó hálózaton. A Winny hálózatra feltöltött anyagoknak beismerten kapcsolódnak némileg a nemzetközi terrorizmushoz. A Winny nagyon népszerű hálózat Japánban, de tartalmaz néhány rést, mely támadás lehetőségének teszi ki a felhasználó számítógépét. Már sok esetben szivárogtak ki bizalmas kormányzati anyagok amiatt, hogy gondatlanul, munkahelyi számítógépeken használták a Winny-t - attól lehet tartani, hogy ezúttal is erről lehet szó.

Cikkünket a ComputerWorld-től vettük át.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.