Hirdetés

Még mindig kukkolják az iPhone-od?

|

Az óvintézkedésekből sosem elég - mutatunk még néhányat a biztonságos használatért.

Hirdetés

Korábban megmutattuk, hogy mire érdemes figyelni az iOS 7-ben akkor, ha a telefonunkat mások is láthatják, használhatják - elvégre senki nem szeretné, hogy a bizalmas dolgaiba bárki belenézegethessen egy óvatlan pillanatban. Természetesen a lista nem volt teljes, most azonban néhány ponttal kiegészítjük a még biztonságosabb használat érdekében. 

Hirdetés

Fontos lépés lenne a fiókunk biztosítása, egy kétlépcsős hitelesítéssel. Az Apple ID nem csak az icloudos névjegyeket, fotókat és naptárt képes tárolni, de az App Store-ból és az iTunesból vásárolt tartalmakat is. Ha valaki megszerzi a fiókunkat vagy a jelszavunkat, a személyes adataink mellett a bankkártya-információinkhoz is hozzáfér. Az Apple ID biztonsága fokozható a kétlépcsős hitelesítéssel, de Magyarországon sajnos még nem elérhető ez a funkció. Ha használható lesz, mindenképp ajánlott igénybe venni, addig is maradnak a biztonsági kérdések és a helyreállításhoz megadható biztonsági e-mail cím. 

 

 

Amikor egy kicsit kölcsönadjuk a telefonunkat böngészni, játszani, esetleg eleve közös készülékről van szó, sokszor nem előnyös, ha látható, hogy mit böngésztünk és hová vagyunk bejelentkezve. Nem csak a pornóra kell ilyenkor gondolni, elég, ha egy meglepetésnek szánt ajándékra utaló előzménnyel bukunk le. Éppen ezért időnként - már csak helytakarékossági okokból is - ajánlott lehet törölni a Safari előzményeit. Ezt a Beállítások, Safari, Törlés gombbal tudjuk megtenni. Ugyancsak itt törölhetjük a sütiket és a webhelyadatokat, egy sorral lentebb, a Sütik és adatok törlése feliratra nyomva. 

 

 

Ha nem akarjuk minden egyes használat után törölgetni az előzményeinket, akkor érdemes megfontolni egyszerűen a privát böngészési mód használatát. Ahogyan az asztali böngészőknél, úgy az iOS Safarijánál sem jegyzi meg ilyenkor a program a böngészési és letöltési előzményeket, nem tárolja a sütiket és a webhelyek adatait sem. A funkciót már nem a Beállításokban kell keresnünk, hanem a Safariban. Az új lap megnyitása gombnál a bal oldali Privát feliratra nyomva a fehér háttér szürkévé változik, jelezve az inkognitó módot. 

 

 

Egyszer biztosan eljön az idő az iPhone-unk, iPadünk vagy iPod touch-unk életében, amikor már túlkorosnak találjuk, és szeretnénk megszabadulni tőle. Ilyenkor a legfontosabb, hogy biztosan töröljünk róla minden személyes információt, mielőtt átadnánk az új tulajdonosának, bárki is legyen az. Természetesen ehhez a legjobb egy teljes helyreállítást eszközölni az iTuneson keresztül, ennek ellenére lehetnek olyan helyzetek, hogy csak a mobil eszköz van kéznél. 

Ilyenkor válasszuk a Beállítások menüt, majd az Általános sort. Görgessünk legalulra a Visszaállítás opcióhoz, majd válasszuk ki az Összes tartalom, beállítás törlése lehetőséget. Ha adtunk meg jelkódot, akkor az iOS kérni fogja tőlünk, mielőtt minden tartalmunkat megsemmisítené. Attól függően, hogy mennyi zenénk és videónk volt a készüléken, a folyamat akár hosszabb időbe is telhet: az adatokat többször is felülírja a rendszer a biztonság érdekében. 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.