Hirdetés

A mobilos hűségszerződések ideje lejárt?

|

Az amerikai piacon vetélytársai utolérésére tesz kísérletet a T-Mobile, hisz a cég előző héten lerántotta a leplet legújabb üzletstratégiájáról, ami mellőzi a hűségszerződés alkalmazását.

Hirdetés

Az új stratégia elméletben eltörli az előfizetési szerződések hűségnyilatkozatát a szabadság érzetét keltve ezzel a vásárlókban. Persze készülékeik továbbra is hálózatfüggők maradnak - bár állításuk szerint a teljes kifizetés után ez a függőség feloldódik - és amennyiben váltani szeretnénk értelemszerűen a részletre vásárolt mobil árából hátralévő összeget egyben kell ki csenegetnünk. Emellett lehetőség lesz még a régi telefonunk beszámítására is.


A Simple Choise Plan - vagy más néven az UNcarrier - névre keresztelt szolgáltatás két féle csomagot kínál, egy egyéni használatra kifejlesztettet (Individual Plans) és egy több készülékre optimalizált családi opciót (Family Plans). A stratégiát követve a március 24. után kötött előfizetések a korlátlan mennyiségű hívásért és SMS-küldésért nem lesznek 2 éves hűség szerződéshez kötve. Persze a havidíjat így is megkérik, méghozzá hazai pénztárcánkhoz mérten igen csak borsosan. A legolcsóbb unlimited szolgáltatásokhoz 500 MB-nyi mobilnettel megfejelve 50 dollárért szerezhető be, míg az abszolút szabadságot biztosító leggazdaságosabb túlforgalmazás nélküli mobilinternetes csomagért 70 dolláros havidíjat kérnek.


Bár a magenta-óriás alapvető és nagy mértékű árcsökkentéssel próbálkozott, kizárólag az egy készüléket magában foglaló első csomag tartalma képes a többi cég alá licitálni - és az sem sokban - a családi csomaggal - már két készülék esetén - a Verzion és az AT&A is olcsóbbnak mutatkozik. A The Verge számításai szerint az iPhone 5-ös esetében ez annyit jelenti, hogy havi 90 dolláros áron juthatunk hozzá a teljes szolgáltatási palettához, úgy hogy ez már tartalmazza a készülék részletfizetési díját is - vagyis a kétéves részletfizetési időszak alatt 200 dollárt spórol a többi szolgáltatóhoz képest az, aki most T-Mobile-os iPhone-t vásárol. A legokosabb megoldás valószínűleg az lenne, ha a leányvállalatként a hálózatukat használó GoSmart Mobile tarifáit sikerülne behozni a kínálatba, itt ugyanis 45 dollárért már egész korrekt, a fenti csomagokkal szinte megegyező szolgáltatás jár. Sőt itt már 30 dollárért elérhető a csak korlátlan-telefonálós csomag.


A másik fontos bejelentése a 4G LTE startja, ami hét nagy városban (Baltimore, Houston, Kansas, Las Vegas, Phoenix, San Jose és Washington) elérhető jelenleg és a tervek szerint százmillió felhasználóval számolnak a félév végére, amit meg kívánnak duplázni 2013 végéig. A hálózaton minden eddiginél gyorsabb internet-szolgáltatás és HD hangátvitel igazi prémium érzést nyújthat a felhasználóknak.


Összességében fontos volt, hogy a T-Mobile rájöjjön, hogy csak úgy lehet képes piacon maradni a versenytársakkal szemben, ha stratégiát vált. Az új tarifák, a hűségidő megszűnése és a friss 4G hálózat mindenképp egy szebb jövő felé mutat a cég számára, azonban a piacelsőséghez még gyúrnia kell.


A kezdeményezés viszont mindenképpen érdekes, mivel eddig nem volt példa arra, hogy az előfizetéses modell mellé ne járjon hűségidő. A jelen kivitelezés persze csalóka, mivel így is több szálon röghöz van kötve a felhasználó, de ha a többi szolgáltató ügyesen reagál, akár egy komolyabb globális változási hullám is elindulhat.

 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.