Hirdetés

iPad és tanítványai - 6 tábla a ringben



|

Az Apple táblagépe forradalmat indított el, de kérdés, hogy a konkurensek eszközei mennyire tudnak felnőni az iPadhez. Tesztünkben megvizsgáljuk az egyszerűbb variánsoktól egészen a komolyabbakig a piac néhány tabletjét.

Hirdetés

Ez év elején a táblagépek rohamával megindult egy komolyabb hardveres generációváltás is, amely az eddigi egymagos processzorokat száműzetésbe utasította, mivel főleg az NVIDIA kitartó munkájának köszönhetően beköszöntött a kétmagos SoC-ok (System on Chip) kora. A Tegra 2 hatalmas sikert aratott, elsősorban a komoly teljesítmény és a remek elérhetőség miatt – utóbbi például az Apple A5 lapkáról nem mondható el. A „zöldek” tehát mindent beleadtak, hogy a gyakorlatilag a nulla sikert arató, első generációs Tegra után forradalmi dolgot tegyenek le az asztalra. Annyi biztos, hogy üzletileg sikeres lett a termék, mivel szinte minden nagyobb gyártó rendelkezik rá épülő okostelefonnal vagy táblagéppel.

 

 



Érdemes egy kicsit a jövőről is beszélni, mivel már gőzerővel készül a következő Tegra, amelyre egyelőre Kal-El néven hivatkoznak. Ez egy négymagos megoldás lesz, eddig sohasem látott grafikai teljesítménnyel és gyanúsan alacsony fogyasztási értékekkel. Nincs tehát megállás, a szoftverek mellett a hardverek is rohamosan fejlődnek.

Ahogy azt néhány sorral feljebb említettük, az Apple is rendelkezik hasonló chippel, az A5 személyében. Gyakorlatilag az elsők között dobtak piacra többmagos tabletet márciusban, amire a korábbi pletykák alapján lehetett is számítani. Érdemes még a Samsungot is megemlíteni, amely cégnek szintén van saját, kétmagos lapkája, ám azt mégsem alkalmazták az új táblagépjükben, csupán az új, csúcskategóriás okostelefonjukban, a Galaxy S II-ben. A Galaxy Tab 10.1 (jelen esetben 10.1V) több konkurenshez hasonlóan Tegra 2-t rejt a burkolata alatt.

 

 

 



A csúcskategória mellett néhány olcsóbb, belépő szintű modellt is felvonultatunk a cikkünkben, amelyek értelemszerűen nem annak a rétegnek készültek, akik magas szinten foglalkoznak az új technológiákkal. Ezek a gépek leginkább az Android egy régebbi, kevésbé erőforrás-igényes változatait futtatják, mivel az újabb verziók combosabb követelményeket állítottak fel, nem beszélve a 3.0 (Honeycomb), Google által megadott követelményrendszeréről. Érdekes tehát a piac jelenlegi helyzete, de annyi biztos, hogy elértük azt a pontot, amikor már érdemes összehasonlításba, csoportos tesztelésbe kezdeni.

WayteQ xPAD-70

Nagyon sok gyártó gondolta úgy az iPad 2 megjelenése után, hogy nekik is próbálkozniuk kéne a táblagép-piacon. Többek között a WayteQ is így okoskodott, amely vállalat az xPAD-70 nevezetű hardverével szerepel fókusztesztünkben.

 

 

 



A héthüvelykes, 800x600 pixeles felbontású, kapacitív kijelzőjű, multitouch-támogatással rendelkező táblagépről már az elején kijelenthetjük, hogy pozitív csalódás, annak ellenére, hogy egy kifejezetten belépő szintű eszközről van szó. A készülék igen masszív hatású, hiába van műanyagból – nehezen tudjuk elképzelni, hogy darabokra törne. Bekapcsolás előtt viszont feltűnt az egyik legnagyobb hátrány, méghozzá a fizikai gombok nem túl előnyös elhelyezése. Az oldalt lapuló apró főképernyő, vissza és menü gombok nehezen elérhetők, valamint körülményes őket használni. Elindítás után szembesültünk a minimális módosításokon átesett Android 2.2.1 rendszerrel, amely a nem túl acélos hardveren erősen szaggat. A csatlakozók átvizsgálásakor egy érdekességet, méghozzá egy mini-HDMI-t véltünk felfedezni. Jogos a kérdés, hogy egy ilyen kategóriájú tableten mit keres ez az aljzat, de nem tartott sokáig rájönnünk arra, hogy van létjogosultsága, ugyanis az eszköz vígan elboldogul a HD-felbontású, 720p és 1080p videókkal, legyen szó akár MOV-ról, akár AVI-ról, vagy éppen MKV-ról. Utóbbihoz azért annyit hozzáfűznénk, hogy a hang lejátszására igen kényes az eszköz, így ha nagyon speciális kodeket igényel a videó, akkor jelentkezhetnek problémák. A kijelző nem mondható túl jó minőségűnek, így a videoanyagokat mindenképpen egy arra alkalmas HDTV-n tekintsük meg.

Habár egy belépő szintű készülékről van szó, ám mégis pozitív véleménnyel szolgálhatunk az xPAD-70-ről, főleg annak kedvező ára miatt. Sok, ennél jóval gyengébb teljesítményű táblagép van a piacon, amelyekhez csak több tízezer forinttal drágábban lehet hozzájutni.

Értékelés:

Teljesítmény: 3
Szolgáltatás: 3,5
Ár/érték: 4

Adatok:

Forgalmazó: WayteQ Europe Kft.
Ár: 45 ezer forint
Képátló: 7 hüvelyk
Felbontás: 800x600
Processzor: AML8726-M-Cortex-A9 (1 mag)
Rendszermemória: 512 MB
Belső tár: 4 GB
MicroSD-foglalat: van
Rendszer: Android 2.2.1
3G: nincs
GPS: van
Előlapi kamera: 0,3 MP
Hátlapi kamera: nincs
HDMI: van
Méretek: 188x143x12,5 mm
Akkumulátor kapacitása: 3200 mAh
Tömeg: 430 g

Acer Iconia A500

Nem pont az Acer az a gyártó, amely az ősidők óta foglalkozik táblagépekkel, ám ennek ellenére rögtön a csúcskategóriába pozicionáltak egy gépet. Az A500-ról már első pillantáskor kiderül, hogy komoly hardver bújik meg a műanyag, ám mégis exkluzív megjelenésű burkolat alatt.

A bekapcsolás után sem csalódtunk, ugyanis a tablet szíve, a Tegra 2 rendkívül gyorsan futtatja az Android 3.0-s rendszert. Mivel a Google egyelőre nem engedi, hogy a gyártók komolyabban hozzányúljanak a rendszer felületéhez, így csak néhány extra szolgáltatás került bele, mint például a clear.fi, amely a különböző eszközök közötti vezeték nélküli megosztást teszi lehetővé egyszerűen. A hardver erejének demonstrációjaként három, előre telepített, alapvetően fizetős játékot is kapunk, így az első bekapcsolás után rögtön élvezhetjük a „HD” grafikával megáldott műveket.

 

 

 



Az említett Tegra 2 mellett még a csatlakozókat illik kiemelni, ugyanis a gép oldalán egy normál méretű USB 2.0-t, valamint egy miniUSB-t találhatunk, amely a mellékelt átalakítóval szintén normál méretűvé varázsolható. Ez azért előnyös, mert így a billentyűzeteinket, egereinket vagy éppen a hordozható meghajtóinkat gond nélkül használhatjuk.

 


Videózás és fényképezés terén semmilyen forradalmival nem találtuk magunkat szemben, de az alapvető igényeket megfelelően ki tudja szolgálni a főleg chatelésre alkalmas előlapi, két megapixeles szenzor, valamint a hátsó oldalra biggyesztett, komolyabb képességekkel rendelkező, LED-es villanóval megspékelt 5 megapixeles kamera. Utóbbival jelenleg csak 720p-s videók rögzítése lehetséges, de egy hamarosan érkező frissítés keretein belül (amely valószínűleg a megígért 3.1-es Androiddal együtt esedékes) a full HD-felbontású videofelvétel is elérhetővé válik.

A hátrányoknál elsősorban a súlyt kell megemlítenünk, amely a konkurensek készülékeihez képest igen nagy, de ugyanezt akár a kijelző körüli káváról is elmondhatjuk.

Értékelés:

Teljesítmény: 4,5
Szolgáltatás: 4
Ár/érték: 4

Adatok:

Forgalmazó: Acer Magyarország Kft.
Ár: 130 ezer forint
Képátló: 10,1 hüvelyk
Felbontás: 1280x800
Processzor: Tegra 250 1GHz (2 mag)
Rendszermemória: 1024 MB
Belső tár: 16 GB
MicroSD-foglalat: van
Rendszer: Android 3.0
3G: van
GPS: van
Előlapi kamera: 2 MP
Hátlapi kamera: 5 MP
HDMI: van
Méretek: 260x177x13,3 mm
Akkumulátor kapacitása: 3260 mAh
Tömeg: 730 g

Apple iPad 2

Nehéz fél oldalban átadni, vagy egyáltalán jellemezni az Apple-jelenséget, így most inkább maradjunk a nyers tényeknél, amely a forradalmat elindító táblagépet illeti. Gyakorlatilag ezen cikk sem születhetett volna meg, ha annak idején nem rukkol elő a kaliforniai vállalat a hatalmas világsikert arató első generációs iPaddel.

 

 



A gyártó a szokásához hűen, az egyéves frissítési ciklusnak megfelelően idén kihozta az új generációt, amely majdnem minden szempontból hozzáadott valamennyit az elődhöz. Az egyik legfontosabb különbség az elődhöz képest, hogy immáron van kamera az eszközön, méghozzá kettő is, így nincs akadály, hogy iPhone 4- és iPad 2-tulajdonos ismerőseinkkel Facetime-oljunk. A processzor és a grafikus vezérlő is megváltozott, az Apple A5 processzor bevezetésének köszönhetően. Az új, kétmagos lapka ma az egyik legerősebb megoldás a piacon, így a sokszor hardveres szempontból negatív jelzőkkel illetett Apple ismételten meghazudtolta a borúlátó előzetes hangokat. Az egyedüli kifogásolható pont a kijelző, amely változatlan az előző generációhoz képest. Ebbe a nagy többség az iPhone 4 Retina Display-ének ismeretében szokott belekötni, amely érthető okokból nem skálázható azonos DPI-érték mellett, ekkora méretben. Az ehhez szükséges hardver a pletykák szerint már elérhető lesz az iPad 3 megjelenésekor, de ezt egyelőre nem szabad készpénznek venni. A szokásos dolgokat illik megemlíteni, mint például a még vékonyabb és könnyebb kivitelt, vagy éppen a Smart Cover nevezetű, rendkívül ötletes fedlapot.

A gép működése mit sem változott – ugyanolyan villámgyors, válaszkész és akadásmentes, mint elődje volt. A legfőbb előnye mégis az, amit amit már a néhány oldallal előrébb elterülő szoftveres áttekintőnkben említettünk: méghozzá a minőségi alkalmazások egész hada. A több mint 64 000 iPadre optimalizált applikáció magasan a konkurensek fölé emeli az Apple termékét.

Értékelés:

Teljesítmény: 4,5
Szolgáltatás: 5
Ár/érték: 4

Adatok:

Forgalmazó: Apcom CE Kft.
Ár: 140-210 ezer forint
Képátló: 9,7 hüvelyk
Felbontás: 1027x768
Processzor: Apple A5 (2 mag)
Rendszermemória: 512 MB
Belső tár: 16, 32, 64 GB
MicroSD-foglalat: nincs
Rendszer: iOS 4
3G: van
GPS: van
Előlapi kamera: 0,3 MP
Hátlapi kamera: 1 MP
HDMI: Átalakítóval
Méretek: 241,2x185,7x8,8 mm
Akkumulátor kapacitása: 6930 mAh
Tömeg: 613 g

Samsung Galaxy Tab 10.1V

Kissé érdekes az új generációs Galaxy Tabok története, ugyanis az előbb tárgyalt Apple iPad 2 megjelenése jó adag fejfájást okozott a dél-koreai gyártó mérnökeinek. A 10.1 néven futó táblagépnek ugyanis valamikor az iPad 2 után kellett volna megjelennie – mivel a bejelentés már jóval az Apple kritikus rendezvénye előtt megtörtént –, ám amint a Samsung illetékesei meglátták az új iOS-es táblagép paramétereit, fogták magukat és áttervezték, hogy vékonyabb és könnyebb legyen, így komolyabban fel tudják venni a versenyt a legnagyobb konkurenssel. Az addig gyártott, „vastag” Tabokat a Vodafone felvásárolta, majd többek között hazánkban is forgalomba hozták.

 

 


Hardveres tekintetben nincs különbség az átdolgozott változat és jelen írásunk alanya között, mindkettő az NVIDIA kétmagos Tegra 2 lapkájával üzemel. A gépen futó rendszer Android 3.0 – a fejlesztők itt sem nyúlhattak hozzá a rendszerhez, így semmilyen extrával nem találkozhatunk, még olyan jellegűekkel sem, mint amit az Acer Iconia A500 esetében láthattunk. Az alapvető elemeket természetesen mind tartalmazza az eszköz, így nem kell meglennünk GPS, Wi-Fi vagy éppen 3G nélkül. A kijelző az egyik legszebb a tesztünkben részvevők közül – az 1280×800-as felbontású panel csodálatos színekkel dolgozik, de egy Samsung-szintű gyártótól ez mondhatni elvárható. Kamerából itt is két darab áll rendelkezésre: egy előlapi 3 megapixeles, valamint egy hátlapi 8 megapixeles, amelyek közül utóbbi autofókuszos és LED-villanóval is ellátták.

A táblagép kialakítása igen kellemes fogást biztosít, ám egy iPad után tényleg vastagnak mondható. A legnagyobb probléma mégis az anyaghasználat lehet, amely egy kissé olcsó hatást kelt, mivel a tablet kissé recsegő műanyagból készült. Mindennek ellenére a Galaxy Tab 10.1V messze az egyik legjobb megoldás ma a piacon.

Értékelés:

Teljesítmény: 4,5
Szolgáltatás: 4
Ár/érték: 3,5

Adatok:

Forgalmazó: Vodafone Magyarország Kft.
Ár: 29-49 ezer forint (mobilnet előfizetéssel)
Képátló: 10,1 hüvelyk
Felbontás: 1280x800
Processzor: Tegra 250 1GHz (2 mag)
Rendszermemória: 1024 MB
Belső tár: 16 GB
MicroSD-foglalat: nincs
Rendszer: Android 3.0
3G: van
GPS: van
Előlapi kamera: 2 MP
Hátlapi kamera: 8 MP
HDMI: nincs
Méretek: 246,2x170,4x10,9 mm
Akkumulátor kapacitása: 6860 mAh
Tömeg: 599 g

HTC Flyer

A HTC, amely cég annak idején még bérgyártóként kezdte a pályafutását, mára a világ egyik legelismertebb androidos okostelefon-készítője lett. A prémium kategóriás eszközeiről elhíresült vállalat végre belépett a táblagépek piacára, méghozzá egy minden szempontból érdekes megoldással.

 

 

 



A HTC Flyer egy 7 hüvelykes eszköz, amely már az exkluzív megjelenésével magára vonja a figyelmet. A cég telefonjainál megszokott stílusjegyeket öröklő kinézet egyértelműen sugallja, hogy komoly megoldás terpeszkedik a burkolat alatt. Nem véletlenül, ugyanis az eddig bemutatott, csúcskategóriás tabletekkel szemben ebben nem a Tegra 2 lapkája végzi a számítási műveleteket, hanem egy egymagos, 1,5 gigahertzes, Qualcomm Snapdragon processzor. Alapvetően ez azért mondható örömtelinek, mivel a jelenlegi Android-verziók nem használják ki a két magban rejlő lehetőségeket, csupán néhány, az egyes gyártók által elvégzett módosításoknak köszönhetően – ami messze nem mondható épkézláb megoldásnak. Ha már a rendszernél tartunk, a legfontosabb dolog, hogy a Flyer egyelőre nem 3.0-t futtat, ami a kor és a konkurensek eszközeinek tudatában elsőre furcsa döntésnek tűnhet. A válasz ettől függetlenül nagyon egyszerű, egészen pontosan a kezelői felület környékén keresendő, ugyanis a HTC bevett szokása, hogy gyökeresen átszabja a rendszer kinézetét, és rengeteg extra funkcióval tölti meg. A Sense névre keresztelt UI egyelőre nem ültethető át Android 3.0-ra, mivel a Google jelenleg nem engedélyezi a gyártók számára a rendszer átszabását. Érdekesség, hogy egy kapacitív stylus is jár a géphez, amellyel rajzolhatunk, írhatunk vagy bármilyen, tollat igénylő műveletet elvégezhetünk.

A tablet általános működése nagyon sima, ám a Sense felület miatt néha 2-3 másodperces fagyásokat tapasztalhatunk, amelyek igen kellemetlenek tudnak lenni. A Flyer legnagyobb hátránya az ára, mivel jelenleg ezért a gépért kérnek el a tabletek közül talán legtöbbet. Ez a méretek, a rendszer, de főleg a konkurencia árainak tudatában komoly negatív tényező.

Értékelés:

Teljesítmény: 4
Szolgáltatás: 4,5
Ár/érték: 3,5

Adatok:

Forgalmazó: Speedshop Kft.
Ár: 130-150 ezer forint
Képátló: 7 hüvelyk
Felbontás: 1024x600
Processzor: Qualcomm Snapdragon 1.5 GHz (1 mag)
Rendszermemória: 1024 MB
Belső tár: 32 GB
MicroSD-foglalat: van
Rendszer: Android 2.3.3
3G: van
GPS: van
Előlapi kamera: 1,3 MP
Hátlapi kamera: 5 MP
HDMI: nincs
Méretek: 195,4x122x13,2 mm
Akkumulátor kapacitása: 4000 mAh
Tömeg: 420 g

Icarus T1000

A sok csúcskategóriás táblagépet követően íme egy belépő szintű megoldás, amely sajnos csak a képességeit tekintve sorolható ebbe a kategóriába. Az Icarus T1000 ugyanis írásunk abszolút kakukktojása. Ha nagyon nyersek szeretnénk lenni, akkor azt mondanánk, hogy az átlagosnál egy fokkal jobb iPad-másolattal van dolgunk – a „jobb” jelző is csak abból ered, hogy a gépen Android van, nem pedig valamilyen ismeretlen, érthetetlenül összeeszkábált kínai rendszer.

 

 

 



Dizájnilag a hardver gyakorlatilag teljes mértékben az Apple gépének utánzata, ám a kivitelezés és az anyagminőség még csak köszönőviszonyban sincs az említett eszközzel. Már a bekapcsolás is komoly időbe telt, de amikor azt hittük, hogy a rendszer felállt, még jó fél percig szinte használhatatlanul szaggatott vagy fagyott. Ez már csak azért sem meglepő, mivel Android 2.2 fut a gépen, amelynek jóval több memóriára van szüksége, mint amivel a T1000 rendelkezik. A teljesen gyári Androidot nemcsak emiatt volt nehéz irányítani, hanem a pontatlan rezisztív érintőképernyő miatt is. Sokszor előfordult – leginkább gépelés közben –, hogy másik billentyűnek érzékelte a tapintást, mint ahova egyébként „ütöttünk”.

Valószínűleg senki sem fog meglepődni, ha azt mondjuk, hogy hardveres tekintetben nem nevezhetjük sem forradalminak, sőt még csak igazán használhatónak sem. Érdekesség, hogy az eszköz oldalán HDMI-kimenet is van, amely az egyéb képességeihez mérten igen érthetetlen. Elvileg a T1000 képes HD-videogyorsításra is, de nekünk nem sikerült ezt kipróbálnunk. A legnagyobb probléma az ára, mivel az eszköz alig 20 ezer forinttal kerül kevesebbe, mint a 16 gigabájtos, első generációs iPad. Ilyen árcédulával lehetetlen versenyképessé válni, pedig ha valahol 35-40 ezer forint környékén lenne a tablet, akkor sokkal pozitívabban tudnánk hozzáállni. Egy biztos, ez a T1000-est nem a jövőből küldték vissza.

Értékelés:

Teljesítmény: 3,5
Szolgáltatás: 3
Ár/érték: 2

Adatok:

Forgalmazó: Koobe Magyarország Kft.
Ár: 75 ezer forint
Képátló: 10,1 hüvelyk
Felbontás: 1024x600
Processzor: ARM ZT-180 1 GHz (1 mag)
Rendszermemória: 256 MB
Belső tár: 4 GB
MicroSD-foglalat: van
Rendszer: Android 2.2
3G: nincs
GPS: nincs
Előlapi kamera: nincs
Hátlapi kamera: nincs
HDMI: van
Méretek: 270x179x16 mm
Akkumulátor kapacitása: 2400 mAh
Tömeg: 650 g

Tesztgyőztes: Apple iPad 2

Nagyon nehéz dolgunk volt a győztes kiválasztásakor, és ha lehetne, inkább nagyon szoros döntetlenre hoznánk ki a végeredményt. Mivel ez nem opció, ezért meghánytuk-vetettük a dolgokat, majd végül az Apple gépére esett a választás. Nem is elsősorban a komoly hardver, a remek anyagminőség, vagy éppen a gondos összeszerelés húzta a szívünket felé, hanem sokkal inkább a rendszer folyamatossága, a reszponzív működése és a verhetetlen felhasználói élmény.

 

 

 



Ez persze egyrészt az Apple érdeme, de sehol sem lenne az iOS és az iPad, ha a felhasználók, vagy jobban szólva a hardverre fejlesztő tömegek nem látnák el az App Store-t ilyen mennyiségű minőségi alkalmazással. Ez az a pont, ahol az Apple-nek a konkurencia még csak a nyomába sem ér. Nagyon sok időbe fog telni, hogy hasonlókat tudjunk egyéb platformokról elmondani, de a remény megvan, csupán egy érettebb programozói rétegnek kellene a többi megoldás mögé állnia.

PC World Ajánlata: WayteQ xPAD-70

A WayteQ táblagépe sem a technológiája, sem pedig a dizájnja szempontjából nem nevezhető forradalminak, de egyvalamiben nagyon jó, méghozzá az ár-érték arányában. 50 ezer forint környékén HDMI-kimenetes, hardveres videogyorsítással szerelt, épkézláb Android rendszert futtató, masszívan összerakott táblagépet nem lehet találni. Az xPAD-70 nagy eséllyel a belépő szint egyik üde színfoltja lehet, annak ellenére, hogy több gyermekbetegséggel is rendelkezik.

Ha ezektől sikerült eltekinteni – mint például a fizikai gombok furcsa elhelyezésétől –, akkor igen boldog órákat tölthetünk el az eszközzel. Akinek egy multimédiás feladatokra, böngészésre, e-mailezésre vagy néhanapján navigációra is alkalmas készülékre fáj a foga, de nem kíván hatjegyű összeget fizetni a pénztáraknál, annak a WayteQ megoldása remek választás lehet, de fontos, hogy ne azt várjuk el tőle, amit egy 130 ezer forintos, felső kategóriás készüléktől.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.