Hirdetés

Nehezen tudsz elaludni? Segítünk!



|

Mindenki ismeri az álmatlanul fetrengést, amikor már legalább háromszáz bárányt megszámoltunk, de még mindig képtelenek vagyunk elszenderedni. Adunk néhány tippet arra vonatkozóan, hogy mivel könnyíthetjük meg a helyzetünket.

Hirdetés

Mily meglepő, de az intelligens otthonok a pihentető alvásban is segítséget tudnak nyújtani, igaz, az alább leírt tippek nem csak ehhez a témához kapcsolódnak, hanem a kütyühasználati szokásainkhoz is. 

Hirdetés

A száguldó technológiai fejlődés nem csupán kényelmesebbé, de pörgősebbé is tette az életünket, amivel legtöbbször együtt jár a fokozott stressz, és így előfordul, hogy nehezebben alszunk el egy-egy húzósabb nap után, mert bár fáradtak vagyunk ugyan, de az agyunk képtelen leállni. Lássuk, mit tehetünk annak érdekében, hogy hamar álomba zuhanjunk. 

Pokolba a kék fénnyel

Az alvási problémák egyik kiemelt okozója a kék fény, mely folyamatosan ömlik ránk a kijelzőkről, képernyőkről, igaz, egyre több gyártó igyekszik odafigyelni erre, és lehetőséget nyújt arra, hogy beállítsuk, mely időpontok között csökkentse az eszköz az ilyesfajta emissziót. A kék fény azt a benyomást kelti az agyunkban, mintha még mindig nappal lenne, és bizony keményen be tud zavarni a cirkadián ritmusba. 

A megfelelő szűrők (pl. Night Shift) a helyi időzónának megfelelően ütemterv alapján maguktól csökkentik a kék fény mennyiségét, de ha akad otthon néhány okosizzó, akkor velük is hasonló hatást érhetünk el. Ugyanakkor mi magunk is sokat tehetünk az ügy érdekében azzal, hogy nem a laptop, táblagép, telefon elől állunk fel és megyünk azonnal aludni, hanem már korábban félretesszük a kütyüket.

Legyen jó a hőmérséklet

Egy intelligens termosztáttal könnyedén megoldható, hogy napi ritmusunk szerinti hőmérséklet uralkodjék otthonunkban, tehát éjszakára magától be fogja állítani a fűtést/hűtést a számunkra kényelmes értékre. Ha mindezt kombináljuk az automata világítással, akkor tényleg nagyon tutik leszünk, hiszen idővel beáll a szervezetünk arra, hogy csökkent kicsit a hőmérséklet, és gyengébbek lettek a fényviszonyok, akkor irány az ágy.

Az emberi szervezetnek a legtöbb szakértő szerint egyébként is a nappalinál egy lehelletnyivel hűvösebb környezet ideális a megfelelő alváshoz, ezen már egy jól megválasztott légkondi is segíthet. Akár olyan, amelyet valamilyen okosotthonos, összekapcsolt módszerrel is tudunk vezérelni például mobil app, vagy mobilos asszisztens segítségével. Ilyenkor simán megadhatjuk, hogy minden hétköznap este tízkor vegye lejjebb az otthoni hőmérsékletet a nappalihoz képest két fokkal.

Játék helyett hangoskönyv

Szerencsétlen dolog lehet, ha elalvás előtt közvetlenül még YouTube videókat nézegetünk, vagy valamilyen mobilos játékot játszunk, helyette inkább használjuk ki okoshangszórónk jelenlétét, és kérjük meg, hogy indítson el valamilyen hangoskönyvet. 

Fehér zaj

Amikor úgy döntünk, elég volt mára, és vízszintesbe helyezkedünk, jöhet a Google Home és Alexa, mint fehér zajt játszó közeg, amihez csupán annyit kell tennünk, hogy megkérjük, adjon valamilyen relaxációs háttérzajt, mint amilyen az esőcseppek kopogása vagy éppen az óceán partnak csapódó hullámai. Ez azért is jó, mert akár időzíthetünk is, hiszen hangutasítással megadhatjuk, hogy hány perc/óra múlva kapcsoljon ki a hangszóró, vagy álljon le a stream. 

Ki a telefonnal a hálószobából

Sokan vannak, akik a mobilt az ágy mellé teszik, mert az fogja őket ébreszteni reggel, amivel az a gond, hogy éjszaka is a neten marad az eszköz, és folyton érkeznek a hangjelzések, így amikor már éppen elszunnyadnánk, felébreszt például egy e-mail vagy egy Messenger üzenet. 

Az ébresztésre visszatérve, használjunk inkább másfajta megoldást, például az okoshangszórónkat, ami kellően lágy zenével vagy hanghatással nem egy jeti finomságával ránt ki minket az alvásból, hanem szépen fokozatosan tudunk magunkhoz térni. Jó megoldás lehet az okosóra használata is, ami diszkréten rezeg a csuklónkon ébresztéskor, ráadásul képes megmondani, hogy minőségben mennyire volt megfelelő az alvásunk. 

Nem mondjuk, hogy mindezeket betartva csak lefekszünk, behunyjuk a szemünket és már alszunk is, de nagyban megkönnyíthetjük az elalvást, így hát szép álmokat mindenkinek. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.