Hirdetés

A brit kormány rendet vágna a kriptovaluták soraiban, szabályozni akarja azokat



|

Átfogó szabályozással vetnének véget a kriptopiacon uralkodó vadnyugati állapotoknak.

Hirdetés

Az elmúlt év igencsak viharosan alakult a kriptovaluták számára, a pandémia nyomán elszabaduló infláció és az orosz-ukrán háború által súlyosbított világgazdasági bizonytalanságok ugyanis a hagyományos eszközök felé terelték a befektetéseket, az év végén pedig az FTX kriptotőzsde 9 milliárd dolláros veszteséggel járó bedőlése is tovább rombolta a blokkláncpénzek renoméját.

Azt egyelőre nehéz megjósolni, hogy véglegesnek tekinthető-e a kriptolufi kipukkadása, az Egyesült Királyság kormánya azonban semmit sem bíz a véletlenre, és most nekiveselkedett, hogy szorosan szabályozott keretek közé terelje a vadnyugati állapotok között működő kriptovalutás piacot.

Hirdetés

A brit kormány egy több mint 80 oldalas dokumentáció formájában bocsátotta konzultációra a saját maga által "robosztusként" jellemzett tervét, amellyel a fogyasztók biztonságát és a kriptovaluták ösztönzésével elérni remélt gazdasági növekedést kívánják szolgálni. A tervezet értelmében felelősségvállalásra kényszerítenék a kriptotőzsdéket, lesújtanának a pénzmosásra és más illegális tevékenységekre, valamint nagyobb ellenőrzést teremtenének a tokenek kölcsönzése és kiadása felett.

"Továbbra is szilárdan kitartunk a gazdasági növekedés ösztönzése, valamint a technológiai változások és az innováció lehetővé tétele mellett, amibe a kriptoeszközök is beletartoznak. Ugyanakkor meg kell védenünk azokat a fogyasztókat is, akik felkarolják ezt az új technológiát - szilárd, átlátható és tisztességes szabványokat biztosítva."

- nyilatkozta a tervezet kapcsán Andrew Griffith konzervatív politikus, gazdasági miniszter. A konzultációs fázis egészen április 30-ig tart, az ország vezetése viszont már most bejelentett egy fontos intézkedést.

A kormányhoz számos panasz érkezett az iparág képviselői részéről, hogy a pénzpiac felett őrködő Financial Conduct Authority (FCA) nem engedélyezte elég cég számára a kriptoeszközök kibocsátását, így a kincstár most egy határozatlan idejű, de átmeneti mentesség bevezetésével igyekszik bővíteni a kört. Az FCA listáján olyan vállalkozások szerepelnek, amelyek a pénzmosás-ellenes törekvéseknek megfelelve regisztrálják magukat.

A mentességi időszak a szélesebb körű szabályozás elfogadásáig marad érvényben. A kriptopiac ráncba szedésének következő fázisa, hogy a konzultáció áprilisi lezárulta után a kormány mérlegelni fogja a visszajelzéseket, majd kidolgozza az azokra adott válaszát. A vonatkozó törvények megalkotását követően az FCA konzultálni fog az ágazatot lefedő részletes szabályokról.

Érdekesség, hogy a kriptovaluták generálta növekedésben bízó britekkel szemben az Európai Központi bank a kriptopiac tavalyi összeomlását értékelve arra jutott, hogy a legnépszerűbb blokkláncpénz, a bitcoin fizetési eszközként és befektetésként is megbukott, s ezért egyáltalán nem szabad szabályozó eszközökkel és banki ajánlatokkal "legitimálni".

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.