Hirdetés

A hívásadatokat is begyűjtötte a Facebook az androidos okostelefonokról



|

Számos androidos felhasználónak évekre visszamenőleg gyűjtötte a hívás- és üzenetadatait a Facebook.

Hirdetés

Ha a Facebooknak és Mark Zuckerbergnek nem lenne elég a legutóbbi hatalmas botrány, akkor itt egy újabb. Új-Zélandon egy férfi úgy gondolta, ideje átnézni, hogy milyen adatokat gyűjtött be róla a Facebook. Nagyon meglepődött, amikor azzal szembesült, hogy a közösségi oldal két évre visszamenőleg követte az androidos okostelefonján intézett telefonhívásokat és üzenetváltásokat. 

Hirdetés

Az adatok nem csak a bejövő, a kimenő és a nem fogadott hívásokat listázták, hanem azt is, hogy ki volt a másik fél, milyen hosszú volt a hívás, illetve mikor történt. A begyűjtött adatokat betömörítő ZIP-fájlban többen is felfedeztek hasonlót

A Facebook egyik szóvivője szerint gyakori dolog, hogy az üzenetküldő és közösségi appok elkérik a névjegyeink listáját, így ugyanis könnyebb azokkal az emberekkel kapcsolatba lépni. A Facebook szerint a névjegyeket az ismerősajánló algoritmushoz használják. Aki megengedte a Facebooknak az Android 4.1 előtt, hogy megnézze a névjegyeit, az alapból engedélyt adott a hívás- és üzenetnaplók követésére is. Ezt az Android API 16-os verziójában számolták fel, bár a Facebook később is hozzáférhetett ezekhez a bejegyzésekhez. A hívásnaplók követése 2017 végén fejeződött be. 

A Facebook tagadja, hogy titokban hívásadatokat gyűjtöttek volna az elmúlt években. Hozzátették, hogy soha nem adják el az adatokat, illetve a felhasználók rendelkeznek az adataik fölött, amiket feltöltenek. Mindez (a hívásnapló megfigyelésére vonatkozóan) ellentmond az Ars Technica saját vizsgálatainak, illetve a laphoz beküldött felhasználói adatoknak is. 

Aki kíváncsi, hogy az évek során róla mit szedett össze a Facebook, az kattintson a közösségi oldalon a jobb felső gombra, majd a [Beállítások > Tölts le egy másolatot a Facebookon tárolt adataidról.] hivatkozásra. Az oldal hamarosan letölthetővé teszi a teljes archívummásolatot. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.