Az Apple megbüntette a Facebookot

|

Az Apple az adatgyűjtési botrány miatt megbénította a Facebook belső iOS-es alkalmazásait, de később feloldotta a korlátozást.

Hirdetés

Miután kiderült, hogy a Facebook fiataloknak és gyerekeknek fizetett azért, hogy minden létező adatukat átadják a cégnek, az Apple a Facebook trükkjei miatt  (megszegték az Apple-lel való megegyezésüket) megtorlásként blokkolta a Facebook belső iOS-es appjait. Sok idő végül nem telt bele, az Apple visszaállította az üzleti tanúsítványt. A Facebook így ismét rátöltheti a dolgozók készülékeire a belsős mobilos appokat, és azokat megkaphatják a bétatesztelők és kutatók is.

Hirdetés

Az ügy kapcsán kiderült, hogy a Google szintén hasonló módon gyűjtött adatokat a Screenwise Meter nevű alkalmazáson keresztül. A Google szintén letiltotta ezt a szolgáltatást a hírek megjelenése után, de az Apple a Google belső alkalmazásait is leállította iOS-en. 

Hirdetés

A Facebook szóvivője megerősítette, hogy már működnek a belső alkalmazásaik, és hozzátette, hogy a fogyasztói szolgáltatásokat egyáltalán nem érintették a történtek. 

A tech szektort teljes mértékben megrázta a Facebook legutóbbi szabályszegése, amely eredményeként elképesztően sok adatot gyűjtött be a fiatal felhasználóktól egy kevés pénzért cserébe. 

Hirdetés

Az Apple továbbra is igyekszik kiemelt fontossággal kezelni a magánszférát és az adatbiztonságot, mindezt pedig a Facebook és a Google belsős alkalmazásainak átmeneti tiltásával is jelezte. A média azonban máris felkapta a további szereplőket, amelyek szintén megszegik az Apple szabályait (például Amazon, DoorDash). Az Apple hamarosan az üzleti fejlesztői programjának átalakítására kényszerülhet. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.